Dolar (USD)
34.06
Euro (EUR)
37.77
Gram Altın
2802.13
BIST 100
9774.49
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

KUZGUNCUK BOSTAN'I EMİN ELLERDE

Kuzguncuk sahilden içeriye girdiğinizde, sol tarafta İlia'nın Bostanı'yla karşılaşırsınız. Kuzguncuk halkı, okul imarı bulunan Bostan'da inşaat istemiyor. Bunun için gece gündüz nöbet tutarak burayı korumaya çalışıyor. Mekan değerli olduğundan, Türkiye'nin büyük firmalarının gözü var. Üsküdar Belediyesi burasını kiralayarak, Kuzguncuk halkının hizmetine sundu. Bostan, eskisi gibi bostan olarak kullanılacak. Milletin iradesi, her şeye rağmen
KUZGUNCUK BOSTAN'I EMİN ELLERDE
24 Mart 2014 12:58:00
Kuzguncuk sahilden içeriye girdiğinizde, sol tarafta İlia'nın Bostanı'yla karşılaşırsınız. Kuzguncuk halkı, okul imarı bulunan Bostan'da inşaat istemiyor. Bunun için gece gündüz nöbet tutarak burayı korumaya çalışıyor. Mekan değerli olduğundan, Türkiye'nin büyük firmalarının gözü var. Üsküdar Belediyesi burasını kiralayarak, Kuzguncuk halkının hizmetine sundu. Bostan, eskisi gibi bostan olarak kullanılacak. Milletin iradesi, her şeye rağmen

Sevda Salihoğlu Dursun

[email protected]

Kuzguncuklular Derneği ve Kuzguncuk halkı tarafından koruma altına alınan İlia'nın Bostan'ında Üsküdar belediyesi tarafından fidan dikme etkinliği yapıldı. Yüzyıllarca Bostan olarak kullanılan mekanın mülkü, vakıflar genel müdürlüğüne ait. Boğaziçi ön görünümlü olduğundan dolayı, imar olarak Üsküdar Belediyesi'nin sınırları dışında. Bostan'ın bir kısmında ise okul imarı var.

Çeşitli bez afişlerin asılı olduğu Bostan'da afişleri asan ve orada yaşayan insanlar adına Kuzguncuklular Derneği yönetim kurulu üyesi Betül Yalçıner ve kendisini otoban Ahmet olarak tanıtan kişiye ne istediklerini sorduğumuzda: "Burada 7 asırlık bir tarih var. Bostan kültürü var. Bunu gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Buranın doğasını, bitki örtüsünü koruyarak, onlara zarar vermeden, mümkünse onları daha fazla yaşatarak, daha fazla kişinin menfaatine sunmak istiyoruz. Çocuklara tarımı öğretmeyi, tohum nasıl atılır, çapa nasıl tutulur, belleme nasıl yapılır, bunları öğretmek istiyoruz." Diyerek isteklerini dile getirdiler.

Fidan dikme etkinliğine Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara'nın yanı sıra, Ak Parti Üsküdar Belediye Başkan adayı Hilmi Türkmen, Ak Parti Üsküdar İlçe Teşkilat Başkanı Sinan Aktaş ve Ak Parti İstanbul Milletvekili M. Belma Satır da katıldı.

Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara Bostan'ın hikayesini: " Geçmiş dönemde burayı okul yapmak istediler. Biz buna itiraz ettik. Çünkü Kuzguncuk'un okula ihtiyacı yok. İtirazımız hala sürüyor, ama plan yetkisi bizde değil. Burasının ihaleye çıktığını duyduğumuzda da Üsküdar belediyesi olarak takip ettik. Yıllık ihaleyle burayı aldık. Belediyelerin vakıflarla ilgili olan ilişkilerinde tahsis yapma şansları var. Biz bir yılın sonunda da burayı kalıcı tahsise alacağız." şeklinde açıkladı. Kara: "Biz burayı Kuzguncuk halkının hizmetine sunmak için kiraladık. Çocuklarımız burada organik tarımın nasıl oluştuğunu öğrensin, ekip biçsin istiyoruz. Bilgi evlerinden, çocuk üniversitesinden çocuklarımızı buraya getirip, doğayla buluşturmayı düşünüyoruz." diyerek, Kuzguncukluların yüreklerine su serpti.

Üsküdar Ak Parti adayı Hilmi Türkmen ise konuşmasına bir fıkra ile başladı: "Adamın birisi bir eve misafirliğe gitmiş. Ev sahibi gelenden memnun olmamış ki, fazla konuşmak istemiyor, kalkıp gitsin istiyormuş. Misafir bir şey soruyor, tek cümleyle cevap veriyor. Nasılsın? İyiyim. Ne var ne yok? İyiyim. Devamı yok. Belli bir süre geçiyor, Çay falan içiliyor. Konuşacak bir şey kalmayınca misafir tekrar 'daha daha nasılsın' diye sorunca ev sahibi dayanamamış 'kardeşim, vallahi iyiyim, billahi iyiyim, bırak yakamı' demiş. Değerli Kuzguncuk sakinleri, burayı inşaata açmayacağız, vallahi de açmayacağız, billahi de açmayacağız."

Türkmen: "Bu ön yargılardan artık kurtulalım. Bizler, en az sizler kadar doğayı, yeşili seviyoruz. Bu kadar güzel bir bostanın, yeşilliğin içine inşaat yapabilir miyiz? Bu bizim geleneklerimize de aykırı, inançlarımıza da aykırı, yaşam tarzımıza da aykırı. Yaz aylarında burada nostaljik yazlık sinemalar yapacağız. Kuzguncuklulara rağmen, Üsküdarlılara rağmen hiçbir icraat yapmayacağız. Birlikte düşüneceğiz. Birlikte karar vereceğiz." dedi.

İstanbul milletvekili Belma Satır da devlet aklının masa başında buraya okul yapmaya karar verdiğini, fakat millet aklının okula gerek duymadığını ve ne yapılması gerekiyorsa onun yapılmasına karar verdiğini söyledi. Satır "Sizin talep ve tercihleriniz millet iradesi tarafından değerlendirildi, bir inisiyatif alınarak burası kiralandı ve sizin hizmetinize sunulmak için yine sizlere sorularak değerlendirilecek. Bu bizim yönetim tarzımızı gösteriyor. Biz her zaman sizlerle beraber bu ülkeyi yönetmek istiyoruz." şeklinde konuştu.