Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2309.40
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kutsal 'Yol'un sergisi açıldı

İletişim Başkanlığının "Mukaddes Yol: Osmanlıdan Günümüze Kâbe Örtüleri ve Hac Hatıraları Sergisi", Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde açıldı.
Kutsal 'Yol'un sergisi açıldı
20 Şubat 2021 21:00:32
İletişim Başkanlığının "Mukaddes Yol: Osmanlıdan Günümüze Kâbe Örtüleri ve Hac Hatıraları Sergisi", Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde açıldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı himayesinde düzenlenen “Mukaddes Yol: Osmanlıdan Günümüze Kâbe Örtüleri ve Hac Hatıraları Sergisi”, İstanbul Sultanahmet’te bulunan Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde 19 Şubat Cuma günü açıldı. Bir ay boyunca açık kalacak sergi, hafta içi 10.00-16.00 saatleri arasında salgın tedbirleri eşliğinde ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

“Medeniyet dünyamızın değerleri”

WhatsApp Image 2021-02-20 at 20.57.31_2dbcb34658c0de82c758d9999d6b2caf.jpeg

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sergiye ilişkin açıklamasında “Mensubu olduğumuz kültür ve medeniyet dünyasının değerlerini yeni nesillerle buluşturmayı önemsiyoruz. Sergide yer alan eserler, inanç dünyamızın yanı sıra sanat alanında da kıymetli ve özel bir yere sahip. Mukaddes yolculuğun hatıralarını yakından görme fırsatı sunan sergimize herkesi bekliyoruz.” dedi.

“Tarihte bir yolculuk”

889_ae342b55b81bd124ad5c0e6d203a7cea.png

Sergide kutsal topraklar Mekke, Medine ve Kudüs ile ilgili Osmanlı döneminden günümüze uzanan tarihi bir yolculuğa çıkılıyor. Koleksiyoner Bekir Kantarcı’nın yaklaşık otuz yıllık bir zaman diliminde yurt dışı ve yurt içinden edindiği nadide eserlerden derlenen serginin küratörlüğünü Hasan Mert Kaya üstlendi.

“Kurguda ‘Yol’ metaforu”

Mukaddes Yol Sergisi’nin kurgusu ‘’Yol’’ metaforu üzerinden oluşturuldu. Asırlarca kutsal topraklara hizmet götüren Osmanlı Devleti’nin başkenti İstanbul’dan başlayan yolculuğun anlatımı ile başlayan sergi; "Surre Alayı ve Mahmil-i Şerif’in Hicaz’a Doğru Yola Çıkışı", "Tarihi Hicaz Demiryolu", "Osmanlı’nın Kutsal Beldelere Yaptığı Hizmetler", "Osmanlı Dönemi Kâbe ve Hz. Muhammed’in Kabir (Ravza) Örtüleri", "Osmanlı Sonrası Kâbe Örtüleri", "Kutsal Topraklara Ait Obje ve Hatıralar", "Eski Dönem Nostaljik Hac Hediyelikleri" ile "Sanatta Kâbe ve Kutsal Topraklara olan Sevgi"yi işleyen eserlerin tanıtıldığı bölümlerden oluşuyor.

“İnanç dünyamızın nadide hatıraları”

WhatsApp Image 2021-02-20 at 20.57.31 (1)_66ad36d82662203429888a605195cb58.jpeg

Ana sergi alanına ek olarak Kâbe’nin tarihi geçmişinin ve kutsal topraklardaki önemli Osmanlı dönemi hizmetlerinin anlatıldığı video ve infografik alanı da ziyaretçileri bekliyor. Serginin öne çıkan eserleri arasında Bekir Kantarcı Koleksiyonu’ndan farklı dönemlere ait son derece nadir Osmanlı dönemi Kâbe örtüleri, Kâbe’yi süsleyen kemer kuşak yazılarından örnekler, Kâbe örtüsünün özel köşelerini oluşturan panolar, Surre Alayı çanta ve sandıkları, Hicaz demiryoluna ait çeşitli madalya ve belgeler, Osmanlı’nın Hicaz’ı idare ettiği günlere ait resmi yazışma belgeleri ile yine Osmanlı dönemi Hac Vekâletname ve şehadetnameleri yer alıyor. Yine sergi kapsamında Osmanlı dönemi meşhur hattatlarından Kazasker Mustafa İzzet Efendi’ye ait Kâbe tasvirli bir Hilye-i Şerif ile Mescid-i Nebevi’nin yazılarını yazan hattat Abdullah Zühdi Efendi’nin eserleri de ziyaret edilebiliyor.

“Zengin içerikli sergi”

Ait olduğumuz kültür ve medeniyet dünyasında inancın yanı sıra sanat alanında da kıymetli ve özel bir yeri olan kutsal toprakların tanıtımının yapıldığı sergi, video filmler ve görsel tanıtım alanları ile oldukça zengin bir içeriği ziyaretçilerle buluşturuyor.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan