Küresel hidrojen üretiminin yüzde 94'ü yenilenebilir enerji kaynağından elde edilecek
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'nın (IRENA) küresel sıcaklık değerlerini 1,5 derece ile sınırlandırması hedefiyle oluşturulan 2050 senaryosuna göre, 2050'de küresel hidrojen üretiminin yüzde 94'ü yenilenebilir enerji kaynakları tarafından sağlanacak.
AA muhabirinin, IRENA tarafından hazırlanan Dünya Enerji Dönüşümü Görünümü 2023 raporundan derlediği bilgilere göre, hidrojenin farklı sektörlerde geliştirilmesine ilişkin politika destekleri Ekim 2022'den itibaren hızlandı.
Küresel sıcaklık artışının 1,5 derece ile sınırlandırılması için ulaşım, enerji ve üretim sektörlerinde elektrifikasyon ve enerji verimliliği önemli rol oynuyor, bu kapsamda yenilenebilir enerji, temiz hidrojen ve sürdürülebilir biyokütle çalışmalarında artış yaşanıyor.
Temiz hidrojen üretimi ve ilgili teknolojilere yönelik alt yapı çalışmalarına geçen yıl önceki yıla göre küresel ölçekte 3 kattan fazla yatırım yapıldı. Geçen yıl gerçekleştirilen yatırımlar 1,1 milyar dolara ulaşırken, 2050'de bu alana yapılacak yıllık toplam yatırımın 170 milyar dolar seviyesinde olması bekleniyor.
- Karbon yoğun sektörlerde hidrojen "kilit rol" oynayacak
IRENA'nın 2050 senaryosuna göre, küresel enerji arzında 2020'de yüzde 16 olan yenilenebilir enerji payının 2050'de yüzde 77'ye çıkması bekleniyor.
Temiz hidrojen üretebilmek için büyük öneme sahip olan elektroliz üretim kapasitesi geçen yıl 0,5 gigavata ulaşırken, 2050'de bu kapasitenin toplam 5 bin 722 gigavata yükseleceği hesaplanıyor. Böylelikle, IRENA küresel sıcaklık değerlerini 1,5 derece ile sınırlandırması hedefiyle oluşturulan 2050 senaryosuna göre, 2050'de küresel hidrojen üretiminin yüzde 94'ü temiz enerji kaynakları tarafından üretilecek.
Hidrojenin özellikle karbon yoğun olarak bilinen demir, çelik gibi madenlerin üretimi ve işlenmesi gibi endüstriyel sektörlerde kullanımının artması tavsiye ediliyor.
Hidrojen, elektrik sistemlerinde depolama avantajıyla şebeke esnekliği sağlarken, son kullanıcıların karbonsuzlaşma hedeflerine ulaşmada kilit rol oynuyor.
Avrupa Birliği'nin geçen yıl mayısta yayınladığı REPowerEU Planına göre, 2030'a kadar Rusya kaynaklı fosil yakıt bağımlılığını yerli kaynaklarla ikame etmek istiyor.
Bu kapsamda AB, yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırmayı ve yıllık yeşil hidrojen üretimini 10 milyon tona çıkarmayı hedeflerken, 10 milyon ton yeşil hidrojeni de ithal etmeyi planlıyor.
Rapora göre, hidrojen üretimi ve taşınması konusunda uluslararası yatırımların hızlanması bekleniyor. Yenilenebilir enerji yatırımlarında maliyetlerin düşmesi, elektroliz kapasitelerindeki gelişmelere bağlı olarak yeşil hidrojen üretiminin rekabetçi fiyatlara ulaşacağı öngörülüyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.