Kuzey Akım'da 'korozyon' tehlikesi: Yeni sızıntılara yol açabilir
Küresel Güvenlik Analiz Enstitüsünün Eş Direktörü Gal Luft, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hatlarındaki sızıntıların enerji güvenliğine etkisini AA muhabirine değerlendirdi.
Doğal gaz borusunun içindeki korozyonun boru segmentlerini birbirine bağlayan contaları ve konektörleri etkileyebileceğini belirten Luft, "Boru hattının kullanılamaz hale gelmesi veya onarım maliyetinin çok yüksek olması mümkün. Özellikle boruların neredeyse hiç gelir getirmediği durumlarda bu durum daha muhtemel." diye konuştu.
Luft, söz konusu hatların nispeten sığ olduğu dikkate alındığında tamir edilebileceğini vurgulayarak, "Deniz suyu boruya nüfuz ederse içeriden korozyona neden olabilir, bu da ileride sorunlara ve yeni sızıntılara yol açabilir. Dalgıçlar hasarı tam olarak tespit edene kadar onarımın ne kadar süreceğini bilemeyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Boru hatları ve internet kabloları gibi denizaltı altyapılarının "son derece savunmasız" olduğunu dile getiren Luft, insan kaynaklı saldırıları önlemenin çok zor olduğunu söyledi.
Luft, teorik olarak bu boru hatlarına çeşitli sensörlerin yerleştirilebileceğini, ancak bunların maliyetli olduğunu, boruların inşa ve bakımını daha pahalı hale getirdiğini aktardı.
Baltık Denizi'nde bu hafta Rusya'dan Avrupa'ya doğal gaz taşıyan boru hatlarında sızıntılar meydana gelmişti. Bazı Avrupa ülkeleri, sızıntıların sabotaj sonucu olduğunu ifade ederken bunu kimin yapmış olabileceğine dair bilgi verilmemişti.
Söz konusu sabotajın arkasında ABD ya da Rusya olduğuna dair iddialar da gündeme geldi.
Kuzey Akım 1 boru hattı, Baltık Denizi altında Rusya'dan Almanya'ya yılda 55 milyar metreküp gaz taşıyordu. Rusya, bu boru hattından gönderdiği gazı kademeli olarak azaltmış ve eylül başında vanayı kapatmıştı.
Diplomatik zorluklara rağmen inşası tamamlanan Kuzey Akım 2 boru hattı ise hiç devreye alınamamıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.