Kumardır ve haramdır
Ezgi ÇelikAnkara
Milli Piyango’nun yılbaşı çekilişi yeniden “haramlık” tartışmasını gündeme getirdi. Emek harcamadan zenginlik hayali kurarak şans oyunlarına yönelen vatandaşlara önemli uyarılarda bulunan İlahiyatçılar, İslam hukuku çerçevesinde kumarın her çeşidinin haram olduğunu vurguladı. Milli piyangonun devlet eliyle günaha teşvik ettiğini savunan İlahiyatçılar, Müslüman’ın helal aşına haram katıldığını ve isminin içinde milli geçen bu durumun artık sonlandırılması gerektiğini vurguladı.
“Günaha teşvik ediliyor”
Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, milli piyangonun devlet eliyle günaha teşvik ettiğini ifade etti. Milli ifadelerle devletin kumar gibi sömürü sistemlerinin içinde yer almaması gerektiğini kaydeden Bayraktutar, ülkemizin başına bela olan bu sömürü sisteminin artık son bulması gerektiğini dile getirdi. Bayraktutar, “Bizler her yıl bıkmadan bu işin yanlış olduğunu hatırlattığımız halde hala bu tarz bir sömürü sisteminin devam ediyor olması bizleri derinden üzmektedir. Müslüman’ın helal aşına haram katıldığı gibi isminin içinde milli geçen bu durumun artık sonlandırılması gerekmektedir. Milli piyangonun özelleştirilmesini değil, ülke gündeminden çıkarılmasını talep ediyoruz. Dünyanın birçok yerinde bu tarz şans oyunları var diye bizde de olacağı anlamına gelmez. Biz inançları olan bir milletiz ki bizim inancımızda emek verilmeden kazanma gibi bir olgu hiç bir surette kabul edilemez. Bu bir sömürüdür ve yapılması son derece yanlıştır. Devletin bu durumu artık değerlendirmesi gerekmektedir. Yanlıştan dönmenin hazırlıkları yapılmalı ve bu durumdan kurtulmalıyız” açıklamalarında bulundu.
“Milli olması utanç vericidir”
Tüm İlahiyat Fakülteleri ve Yüksek İslam Enstitüleri Derneği (TİYEMDER) Onursal Başkanı Selahattin Yazıcı, ise konuya ilişkin şöyle konuştu: “Milli kelimesi, İslam’a, dine, yani millete ait, milletle alakalı ve millete mensup demektir. Millet kelimesi İslam manasına geldiği için milli kavramı da İslam’a ve şeriata ait olan demektir. Millet ve milli kelimelerinin anlamı yanlış deklare edilerek adeta ‘Ulus’ gibi yâda bir ırkın adı gibi anlatılmaktadır. Dolayısıyla milli demek dini demektir. Milli piyango dediğimiz faaliyet ise resmi bir kumardır. Burada milli ifadesinin kullanımı yanlıştır. Kumarın kendisi dini olamaz. İslam hukuk çerçevesinde kumarın her çeşidi yasaklanmıştır. Milyonlarca insanın para vererek, umutlarının yerle bir olduğu bir faaliyet dinimize aykırıdır. Milletimizi bu konuda bilgilendirmemiz gerekmektedir. Piyango, bir şans oyunudur ve haramdır. Adının milli olması utanç vericidir. Sadece resmi olan ve milli olmayan bir faaliyetin milli olarak adlandırılması Türkiye gibi büyük bir devlete yakışmamaktadır” ifadelerini kullandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.