Kuzey Kore, ABD'yi "Kuzeydoğu Asya'yı nükleer harekata sürüklemekle" suçladı
Kim, Pyongyang'ın 12 Temmuz'da balistik füze fırlatmasının ardından toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) acil oturumunda konuştu.
Kuzey Kore'nin füze denemesini savunan Kim, bu denemelerin Pyongyang'ın meşru müdafaa hakkı olduğunu belirtti.
Kim, ABD'nin 16 Haziran'da dünyanın en büyük denizaltılarından nükleer enerjili "Ohio sınıfı" güdümlü füze denizaltısı USS Michigan'ı Güney Kore'ye konuşlandırmasının bölgesel gerilimleri arttırdığını vurgulayarak, ABD'yi Kuzeydoğu Asya bölgesini "nükleer savaşa sürüklemekle" suçladı.
Denemenin "komşu ülkenin güvenliğine olumsuz bir etkisi olmadığını" kaydeden Kim, füzenin Japon münhasır ekonomik bölgesi dışına düştüğünü hatırlattı.
Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun da ABD'nin Kuzey Kore üzerinde giderek artan askeri baskısını ve Kore Yarımadasına stratejik silahlar konuşlandırmasını eleştirdi.
ABD'nin ve diğer ülkelerin Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımlarının ülkeyi "varoluşsal baskı" altına soktuğunu savunan Zhang, ülkenin kendi meşru endişelerinin "hiçbir zaman ele alınmadığını" söyledi.
Zhang, bölgedeki gerilimin diyalog ve müzakerelerle azaltılabileceğini kaydederek, ABD ile Kuzey Kore'yi müzakereleri yeniden başlatmaya çağırdı.
"Füze fırlatma denemeleri nasıl olur da komşu ülkelerin güvenliğine zarar vermez."
Güney Kore'nin BM Daimi Temsilcisi Hwang Joon-kook ise Kim'in açıklamalarına karşı çıkarak "Füze fırlatma denemeleri nasıl olur da komşu ülkelerin güvenliğine zarar vermez." dedi.
Kuzey Kore'nin balistik füze fırlatmasını şiddetle kınayan Hwang, bunun Pyongyang'ın 20. fırlatma denemesi olduğuna işaret etti.
Kuzey Kore'nin provokasyonlarına karşı "sessiz kalınamaz"
Kuzey Kore'nin 12 Temmuz'da Japon Denizi yönüne "uzun menzilli balistik füze" fırlatmasının ardından dün BMGK acil oturumu düzenlenmişti.
Toplantının ardından yapılan açıklamada, Kuzey Kore'nin provokasyonları karşısında sessiz kalınamayacağı, bu davranışların "hukuka aykırı olduğu, istikrarı bozduğu ve normalleştirilmeyeceği" vurgulanmıştı.
Çin ve Rusya konsey kararlarına karşı çıkmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.