Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2431.37
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

KUŞLAR NEDEN ARABALARA PİSLER?

Araç sahiplerinin hemen hemen hepsi kuşlar neden arabalara pisler? sorusunu merak eder. Bu durumun çeşitli nedenleri var.
KUŞLAR NEDEN ARABALARA PİSLER?
20 Nisan 2023 10:36:50
Araç sahiplerinin hemen hemen hepsi kuşlar neden arabalara pisler? sorusunu merak eder. Bu durumun çeşitli nedenleri var.

Araç sahiplerinin hemen hemen hepsi kuşlar neden arabalara pisler? sorusunu merak eder. Bu durumun çeşitli nedenleri var.

Araba sahiplerinin sıklıkla yaşadığı olumsuz durumlardan biri şüphesiz ki kuş pisliğidir. Özellikle aracın yeni yıkanmış olması durumunda yaşanan bu olay herkes için büyük bir hayal kırıklığı oluşturur. Binek arabaya sahip olan herkes aracını temiz bir şekilde görmek ister. Hatta bu noktada işi abartıp neredeyse her gün aracının hem iç hem de dış yüzeyini aksatmadan temizleyenler vardır. Ancak aracın yıkanma işlemleri tamamlandıktan sonra sıklıkla karşılaşılan durumlardan biri kuşun aracın üzerine pislemesidir. Eminim bir çok kişi 'neden benim arabam?' sorusunu sormuştur kendine. Bu durum elbette nedensiz değildir. Peki kuşlar neden arabaya pisler? Kuş pisliği arabaya zarar verir mi? Kuşlar hangi renk arabalara pisler? İşte merak edilen her şey...

kuş pisliği_d324a1fa4e6bc8bbfb2b447d8a948880.jpg

KUŞLARIN ARABALARA PİSLEME NEDENLERİ

Kuşların arabalara pisleme nedenleri çeşitlilik gösterir. Ancak bu durumu etkileyen etmenlerin başında kuşun yuvasının bulunduğu alana park etmek gelir. Yani yanlış park yeri, henüz yeni temizlenmiş aracınızın kuş pisliğine maruz kalmasına neden olabilir. Kuşların araç üzerine pisliğini bırakması aracın rengi, konumlandırıldığı bölge veya temiz olması gibi nedenlere bağlıdır. Dolayıyla böyle bir durumla karşılaştığınızda bu nedenleri gözden geçirmeniz faydalı olur. Kuşlar temiz arabalara neden pisler? sorusunun yanıtına baktığımız zaman bunun yanıtları değişkenlik gösterebilir. Eğer yeni yıkanmış araca kuş pislik yapıyorsa aracınızı kuşun kendi bölgesine park etmediğinizden emin olun. Çünkü kuşlar kendilerine ait alanları işaretlemeyi severler. Yine kuş yoğunluğu bulunan bir alana aracınızı bırakmanız da kuş pisliği ile karşılaşmanıza neden olur. Kuşların bağırsaklarını kontrol etme güdüsü yoktur. Bu yüzden yoğun kuş bölgesinde kuş pisliğinin aracınıza isabet etmesi kaçınılmaz olur. Yine aracınızın sahip olduğu renk de kuşa cazip geliyor olabilir. Yapılan bir araştırmada araç renklerinin kuşlar üzerindeki etkisi test edilmiştir. Araştırma dikkate alındığında kuşlar en çok kırmızı renkli araçlara pisliğini bırakır. Bu renkleri sırasıyla mavi, siyah, beyaz, gri ve yeşil renkli araçlar takip eder. Kırmızı renk kuşlar için olgun meyveleri çağrıştırdığı için çok cazip gelir ve kuşlar bu renkteki araçlara fazla çekilir. Yine mavi renk kuşlar için denizi çağrıştırır. Dolayısıyla mavi renkli aracı deniz gibi gören kuşlar pisliğini denize bıraktığını düşünür. Kuşların siyah arabalara kaka yapmasının nedeni ise yansıma durumudur. Tıpkı aynalarda olduğu gibi siyah renkli araçlar da yansıma yapar. Beyaz renkli araçlarda da yine yansıma oluşur ve kuşlar yansımasından korktukları için pislik yaparlar.

kuş kakası_798c8af9ea1920387fb97556dabb6fb3.JPG

KUŞ PİSLİĞİ ARABA BOYASINA ZARAR VERİR Mİ?

Araba sahibi olanların merak ettiği konulardan biri de kuş pisliği araba boyasına zarar verir mi? sorusudur. Kuş pisliğindeki asit oranı yüksek olduğundan bu durum genel olarak araç boyası üzerinden olumsuz etmenlere sebep olur. Asit nedeniyle araç boyası hasar görebilir. Bu durumun çok büyük etkileri olmasa da aracın dış yüzeyinde rahatsız edici görüntüler oluşabilir. Özellikle kuş pisliğinin araç üzerinde kalma süresi önem arz eder. Fazla kalan ve kuruyan pisliğini araçtan arındırmak da zorlu olur. Bu yüzden kuş pisliğinin görüldüğü andan birkaç dakika sonra çıkarılması daha sağlıklıdır. Araç yüzeyine lekeler oluşmaması için kurumuş kuş pisliğini yumuşattıktan sonra çıkarmanız önerilir.