Dolar (USD)
34.08
Euro (EUR)
38.04
Gram Altın
2835.79
BIST 100
9975.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kundaktaki bebeğe kredi kartı

Kredi kartından doğan mağduriyetler her geçen gün yaygınlaşıyor. Banklar ise vatandaşa daha fazla kredi kartı vermek için sıraya giriyor. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, "Bankalar tarafından toplum ipotek altında. Piyasada 75 milyona yakın kredi kartı var. 20 milyona yakın vatandaş kredi kartı mağdur. Bu yüzden aileler dağılıyor" dedi.
Kundaktaki bebeğe kredi kartı
07 Mart 2013 07:00:00
Kredi kartından doğan mağduriyetler her geçen gün yaygınlaşıyor. Banklar ise vatandaşa daha fazla kredi kartı vermek için sıraya giriyor. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, "Bankalar tarafından toplum ipotek altında. Piyasada 75 milyona yakın kredi kartı var. 20 milyona yakın vatandaş kredi kartı mağdur. Bu yüzden aileler dağılıyor" dedi.
KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA

VATANDAŞ İPOTEKTE

Çakar, "100 binlerce adli insan takibe alınmış, 10 milyondan fazla kişi askeri ödeme tuzağında, bankalar milletin sırtından kazanıyor. 12 bankaya Rekabet Kurumu tarafından soruşturma açıldı. Kendi aralarında tüketicilere verecekleri kredilerde, yüksek faiz vermek için anlaşmışlar. Kredi kartı işlerinde yüksek komisyonda anlaşmışlar. Bu şekilde milleti dolandırıyorlar" şeklinde konuştu.

Finans kapital düzenin, toplum üzerindeki dayatmaları her geçen gün yaygınlaşıyor. 76 milyon nüfusa sahip Türkiye'de 74 milyon kredi kartı bulunurken, kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin mağduriyetleri daha da artıyor. Bankaların daha fazla kredi kartı vermek için sıraya girmesi ise gözlerden kaçmıyor. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar Milat'a yaptığı değerlendirmede, "Bankalar reklamlar ile vatandaşlara kredi kartı dayatıyor. Piyasada 74 milyona yakın kredi kartı var. Neredeyse yeni doğan çocuğa bile kredi kartı verecekler. Kredi kartı borcu nedeniyle aileler dağılıyor. Devletin, bu sisteme bir dur demesi gerekiyor" dedi.

Rakamlar ortada

Çakar, sözlerine şu şekilde sürdürdü: "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanının yaptığı açıklamada, '2012 yılında bankaların yaptığı net kar 23. 4 milyar lira, yıllık kart aidatı 7.1 milyar lira, 30'dan fazla hatlarda aldıkları ücretler yıllık 20 milyara yakın.' Bu rakamlar bankların nasıl kazandığını ortaya koyuyor. Türkiye'deki banklar Avrupa'ya göre 20 kat daha fazla kar ediyor."

100 binlerce mağdur

Milyonlarca kredi kartı mağduru olduğun belirten Çakar, "100 binlerce insan takibe alınmış, 10 milyondan fazla kişi askeri ödeme tuzağında, bankalar milletin sırtından kazanıyor. 12 bankaya Rekabet Kurumu tarafından soruşturma açıldı. Bankalar, kendi aralarında tüketicilere verecekleri kredilerde yüksek faiz vermek için anlaşmışlar. Kredi kartı işlerinde ise yüksek komisyonda anlaşmışlar" şeklinde konuştu.

Vatandaş tuzağa düşüyor

Yeni alınan verilere göre kredi kartı kullanımının her geçen gün daha da yaygınlaştığını vurgulayan Çakar, "Kredi kartı kullanımının artmasının nedenlerinin başında; bankaların çokça yaptığı reklamlar geliyor. Ardından insanların isteği dışında, adreslerine kredi kartı gönderilerek vatandaş tuzağa düşürülüyor. Bir taraftan da tüketimi pompalamak için çeşitli tüketim maddelerinin reklamı yapılıyor. Özelliklede gençlere ve çocuklara yönelik istismar edici reklamlara yer veriliyor" diye konuştu.

Tüketici yönlendiriliyor

Tüketicinin tüketim eğilimlerinin, yapılan reklamlarla belirlendiğini vurgulayan Çakar, yapılan reklamlar ile tüketim patlaması yapılmaya çalışıldığını, toplumun kapitalist ekonomi ile yönlendirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Ayağını yorganına göre uzat

Vatandaşların eskiden yakınların borç istediğini, şimdi ise hemen kredi kartına yüklenildiğini belirten Çakar, "Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), açlık ve yoksulluk sınırı ile eş değer hane halkı gelirinin dikkate alarak yaptığı hesaplamada, 15 milyon kişi açlık, 45 milyon kişi ise yoksulluk sınırında olduğu açıklandı. Bu veriler dikkate alındığında vatandaşlar, birden fazla kredi kartı kullanmamalıdır. Kredi kartı nakit para gibi kullanılıyor bu çok yanlış. Öncelikle bu alışkanlıktan vazgeçilmeli. Bankalar genelde kredi kartını yoksul insanlara vermek istiyorlar. Çünkü yoksul insan harcadığını ödeyemiyor bu durumda banka doğrudan kar elde ediyor. Asgari ücret alınıyorsa, 5 bin TL'lik kredi kartı kullanmak çok yanlış" diyerek sözlerini noktaladı.