Küresel iletişim krizi: Uzman isim çözüm yollarını önerdi!
Milat Gazetesi'nin köşe yazarı ve e-ticaret uzmanı Bedri Yandımkaldım, bugün küresel çapta etkili olan CrowdStrike ile ilgili iletişim kesintisi hakkında önemli bir açıklama yaptı.
Microsoft'a bağlı yazılım sistemlerinde meydana gelen kesinti, sadece bir sistem arızasından öte, dijital dünyada bir milat olarak nitelendirilebilecek bir olay yaşattı. Pek çok sektörün çalışmasını etkileyen bu kesinti, e-ticaret sektöründe de büyük yankı uyandırdı.
Kargo firmaları da etkilendi
Sorun sadece e-ticaret siteleriyle de sınırlı değil, kargo firmalarının da sistemleri etkilendiğinde, binlerce siparişin kime gideceği ve nasıl teslim edileceği konusunda büyük karışıklık yaşanır. Bu durum, müşterilerde mağduriyet ve memnuniyetsizlik oluşturur.
Ticaret Bakanlığı’nın e-ticaret verilerine göre, 2023 yılında 5,87 milyar işlem gerçekleşti. Bu, on binlerce insanın kredi kartı bilgileri, telefon numaraları ve ev/iş adreslerinin sisteme kaydedildiği anlamına geliyor. Bu noktada büyük bir mağduriyet yaşanabileceği gibi, ileriye yönelik olarak e-ticaret sektöründe güven sorunları da ortaya çıkabilir.
'Dışa bağımlılığı azaltmak'
Meydana gelen mağduriyeti önlemek ve e ticaret sektöründeki güven duygusunu korumak için dikkat çeken tespitlerde bulunan Bedri Yandımkaldım, "Öncelikle yerli yazılımlar kullanımı teşvik edilmeli. Dışa bağımlılığı azaltmak ve sistemlerin daha güvenli hale gelmesini sağlamak için bu oldukça önemli bir adım." dedi.
Yandımkaldım, sistem çökmeleri ve saldırılarda veri kaybını önlemenin hayati önem taşıdığını öne sürerek düzenli ve kapsamlı veri yedeklemesi yapılması gerektiğini vurguladı.
'Kurtarılma planı hazırlanmalı'
Herhangi bir acil durumda sistemlerin hızlı bir şekilde kurtarılabilmesi için bir kurtarma planı hazırlanması gerektiğini söyleyen uzman, "E-ticaret, modern dünyanın en önemli sektörlerinden biri haline geldi. Bu sektörün sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve tüketicilerin güvenini kazanması için gerekli adımların atılması elzemdir. Microsoft kesintisi, bu konuda bir uyanış çağrısı olarak değerlendirilebilir. Yetkililer ve sektör temsilcileri, bu sorunun çözümü için acil bir şekilde harekete geçmeli ve gerekli önlemleri almalıdır." diye belirtti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.