Dolar (USD)
33.98
Euro (EUR)
37.61
Gram Altın
2728.37
BIST 100
9771.16
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kremlin: Tahıl Koridoru Anlaşması'nı askıya aldık

Kremlin'den yapılan açıklamada bugün bitecek olan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın artık yürürlükte olmayacağı duyuruldu.
Kremlin: Tahıl Koridoru Anlaşması'nı askıya aldık
17 Temmuz 2023 12:04:37
Kremlin'den yapılan açıklamada bugün bitecek olan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın artık yürürlükte olmayacağı duyuruldu.

Kremlin'den Tahıl Koridoru'na dair yapılan açıklamada, "Rusya ile ilgili maddeler yerine getirildikten sonra derhal anlaşmaya geri dönülecek." ifadesi kullanıldı.

Kremlin'in açıklamasında, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın şimdilik durdurulduğu bilgisi verildi.

Rusya ile ilgili maddelerin yerine getirilmesinin ardından anlaşmaya dönüleceğine dikkat çekildi.

Öte yandan Kırım Köprüsü saldırısıyla tahıl anlaşmasının sona ermesi arasında bağlantının bulunmadığı; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, saldırıdan önce anlaşmaya ilişkin durumu belirlediği vurgulandı.

kremlin-reu-1773993_8c105fdde6a8f0ef581c8dbba81f3e79.jpg

Rusya’nın geçtiğimiz 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya başlattığı saldırılar sonrasında Ukrayna’nın, Karadeniz limanlarında bunan birçok yük gemisi çıkış yapamadı. Ukrayna tahılının sevkiyatında yaşanan aksaklıklar nedeniyle küresel gıda krizi gündeme geldi. Tahıl koridoru anlaşması ile Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına tahıl taşınması için adım atıldı.

Tahıl koridoru oluşturulmasına dönük çabaların ilk amacı, Odesa başta olmak üzere mayınlar nedeniyle Ukrayna limanlarında sıkışıp kalan tahıl ve diğer gıda ürünleriyle yüklü gemilerin dünya pazarlarına açılmasını sağlamaktı.

Bu kapsamda yaklaşık 80 adet geminin olduğu kaydediliyor. Bu gemilerin denize açılabilmelerini sağlayacak koridorun oluşması, silolarda alıcı bekleyen yaklaşık 25 milyon ton tahılın da dünya pazarlarına taşınması anlamına geleceği için önem kazanıyor.

Pazarlığın en önemli ayaklarından birisini, gemilerin sorunsuz şekilde mayınlı alanlardan çıkabilmesi ve Rusya'nın saldırılarına maruz kalmaması için Moskova'dan alınacak güvenlik garantileri oluşturdu.

Tahıl koridorunda BM'den Türkiye vurgusu

thumbmaker_e213f3cb56ebaa539a95dc384fd7b4ff.jpg

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, bugün sona erecek olan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması konusunda Türkiye'nin "etkileyici" rolüne dikkat çekmişti.