Dolar (USD)
34.20
Euro (EUR)
38.12
Gram Altın
2898.54
BIST 100
9665.78
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kürt Yahudisi Levy'den Selahaddin Eyyubi sorusuna kaçamak cevap

İsrail meclisinin yeni başkanı Cizre asıllı Kürt Yahudisi Mickey Levy oldu. Levy'nin emperyalist güçler tarafından tasarlanan Kürdistan projesine dair düşüncesi ve Kürt komutan Selahaddin Eyyubi'yle alakalı görüşleri dikkat çekici.
Kürt Yahudisi Levy'den Selahaddin Eyyubi sorusuna kaçamak cevap
14 Haziran 2021 15:45:50
İsrail meclisinin yeni başkanı Cizre asıllı Kürt Yahudisi Mickey Levy oldu. Levy'nin emperyalist güçler tarafından tasarlanan Kürdistan projesine dair düşüncesi ve Kürt komutan Selahaddin Eyyubi'yle alakalı görüşleri dikkat çekici.

Milatgazetesi.com/ÖZEL

İsrail'de Netanyahu'nun ardından kurulan koalisyon yönetiminde meclis başkanı Cizre asıllı Kürt Yahudisi Mickey Levy oldu. Levy, 120 sandalyeli İsrail meclisinde 67 oy aldı.

Kökleri Şırnak'ın Cizre ilçesine uzanan Lev, 1951 yılında Kudüs'te doğdu. Ailesi, İsrail kurulduğunda bölgeye göç eden Kürt Yahudileri'ndendi.

Mickey Levy, Kürt kimliği ile gurur duyduğunu söylese de, daha önce verdiği bir röportajda Yahudi kimliğinin daha çok öne çıktığı görülüyor.

'Kürdistan’ın bağımsızlığını destekleyeceğiz'

2015 yılında Rudaw'a konuşan İsrailli parlamenter, bir soru üzerine ''Bence bir gün gelecek ve biz Kürdistan’ın bağımsızlığını destekleyeceğiz.'' dedi. Levy, bu görüşün şahsi görüşü olduğunu, parti içerisinde böyle bir konunun gündeme gelmediğini belirtti.

Selahaddin Eyyubi sorusuna kaçamak cevap

Levy'nin ''Kürtlüğümle gurur duyuyorum'' demesi üzerine Rudaw muhabiri kendisine ''Selahaddin Eyyubi, 400 yıl önce Kudüs’ü aldı. Onunla da gurur duyuyor musunuz?'' sorusunu yöneltti.

Levy, bu soruya ''Çok zor bir soru sordunuz. Biz Selahaddin Eyyubi’den çok önce gelmişiz buraya. Eğer arkeolojik belgeleri incelerseniz, Selahaddin’den önce geldiğimizi görürsünüz. Ondan önce geldiğimizi göreceğinize yüzde yüz eminim.'' cevabını verdi.

Levy ayrıca Filistinliler ile barışmak istediklerini, bunun İsrail'in geleceği için iyi olacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.

Yahudi Kürtler meselesi

Irak'ın kuzeyinde tarih boyunca Yahudi nüfusu yoğun oldu. Bölgede yaşayan Yahudi Kürtler'in kökenleri ise hala netliğe kavuşmuş değil. Kimiler, buradaki Yahudi Kürtlerin köklerinin İbrani olduğunu savunurken kimileri de aslen Kürt oldukları ve daha sonra Yahudilik'i seçtiklerini düşünüyor.

Kökleri bir tarafa bırakıldığında Yahudi Kürtler kültür olarak Kürt kültürüne daha yakınlardı ve ana dil olarak da Kürtçe konuşuyorlardı

Irak'ın kuzeyinin yanı sıra Suriye bölgesindeki Haseke ve Kamışlı'da yoğunlaşmışlardı. Türkiye'de ise ağırlıklı olarak Hakkari, Şırnak ve Van'da yaşıyorlardı.

Bu bölgelerdeki Yahudi Kürtler, 1900'lü yılların başından itibaren Filistin'e göç etmeye başladı. İsrail'in 1948'de kurulmasıyla birlikte Türkiye, Irak ve Suriye'yi tamamen terk ettiler.

Günümüzde Filistin bölgesinde 250 binden fazla Yahudi Kürt'ün bulunduğu tahmin ediliyor. Yahudi Kürtler, hala Kürt kültüründen ögeler taşıyor ve yaşıları Kürtçe'yi İbranice'den daha iyi konuşuyor.