Dolar (USD)
34.18
Euro (EUR)
38.11
Gram Altın
2922.55
BIST 100
9769.23
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kültürümüze uygun ev arayışları

Şehir, mimaru00ee ve medeniyet konusu Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)'nin düzenlediği bir toplantıda gündeme geldi. Toplantının açış konuşmasını yapan yazar Nidayi Sevim, şehirleşme ve medeniyet arasındaki münasebet üzerinde durduktan sonra Avni Cebi'nin araştırmalarından ve çalışmalarından bahsetti, biyografisini okudu.
Kültürümüze uygun ev arayışları
13 Ağustos 2015 10:31:00
Şehir, mimaru00ee ve medeniyet konusu Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)'nin düzenlediği bir toplantıda gündeme geldi. Toplantının açış konuşmasını yapan yazar Nidayi Sevim, şehirleşme ve medeniyet arasındaki münasebet üzerinde durduktan sonra Avni Cebi'nin araştırmalarından ve çalışmalarından bahsetti, biyografisini okudu.

Mimarlar ve Mühendisler Grubu eski Başkanı Avni Cebi, "Babıali Sohbetleri"nde "Şehir, Mimari ve Medeniyet" hakkında yaptığı konuşmada, insana bakışın, zamana bakışın ve dünyaya bakışın medeniyete bakış olduğunu söyledi. Avni Cebi açılış konuşmasına şu sözlerle başladı:

"İnsan esfel-i safiline de inebilir, ala-yı illiyine de çıkabilir. İnsanın insanla imtihanı vardı. Müslümana göre zaman kavramı, namaza göre tayin edilir. Bizim mimarimizde külliye anlayışı vardır. Külliye cami merkezlidir. Medrese, mekteb ve diğer unsurlarla tamamlanır. Mekanı oluştururken önce mahremiyet alanını tespit etmek lazım. Çünkü mahremiyet çok önemlidir. Anadolu'da mimari, çevreye uygundur. Karadeniz'de ahşap, doğuda taş kullanılır. İnşaatlarda en kullanışlı malzeme kullanılır."

CUMBA MAHREMİYETİ SAĞLIYOR

Eski mimarimizde bazı unsurların vazgeçilmez olduğunu hatırlatan Avni Cebi, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bizim eski evlerimiz cumbalıydı. Cumba evin mahremiyetini sağlıyordu. Bir mimari eserde sekiz temel unsur vardır. Bir mimaru00ee eser, işlevsel olduğu gibi estetik olması da gerekiyor. İslam mimarisi tek bir mimari değildir. Farklılıklar arz eder. Bölgeye göre de değişir. Ecdadımız cami yaparken taştan yapmıştır. Evleri daha ziyade ahşaptan yapmıştır. Çünkü taş daha uzun ömürlüdür. Bizim mimarimizde sağlamlık ve fayda esastır. İnsanların uzun süre o eşyayı kullanması amaçlamıştır. "

MİMARİMİZDE İNSAN GÖZETİLİR

Mimarimizde insanın gözetildiğini vurgulayan Avni Cebi konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

"Osmanlı camilerinda insanlar düşünülmüştür. Ergonomiktir. Camilerde pencereler genelde alçaktır ve ibadet için içeride oturan bir Müslüman, rahatlıkla dışarıyı seyredebilir. Evler de birbirleriyle uyumludur. Çevreyle de uyumludur. Evler birbirinin önünü kesmez, havasını, manzarasını engellemez. Ekmeğin de helal olması lazım binanın da. Yaptığımız bir bina başka binalara zarar vermemeli. Her şey hakkaniyet ölçüleri içinde olmalıdır. Adalet yaygındır ve herkes tarafından uygulanır. Ama ihsan ayrı bir şeydir, hakkaniyettir. Mimari kalbi selimle- akl-ı selimle, zevk-i selimle yapılmalıdır. Şehirler yerleşmek için yapıldığı gibi aynı zamanda güvenlik için de yapılır. Avrupa'da ve Amerika'da çok yüksek binalar daha ziyade işyeri olarak kullanılıyor. Evler birkaç katlı yapılıyor. Kentleri yaymak lazım. Sivil savunmaya uygun olmalı evlerimiz. Az katlı, müstakil ve bahçeli olmalı. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun dediği gibi artık dikey değil, yatay olmalı. Turgut Cansever gibi bilge mimarlar da zaten eserlerinde bunu dile getiriyorlar."

ŞEHİR VE MİMARu00ce ARAŞTIRMALARIYLA TANINIYOR

1961 Sürmene - Trabzon doğumlu olan Avni Cebi, ilk, orta ve lise tahsilini Küçükçekmedece'de tamamladı. 1985 Yılında Yıldız Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Bölümü, Yönetim ve Organizasyon dalında yüksek lisans programını 2001 yılında bitirdi. Lisans eğitimini bitirdikten sonra yurtdışına İngilizce öğrenmek amacıyla gitti ve 2 sene orada bulunduktan sonra Türkiye'ye dönerek bilişim sektöründe yönetici olarak çalıştı. 1992'de kendi iş yerini kurarak 5 yıl Orbim Bilgisayar'da çalıştı. 1997 yılında İGDAŞ'da Elektronik Sistemler Müdürü olarak göreve başladı. Daha sonra Bilgi Sistemleri Müdürü olarak görev aldı. Görevi sırasında İGDAŞ'da SCADA'dan IP telefona, Çağrı Merkezi kurulmasından, telsiz haberleşmesinin geliştirilmesine, akıllı sayaçtan birçok yazılım uygulamasının devreye alınmalarını içeren bilgi ve haberleşme teknolojileri projelerinin gerçekleşmesini sağladı. 2012 de İGDAŞ' dan ayrıldı ve şu anda özel bir şirkette danışman olarak görev yapmaktadır. MMG bünyesinde başta şehirleşme konusunda olmak üzere, enerjiden madenciliğe, tarımdan sanayi ve teknolojiye, eğitimden istihdamın arttırılmasına kadar farklı konularda yerel yönetimler, üniversiteler, kamu kurumları ve STK'larla birlikte sempozyum ve paneller düzenlenmesine öncülük etmiştir. Mimar ve Mühendis dergisinde değişik konularda yazıları yayınlamıştır. Özellikle şehirleşme konusunda çeşitli dergi ve gazetelerde söyleşileri yayınlanmıştır. Mimar Mühendisler Grubunun kurucu üyesi olan Avni Çebi, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi'nin 31. Dönem yönetiminde Genel Sekreter olarak görev yapmıştır. 2009 u2013 2013 yıllarında 2 dönem Mimar ve Mühendisler Grubunun ( MMG ) Genel Başkanlığını yapmıştır ve şu anda MMG'nin etik kurulu ve yüksek istişare kurulunun başkanlığını yapmaktadır. MMG'yi temsilen Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'nda (TGTV) icra kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır. Yeryüzü Mühendisleri'nin de kurucu üyelerinden olan Çebi, iyi derecede İngilizce ve orta seviyede İspanyolca bilmekte olup evli ve 3 çocuk babasıdır.