Kuşburnunun zararları nelerdir?
Kuşburnunun Zararları, Gülgiller familyasına ait, uzunluğu 3-4 metreye kadar ulaşabilen çalılık bir bitki türü olan kuşburnu, ülkemizde doğal olarak yetişebilir. Yaklaşık 24 türü vardır. Çok faydası kanıtlanan bu bitkinin bu haberimizde zararlarını konu edineceğiz. Kuşburnunun zararları nelerdir? Öğrenmek için haberimizi okuyun.
Kuşburnunun Zararları
Halk arasında gül burnu, itburnu ve gül elması olarak adlandırılan kuşburnu, nemli toprakları sever. Ana vatanı Batı Asya ve Anadolu'dur. Yaprakları sivri uçlu olan kuşburnunun Mayıs ve Haziran aylarında pembe renkte çiçek açan meyveleri Eylül ve Ekim aylarında olgunluğa ulaşır. Açık kırmızı renkte olan meyveler toplandıktan sonra 80-100 derece ısıda meyve sebze kurutucularında kurutulur. Meyvesi, yaprakları, çiçekleri ve kökleri ilaç yapımında ve kozmetik ürünlerde kullanılmaktadır. Genellikle çay olarak tüketilen kuşburnunun içerisinde, B1, B2 ve C vitaminleri, sukroz, glikoz, tanin, kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum, antioksidan, uçucu yağlar, fosfor, selenyum, çinko, klor, bakır, molibden, demir, manganez, kobalt bulunur ve sağlık açısından birçok faydası vardır. Solunum yolu hastalıkları, kolesterol, kanser, şeker hastalığı ve böbrek hastalıkları gibi birçok hastalığa iyi gelen kuşburnu, her bitki gibi aşırı miktarda ve uzun süre kullanıldığında bazı yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olur. Ancak bu yan etkiler bitkinin tüketimine ara verildiği zaman kendiliğinden geçer.
Kuşburnunun zararları nelerdir?
Kuşburnu sağlık açısından oldukça ciddi bir risk teşkil etmez. Ancak sürekli kullanıldığı takdirde bazı insanlarda birtakım deri problemlerin ortaya çıkmasına neden olarak kaşıntı durumu yapabilir ve hassas bünyeye sahip olan kişilerde alerjiye neden olabilir. Aşırı tüketimi ishal, kabızlık, mide problemleri, baş ağrısı, bulantı, kusma, yorgunluk ve uykusuzluk gibi yan etkileri ortaya çıkmasına sebep olabilir. Aynı zamanda hamile ve emzirme dönemindeki kadınlar açısından güvenli olup olmadığı bilinmeyen kuşburnu, bu dönemlerde mutlaka doktora danışarak tüketilmelidir. Kanama bozukluğu olan kişiler bu bitki tüketmemeye özen göstermelidir. Bunun yanı sıra kuşburnunun çok fazla tüketilmesi böbrek taşı riskinin artmasına neden olur. Bu nedenle bu bitkinin aşırı miktarda tüketilmesinden kaçınılmalıdır ve bilinmelidir ki kuşburnu herhangi bir ilacın yerine geçmez. Bu nedenle herhangi bir rahatsızlığı önlemek ya da tedavi etmek amacıyla kullanılmalıdır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.