Kurban etini saklarken 'bakteriye' dikkat
Erzurum Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nda, ülke genelinde yaklaşık 850 bin büyükbaş ve 2 milyon 500 bin küçükbaş hayvanın nakli ve kesimi yapılacağını, bu miktarın ülkedeki yıllık kesilen hayvan miktarının yüzde 25-30'una karşılık geldiğini söyledi.
Kurbanlık hayvanların, veteriner hekim kontrolü yapılan ve hijyen şartları iyi olan, bakanlıktan ruhsat almış mezbaha ve kombinalar veya geçici kesim yerlerinde kesilmesi gerektiğini anlatan Polat, "Kurbanlıklar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca görevlendirilen veteriner hekimlerin kontrolünde, profesyonel kasaplarca hijyenik bir ortamda kesilmeli. Bu sayede vatandaşlarımız hem denetimden geçmiş sağlıklı et tüketebilecek hem de çevre kirliliği önemli oranda engellenmiş olacaktır." diye konuştu.
Polat, kurbanlık kesiminde asıl sıkıntının, kurbanın kesiminden sonra ortaya çıktığını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Aslında sıkıntı bundan sonra başlıyor. Çünkü et ve et ürünleri, bakterilerin üremesi için mükemmel bir ortam. Uygun koşullarda bir bakteri 12 saatte 16 milyar adete ulaşabilmektedir. Özellikle etin küçük bir parçasına bakteri bulaşırsa ve biz bunları uygun şartlarda muhafaza edemezsek birkaç gün içerisinde insanları zehirleyebilecek, hasta edebilecek boyutlarda bakteri ortaya çıkmış olabilir."
Kurban kesildikten sonra etin güneş görmeyen serin yerde soğumasının beklenmesi gerektiğini aktaran Polat, kurban etinin daha sonra küçük parçalar halinde getirilip muhafaza edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Polat, etin kalitesinin korunması ve sağlık risklerinin önlenmesi için kısa sürede tüketilecekse artı 4, uzun süre muhafaza edilecekse sıfırın altında 18 derecede saklanması gerektiğini belirterek, sağlıklı beslenme için bu özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.