Kütahya gezilecek yerler burada! İşte Kütahya turistik mekanlar
Kütahya gezilecek tarihi ve turistik yerleriyle dikkat çeken şehirlerimizden biri. Peki, Kütahya gezilecek yerler neresidir? İşte Kütahya turistik mekanlar....
KÜTAHYA'NIN TARİHİ ÖNEMİ
17 Temmuz 1921 yılında Yunan işgaline uğrayan Kütahya, 30 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutan Meydan Muharebesinin kazanılmasıyla sonsuza dek yaşayacak olan Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atıldığı bir il olmuştur. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, "Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz Cumhuriyeti biz tesis ettik. Onu ila ve idame edecek sizsiniz" sözünü Zafertepeçalköy'de, "Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!.." komutunu da Dumlupınar'da vermiştir. Şimdi tarihsel açıdan çok önemli dönemlere ve olaylara tanıklık etmiş zengin bir kültürel mirasa sahip Kütahya'nın gezilecek yerlerine bir göz atalımu2026
ÇİNİ MÜZESİ
Germiyan Beyi II. Yakup Çelebi (1387 -1429) tarafından 1411 yılında yaptırılan imaret, medrese, mescit, kütüphane ve hamamdan oluşan külliyenin imaret ve türbe bölümü, Kültür ve Turizm Bakanlığınca çini müzesi olarak restore edilip, 1999 yılında ziyarete açılmıştır. Çini üzerine açılan ilk müze olma özelliği taşır ve 14. yüzyıldan bu yana yapılan çini eserler sergilenmektedir.
SAAT KULESİ
Kütahya Saat Kulesi'ni 19. yüzyılın sonlarında Kütahya Valisi Fuat Paşa'nın yaptırdığı bilinmektedir. Daha önce, Analcı Mescit'in karşısında, 30 Ağustos Ortaokulu'nun arkasında bulunan saat kulesi 1975'ten önce yıktırılmış ve yerine Belediye Çarşısı yaptırılmıştır. Zafer Meydanı'nda yeniden yapılan saat kulesi, kare planlı, kesme taştan, iki katlı olup üzeri külah ile kapatılmıştır. 2005-2006 yıllarında aslına uygun olarak restore edilmiştir.
AİZANOİ ANTİK KENTİ
Kütahya'ya 50 kilometre uzaklıkta, Çavdarhiasra ilçe merkezindedir. Frigyalıların öncülü olarak antik kaynaklarda geçen Azan adlı mitoloji kahramanının su perisi Erato ile efsanevi kral Arkas'ın birleşmesinden Aizanoi şehrinin ortaya çıktığı sanılmaktadır. Antik Frigya'ya bağlı olarak yaşayan Aizanitis'lerin ana yerleşim merkeziydi. Zeus tapınağının çevresinde yapılan kazılarda, M.Ö. 3 bin yıllarına ait yerleşim izlerinin ortaya çıktığı görülmüştür. Roma imparatorluk döneminde tahıl ekimi, şarap ve yün üretimi sayesinde zenginleşmiş ve ünü bölge sınırlarını aşmıştır. Yine ilk sikkelerin bu dönemde basıldığı bilinmektedir. Roma döneminde Antik kentte yaklaşık 80.000 kişinin yaşadığı tahmin edilmektedir. Kalıntılar arasında Anadolu'daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, 15.000 kişilik tiyatro ve tiyatroya bitişik 13.500 kişilik stadyum, iki hamam, dünyanın ilk ticaret borsa binası, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde ikisi ayakta kalmış beş köprü, iki agora, gymnasium, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, antik bir bent, suyolları, kapı yapıları bulunmaktadır. Aizanoi Antik Kenti Efes, Bergama, Side gibi kentlerle çağdaştır.
KÜTAHYA KALESİ
Hisar Tepesi'nde bulunan ve çevresi 3.500 metre olan kalenin üç bölümü vardır; Kale-i Sagir, Kale-i Bala ve dış surlar. Kütahya Kalesi'nin yapım tarihi ve kim tarafından yapıldığına dair bir kitabesi bulunmamaktadır. Fakat kale Bizans, Selçuklu, Germiyanlı ve Osmanlı dönemlerine tanıklık etmiştir. Kütahya Kalesi Evliya Çelebi'ye göre 72 burca sahiptir. Burçlar çok sık aralıklarla yerleştirilmiştir. Kütahya Kalesi'nde ayrıca iki çeşme, iki mescit ve Cumhuriyet döneminde yapılmış bir döner gazino ve kır kahvesi bulunmaktadır.
KÜTAHYA ARKEOLOJİ MÜZESİ
1965 yılında ziyarete açılan müze aslında, Ulu Cami yanında Umur-bin Savcı Medresesi olarak bilinen yapıdır. Bu medreseyi Germiyanoğulları devrinde Umur bin Savcı 1314 yılında yaptırmıştır. Müzede Aizonai örenyerinde 1990'da bulunan Amazon Lahti müzenin önemli eserleri arasındadır. Kütahya Arkeoloji Müzesi'nde, Paleolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit , Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergilenmektedir. Burdur Hacılar'dan gelen Geç Kalkolitik Dönem boyalı keramikler müzenin en eski örnekleridir. Eski Tunç ve Frig dönemine ait Frig çocuk oyuncakları, Ana Tanrıça, Kybele, rahipler, Satyr ve Hekate heykelleri de dikkat çekicidir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.