Kurbanlıklardaki hastalıklara dikkat!
NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konsey Başkanı Ali Eroğlu, vatandaşları Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık alımında dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyardı. Kurbanlık seçiminde birçok İslami kaidenin olduğunu belirten Eroğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konuda bir kitapçık yayınladığını belirtti. Hayvanların seçiminde nelere dikkat edilmesine gerektiğine dair bir çalışmayı yayımladıklarını kaydeden Eroğlu, “Hayvandan insana geçen bulaşıcı zoonotik hastalıklara karşı halkımız bilinçlendirilmeli. Bu konuda Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak birinci önceliğimiz halk sağlığını temin etmek ve Türkiye’deki hayvancılığa katkı sağlamaktır” dedi.
Küpesiz hayvan almayın
Tüberküloz gibi bulaşıcı özelliği bulunan 200 hayvan hastalığından 40 tanesinin Türkiye’deki hayvanlarda görüldüğüne vurgu yapan Eroğlu, kurban alımlarında bu hastalıklardan bazılarının tespitinin zor olduğunu kaydetti. Eroğlu, hayvan alımına ve kurban kesimi sonrasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Kurbanlık hayvan alımlarında küpeli, aşılanmış ve kamunun denetlediği yerlerden hayvan almak gerekiyor. Hayvanlar, insanlara geçebilecek birçok hastalığın taşıyıcısı olabiliyor. Bunu önlemek için hayvanların bakımlarının ve aşılarının yapılmış olması çok önemli. Küpesi olmayan hayvanlara karşı dikkatli olunmalı. Vatandaşların sonradan mağdur olmaması için muhakkak hayvanlarını bir veteriner hekime göstermeleri gerekiyor” şeklinde uyardı.
Denetimli tesislerde kesim yapılmalı
Kurban Bayramı’yla beraber kurban ibadetini gerçekleştirmek isteyen vatandaşların yetkili yerler dışında hayvan kesim işlemini yapmaması gerektiğine vurgu yapan Eroğlu, hayvanlara eziyet edilmemesi gerektiğini dile getirdi. Eroğlu, “Kesim sonrası ortalıkta bırakılması birçok hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlarken sokak hayvanlarının bu parçaları alarak başka yerlere taşıması da hastalık, koku veya çirkin görüntü ile birçok kişinin karşılaşmasına neden oluyor. Bu sebeple denetimi olan, sağlık ve hijyen koşullarının sağlandığı yerlerde kesimlerin yapılması gerekiyor” diye konuştu.
Şüpheli etleri tüketmeyin
Kurban alımında hayvanların dikkatli incelenmesi gerektiğini belirten Eroğlu, sağlıklı görünen hayvanların da hastalık taşıyabileceğini kaydederek, “Kesim sonrasında etlerde bazı şüpheli durumlara rastlanabilir. İç organlarda farklı renkler, kokular görülebilir. Bu durumlarda bu etler tüketilmemeli. Muhakkak bir veteriner hekime danışılarak hareket edilmeli. Şüpheli etlerin tüketilmesi durumunda ölümlere varacak sonuçlarla karşılaşılmaması için vatandaşlarımız çok dikkatli olmalı” ifade etti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.