Kürt Yahudisi Levy'den Selahaddin Eyyubi sorusuna kaçamak cevap
Milatgazetesi.com/ÖZEL
İsrail'de Netanyahu'nun ardından kurulan koalisyon yönetiminde meclis başkanı Cizre asıllı Kürt Yahudisi Mickey Levy oldu. Levy, 120 sandalyeli İsrail meclisinde 67 oy aldı.
Kökleri Şırnak'ın Cizre ilçesine uzanan Lev, 1951 yılında Kudüs'te doğdu. Ailesi, İsrail kurulduğunda bölgeye göç eden Kürt Yahudileri'ndendi.
Mickey Levy, Kürt kimliği ile gurur duyduğunu söylese de, daha önce verdiği bir röportajda Yahudi kimliğinin daha çok öne çıktığı görülüyor.
'Kürdistan’ın bağımsızlığını destekleyeceğiz'
2015 yılında Rudaw'a konuşan İsrailli parlamenter, bir soru üzerine ''Bence bir gün gelecek ve biz Kürdistan’ın bağımsızlığını destekleyeceğiz.'' dedi. Levy, bu görüşün şahsi görüşü olduğunu, parti içerisinde böyle bir konunun gündeme gelmediğini belirtti.
Selahaddin Eyyubi sorusuna kaçamak cevap
Levy'nin ''Kürtlüğümle gurur duyuyorum'' demesi üzerine Rudaw muhabiri kendisine ''Selahaddin Eyyubi, 400 yıl önce Kudüs’ü aldı. Onunla da gurur duyuyor musunuz?'' sorusunu yöneltti.
Levy, bu soruya ''Çok zor bir soru sordunuz. Biz Selahaddin Eyyubi’den çok önce gelmişiz buraya. Eğer arkeolojik belgeleri incelerseniz, Selahaddin’den önce geldiğimizi görürsünüz. Ondan önce geldiğimizi göreceğinize yüzde yüz eminim.'' cevabını verdi.
Levy ayrıca Filistinliler ile barışmak istediklerini, bunun İsrail'in geleceği için iyi olacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.
Yahudi Kürtler meselesi
Irak'ın kuzeyinde tarih boyunca Yahudi nüfusu yoğun oldu. Bölgede yaşayan Yahudi Kürtler'in kökenleri ise hala netliğe kavuşmuş değil. Kimiler, buradaki Yahudi Kürtlerin köklerinin İbrani olduğunu savunurken kimileri de aslen Kürt oldukları ve daha sonra Yahudilik'i seçtiklerini düşünüyor.
Kökleri bir tarafa bırakıldığında Yahudi Kürtler kültür olarak Kürt kültürüne daha yakınlardı ve ana dil olarak da Kürtçe konuşuyorlardı
Irak'ın kuzeyinin yanı sıra Suriye bölgesindeki Haseke ve Kamışlı'da yoğunlaşmışlardı. Türkiye'de ise ağırlıklı olarak Hakkari, Şırnak ve Van'da yaşıyorlardı.
Bu bölgelerdeki Yahudi Kürtler, 1900'lü yılların başından itibaren Filistin'e göç etmeye başladı. İsrail'in 1948'de kurulmasıyla birlikte Türkiye, Irak ve Suriye'yi tamamen terk ettiler.
Günümüzde Filistin bölgesinde 250 binden fazla Yahudi Kürt'ün bulunduğu tahmin ediliyor. Yahudi Kürtler, hala Kürt kültüründen ögeler taşıyor ve yaşıları Kürtçe'yi İbranice'den daha iyi konuşuyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.