Kulunç belirtileri nelerdir?
Özellikle masa başı çalışanlarda görülen kulunç ağrı ve kasılmalar ile hareketleri kısıtlıyor. Kas gevşetici ile geçebilen kulunç için bazıları sırta basarak kulunç çıkarmaya çalışıyorlar. Peki kulunç çıkarmak sağlıklı mı? İşte kulunç belirtileri ve tedavisi...
KULUNÇ NEDİR?
Kulunç, adele içinde sert düğümcükler (nodüller) ve şeritlerdir. Aslında gerilim sonucu kasılmış kasların gevşememesi olarak da adlandırılır. Genellikle kol, bacak ve gövdede sebebi tam açıklanamayan bu ağrılı durum, sıklıkla boyun ve sırt bölgesinde oluşur. Kuluncun ağrı dışında hiçbir tehlikesi ve zararı yoktur, basit yöntemlerle giderilebilir.
Sırtta, boyunda, omuzda ve diğer yerlerdeki kulunç ağrısının en önemli özelliği bir tetik noktasının olmasıdır. Bu bölgede oldukça ağrılı olmasına rağmen hafif egzersizler yapılarak ağrı azaltılabilir. Unutulmaması gereken en önemli nokta; hareketsizliğin ağrıyı daha da tetikleyeceğidir. Bu nedenle kulunçlu bölge hafif hareketlerle yumuşatıldığında uygun egzersiz, masaj ve tedavilerle geçen bir rahatsızlıktır.
KULUNÇ BELİRTİLERİ
– Eklemlerde tutulma
– Boyun, sırt ve omuz ağrıları
– Nefes alırken batma hissi
– Yorgunluk ve halsizlik
– Ağrı kesicilerin etki göstermemesi
– Kaslarda karıncalanma, batma ve uyuşma
– Sırt bölgesinden kola doğru ağrı ve uyuşma
– Kaslarda şiddetli ağrı
– Ağrı nedeniyle uyku problemleri
KULUNÇ NEDEN OLUR?
Kulunç yaş gözetmeksizin görülen bir rahatsızlıktır. Boyun, sırt ve omuz bölgesinin kötü kullanımından ortaya çıkmaktadır. Kulunç her meslek grubunda görülebilir. Kulunç oluşumuna neden olan diğer etkenler şunlardır:
– Kaslara aşırı yüklenme
– Psikolojik sebepler (Aşırı gerginlik ve kasılma)
– Yanlış oturma pozisyonları
– Omur arası problemler
– Hareketsiz yaşam tarzı
– Soğuk algınlığı ve rüzgarda kalmak
KULUNÇ AĞRISI NERELERE VURUR?
Kulunç ağrısı, tetik nokta denen bazı bölgelerde daha fazla duyulur. Tetik noktaya basmakla ağrı artar. Hareketsizlikle de ağrı artar. Hafif egzersizle ağrı azalır, ağır egzersizle artar. Kuluncun ağrı dışında hiçbir tehlikesi ve zararı yoktur.
KULUNÇ TEDAVİSİ
Kulunç ağrıları uzun sürmesi durumunda kronik bir rahatsızlık durumuna dönüşebilir. Psikolojik nedenler kulunç rahatsızlığını tetikleyebilir ve hastalığın devam etmesine sebep olabilir. Bu tarz sorunlar iyileşme sürecini uzatabilir.
Ağrının geçmesi için halk arasında bilinen kulunç kırmak tabirinin tıp literatüründe yeri bulunmamaktadır. Gergin kaslar ve gergin bantların sert bir şekilde masaj yapılarak yumuşatılmaya çalışılmasına kulunç kırmak denilmektedir. Fakat bu çok sert masajlar hastaya zarar verebilme ihtimalinden dolayı, oldukça dikkatli bir şekilde ve uzman bir doktor tarafından uygulanmalıdır. Aksi taktirde istenmeyen durumlara sebep olabilir.
Kulunç kasılmalarını geçirmenin bir diğer yöntemi ise sıcak kompres uygulamalarıdır. Sıcak havlu ve sıcak su torbaları ağrılı bölgeye uygulandığında etkili sonuçlar alınabilir.
Gevşeme hareketleri, egzersiz ve stres ortamlarından uzak durmak kulunç ağrılarının hafiflemesini sağlar. Bazı etkili olabilecek tedavi yöntemleri şunlardır:
– Soğuk ve sıcak uygulamalar
– Masaj
– Fizik tedavi
– Kuru iğne tedavisi
– Şok dalga tedavi uygulamaları
– Gerilme ve gevşeme egzersizleri
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.