Kramp nedir, neden olur?
Kramp nedir? Kramp neden olur? Kramp nasıl geçer? Kramp tuz ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklanır. İşte kramp nedenleri ve tedavisi...
KRAMP NEDİR?
Kas krampları, kaslarınızın bir veya daha fazlasında ani, istemsiz kasılmalar veya spazmlardır. Çok yaygındırlar ve sıklıkla egzersiz yaptıktan sonra ortaya çıkarlar. Bazı insanlar geceleri kas krampları, özellikle bacak krampları yaşarlar. Acı verici olabilirler ve birkaç saniye ile birkaç dakika sürebilirler.
Genelde zararsız olmasına rağmen, etkilenen kasları geçici olarak kullanılmaz hale getirebilir. Hemen hemen her iskelet kasında ortaya çıkabilmekle birlikte ayak ve bacak krampları daha yaygın gözlenir.
Özellikle sıcak havalarda uzun süreli egzersiz veya fiziksel iş gücü kramplara yol açabilir. Bazı ilaçlar ve bazı tıbbi durumlar da kramplara neden olabilir.
KRAMP BELİRTİLERİ
Çoğu kas krampları bacak kaslarında özellikle baldırda gelişir. Ani keskin ağrıların yanı sıra, cildinizin altında sert bir kas dokusu hissi vardır.
Ayak ağrısı neden olur? Ayak ağrısı nasıl geçer? İşte tedavisi...
Ayak ağrısı neden olur? Ayak ağrısı nasıl geçer? İşte tedavisi...
KRAMP NEDENLERİ
Bir kasın aşırı kullanımı, dehidratasyon, kas gerilmesi veya uzun bir süre aynı pozisyonda tutulması krampa neden olabilir. Ancak çoğu durumda neden bilinmemektedir.
Çoğu kramplar zararsız olsa da, bazıları aşağıdaki gibi altta yatan bir tıbbi durumla ilişkili olabilir:
Yetersiz kan akışı
Bacaklarınıza kan ileten damarların daralması (ekstremitelerin aterosklerozu) egzersiz yaparken bacaklarınızda ve ayaklarınızda kramp benzeri ağrılara neden olabilir. Bu kramplar genellikle egzersiz yapmayı bıraktıktan hemen sonra geçer.
Sinir sıkışması.
Omurganızdaki sinirlerin (lomber stenoz) sıkışması da bacaklarınızda kramp benzeri ağrılara neden olabilir. Ağrı genellikle yürürken daha da kötüleşir. Hafifçe bükülmüş bir pozisyonda yürümek semptomlarınızın başlangıcını iyileştirebilir veya geciktirebilir.
Mineral eksikliği
Diyetinizde çok az potasyum, kalsiyum veya magnezyum, bacak kramplarına sebep bulunabilir. Diüretikler (genellikle yüksek tansiyon için reçete edilen ilaçlar) bu minerallerin azalmasında etkendir.
RİSK FAKTÖRLERİ
Kramp riskini artırabilecek faktörler şunlardır:
Yaş: Yaşlı insanlar kas kütlesini kaybeder, bu yüzden kalan kas daha kolay aşınabilir.
Dehidrasyon: Sıcak havalarda spor yaparken yorgun ve susuz hale gelen sporcular sıklıkla kas krampları yaşarlar.
Gebelik: Hamilelik sırasında kas krampları da yaygındır.
Tıbbi durumlar: Diyabet, sinir, karaciğer veya tiroid rahatsızlığı olanlarda daha yüksek kramp riski olabilir.
KRAMP TEDAVİSİ
Kas kramplarını genellikle kendi kendine tedavi önlemleriyle tedavi edebilirsiniz. Doktorunuz kramp olasılığını azaltmaya yardımcı olabilecek germe egzersizleri gösterebilir. Uykunuzu bozan tekrarlayan kramplar için doktorunuz kaslarınızı gevşetmek için bir ilaç reçete edebilir. Vücudunuzun susuz kalmadığından emin olun. Kramplardan kurtulmak için yapabileceğiniz bazı uygulamalar da mevcut. Bunlar;
Gerdirme ve kas masajı yapın.
Kasları rahatlatmak için sıcak bir duş veya banyo yapın. Kas üzerine yerleştirilmiş bir ısıtma yastığı da yardımcı olabilir.
Bir buz veya soğuk paket kullanmayı deneyin. Cildinizle buz torbası arasında daima bir bez bulundurun.
Bol sıvı tüketin. Sporcu içecekleri genellikle bacak kramplarına yardımcı olur.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.