Kredi kartı kullananlar 17 Ağustos'a dikkat!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) aldığı kararla bireysel kredi kartı ve para kartlarıyla internetten alışveriş yapabilmek 17 Ağustos'tan sonra onayla gerçekleşecek. Bu uygulamadaki amaç, internetten işlem yapmayan ama dolandırıcılar tarafından kandırılarak kart ve şifre bilgileri ele geçirilen tüketiciyi korumak.
YARIDAN AZI ONAY VERDİ59.4 milyon kredi kartı, 120 milyon banka kartı bulunuyor. Geçiş için öngörülen süre 1 hafta sonra bitecek. Ama şu ana kadar kart sahiplerinin sadece yüzde 40'ı onay verdi. Yani kartı olanların yarıdan daha azı bankalarla temasa geçmiş. Çoğu kart sahibinin tereddüt yaşadığı için onay vermediği ifade ediliyor. Bu nedenle BDDK'nın süre uzatımına gideceği konuşuluyor.
Bankalar, 'BDDK'nın düzenlemesi otomatik ödemeyi kapsamıyor' dese de bu konuda internet ve TV üyeliği olan bazı abonelere "Kartınıza bağlı otomatik ödemelerinizle ilgili sıkıntı yaşamamak için onay vermeniz gerekiyor" şeklinde mesajlar geliyor.
Elektrik, doğalgaz ve su dışında kalan bu tarz otomatik ödemelerde sorun yaşanabileceği kaygısı da artmış durumda.
Mevcut kartınız açıksa 17 Ağustos'a kadar internetten alışveriş yapabilirsiniz. Bankamatik kartıyla internetten alışveriş için de talimat verilmeli. Sanal kartlar için bir talimat vermek gerekmiyor. Ek kartlarla internetten harcama için 17 Ağustos'a kadar talimat verilmeli. Kartın yurtdışı alışverişlerine açık kalması için talimat vermenize gerek yok.
ÖDEME ALTYAPISINA DİKKAT!Başta sigorta ve seyahat acenteleri olmak üzere birçok üye işyeri fiziki POS cihazı yerine 'sanal POS' ile yani kart bilgilerini bilgisayara girerek ödeme alıyor. Aktif 54 bin sanal POS var. Sanal POS altyapısını kullananlar 17 Ağustos itibarıyla onaysız karttan ödeme alamayacak. O yüzden 'mail order' yani talimatlı alışveriş sistemine geçmeleri gerekiyor. Bankalar SMS, internet bankacılığı, mobil bankacılık, ATM yoluyla ve şubelerden kartın internet alışverişine açılmasını sağlıyor. Bu süreçte sadece 'kartın internete açılıp açılmayacağına' onay isteniyor. Kişisel bilgi, şifre talep edilmiyor. Bu yönde mesaj ve telefon alırsanız itibar etmeyin, dolandırıcıların ağına düşmeyin. Yargıtay'a ve tüketici hukukuna göre bankalar, kart dolandırıcılığına karşı güvenlik tedbirlerini almak zorunda. Ama dolandırıcılar akla hayale gelmeyen yöntemlerle kart bilgilerini ele geçirdikleri kişi adına internetten alışveriş yapıyor. Kart sahiplerinin çoğu onay verdikten sonra bankaların sorumluluğunun ortadan kalkacağı endişesi taşıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.