Kredi Hesaplama Nasıl Yapılır?
Kredi hesaplaması yapmak, bu iş ile çok bağlantılı olan kişiler dışında içinden çıkılması zor görünen bir durumdur. Peki, kredi kullanmadan önce bu hesaplamayı nasıl yapabiliriz? İşte detaylar...Ödenecek kredi faizi her taksit döneminde kalan anaparaya tekrar faiz uygulanarak hesaplanır. Bunun için kalan anapara tutarı ile kredi faiz oranı çarpılır ve konut kredisi hariç BSMV, KKDF gibi vergiler eklenir. kredi ödeme planı oluşturulurken aylık ödemeler sabitlenerek kredi taksit tutarı belirlenir. Daha sonra her ay ödenecek kredi faizi ve vergiler aylık taksitten düşülerek kredi anapara ödemesi hesaplanır.
Bu kredi hesaplama yönteminde her taksit ödemesinde kalan anapara tutarı azaldığı için ödenen faiz tutarı da her taksitte gittikçe azalır.
KREDİ ÇIKAR MI HESAPLAMA 18 yaşını doldurmuş herkes kredi başvurusu yapabilir, ancak çoğu banka kredi işlemleri için başvuranın 20 yaş ve üzeri olmasını tercih eder. Bunun yanında SGK kaydınızın olması, gelirinizin kredi taksitlerini ödeyebilecek seviyede olması ve kredi notunuzun yeterli seviyede olması kredinizin onaylanma ihtimalini artıran en önemli unsurlardır.
FAİZ ORANLARI HANGİ DURUMLARDA DEĞİŞİR? Kredi faiz oranları kredi türüne ve vadeye göre değişkenlik gösterir. Konut kredisinde ev teminatının olması faiz oranlarını daha düşük seviyede tutarken ihtiyaç ve taşıt kredilerinde oranlar biraz daha yüksek seviyededir. Faiz oranları temelde sosyal, ekonomik ve siyasi iç etkenlere göre belirlenmekle birlikte, dünya piyasalarının genel seyrinden de etkilenmekte. Basit anlamda bu belirleme ölçütlerinden herhangi birinde olumlu bir gelişme olması durumunda faiz oranları düşerken, olumsuz bir gelişme olması durumunda faiz oranları yükselir. Ayrıca kredi notu, iş ve maaş durumuna göre tüketici özelinde faiz oranları değişkenlik gösterebilir.
Kredi Hesaplarken Dikkat Edilmesi Gereken Maliyet Kalemleri Dosya masrafı: Bankalar ve kredi kuruluşları, kullandırdıkları tüm kredi türleri için kullanılan kredi tutarının en fazla binde 5'i oranında dosya masrafı tahsil edebilir. Detaylı bilgi için Dosya Masrafı Hesaplama sayfamızı ziyaret edin.
Ferdi kaza ve hayat sigortası: Tüm kredi türlerinde bankanın inisiyatifinde talep edilebilir ancak zorunlu değildir. Zorunlu Deprem Sigortası (DASK): Konut kredisi ve konut teminatlı ihtiyaç kredilerinde zorunlu tutulur.
Konut sigortası: Konut kredisi ve konut teminatlı ihtiyaç kredilerinde banka tarafından talep edilir ve genellikle kullandırılan her kredi için yaptırılır, ancak zorunlu tutulamaz.
İpotek masrafı: Konut kredisi ve konut teminatlı ihtiyaç kredileri için ödenen, tapuda gerçekleşen ipotek işlemlerine karşılık gelen masraf kalemidir.
Ekspertiz ücreti: Konut kredisi ve konut teminatlı ihtiyaç kredileri için ödenen, konutun değerini belirlemek için yapılan ekspertiz işlemlerini karşılayan masraf kalemidir. Kredinin Toplam Maliyeti: Kredi ile ilgili vade boyunca oluşan tüm maliyetlerin toplamıdır. Anaparaya toplam faiz hesaplamasının ve tüm masraf kalemlerinin eklenmesi ile bulunur.
Kredi Araştırırken Nelere Dikkat Etmeli
u2022 Bankaları kredi maliyet oranı üzerinden kıyaslayın. u2022 Mümkün olduğunca çok bankadan kredi hesaplaması yapın. u2022 Ödeyebileceğiniz taksit tutarını net olarak belirleyin. u2022 Farklı ödeme planı ve vade seçeneklerini inceleyin. u2022 Sadece bilgi almak için kredi başvurusu yapmayın. u2022 Yaptırılması zorunlu tutulan sigortaları öğrenin.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.