Kuru incirde 27 bin ton ihracat
Türkiye'nin üretimi ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru incirde sezonun başladığı 10 Ekim'den 9 Aralık'a kadar olan dönemde 27 bin tonluk ihracat karşılığı 122 milyon dolar gelir elde edildi.
Almanya, Fransa, İtalya ve ABD'nin ilk sıralarda yer aldığı ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8'lik artış sağlandı.
Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, AA muhabirine, yıllık ortalama 60 bin ton olan kuru incir ihracatının yaklaşık yarısının 2 aylık dönemde yapıldığını söyledi.
Celep, bu yıl kuru incir üretiminin bir miktar gerilediğini ancak fiyatların yüksek olması nedeniyle elde edilen gelirin arttığını kaydetti.
Kuru incirin yılın 12 ayı tüketilebildiğini anlatan Celep, "Ancak özellikle yılbaşı öncesinde talepte bir artış söz konusu. Avrupa'da özellikle geleneklerine bağlı olan yaşlı nüfus, incire olmazsa olmaz gözüyle bakıyor. İhracatçılar da Türk kuru incirini yeni yıl gelmeden Avrupa ve ABD'deki market raflarında hazır etmeye çalışıyor. Son dönemde dünyanın farklı coğrafyalarından gelen talepte de artış var. Artık soğuk hava depolarıyla bu ürünü stoklayıp yılın 12 ayında sevk edebiliyoruz." dedi.
"İncirimiz tükendi"Tariş İncir Birliği Germencik İşletme Müdürü Mehmet Ali Tu da her yeni yıl öncesi olduğu gibi bu aylarda da kuru incir siparişlerini yetiştirmeye çalıştıklarını dile getirdi.
Talebin çok fazla olduğunu aktaran Tu, "Siparişleri yetiştirebilmek için hafta sonu da çalışıyoruz. Japonya'dan Avrupa'ya, ABD'den Çin'e onlarca ülkenin sofralarına incir yetiştirmeye çalışıyoruz. Şunu net olarak söyleyebilirim, elimizdeki tüm incirleri sattık. Bu yıl fiyatların artması nedeniyle ihracatımız daha yüksek. Şu anda gayet iyi bir sezon geçiriyoruz." ifadelerini kullandı.
Tu, özellikle 1. kalite olarak bilinen "çukulat incir" türünde kilogram fiyatların 90 liraya kadar çıktığını, ortalama fiyatların ise 30 lira seviyesinde olduğunu belirtti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.