Dolar (USD)
34.60
Euro (EUR)
36.66
Gram Altın
2918.10
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

KPSS sınav tarihi ve çıkmış soruları

(KPSS) Kamu Personeli Seçme Sınavı olarak bilinen sınav, memur olma hayallerini gerçekleştireceğin sınavdır. KPSS ile ilgili tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz. KPSS ne zaman yapılacak? başvuru tarihleri ne zaman? KPSS'ye başvuru nasıl yapılır? gibi merak ettiğiniz sorular bu haberimizde . Memur adaylarının her sorusuna cevap veren haberimizi takip etmeyi unutmayın.
KPSS sınav tarihi ve çıkmış soruları
10 Ağustos 2018 14:10:00
(KPSS) Kamu Personeli Seçme Sınavı olarak bilinen sınav, memur olma hayallerini gerçekleştireceğin sınavdır. KPSS ile ilgili tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz. KPSS ne zaman yapılacak? başvuru tarihleri ne zaman? KPSS'ye başvuru nasıl yapılır? gibi merak ettiğiniz sorular bu haberimizde . Memur adaylarının her sorusuna cevap veren haberimizi takip etmeyi unutmayın.

(KPSS) Kamu Personeli Seçme Sınavı olarak bilinen sınav, memur olma hayallerini gerçekleştireceğin sınavdır. KPSS ile ilgili tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz. KPSS ne zaman yapılacak? başvuru tarihleri ne zaman? KPSS'ye başvuru nasıl yapılır? gibi merak ettiğiniz sorular bu haberimizde . Memur adaylarının her sorusuna cevap veren haberimizi takip etmeyi unutmayın.

Devlet dairelerinde memur olma şansını kaçırmak istemeyen adaylar 2 yılda bir düzenlenen (KPSS) Kamu Personeli Seçme Sınavına girip ter dökerler. Lisans / Önlisan olmak üzere gerçekleştirilir. KPSS için yoğun çalışma döneminden sonra zorlu bir sınava tabi tutulan öğrenciler aldığı puana göre başvuru yaparlar. ÖSYM tarafından organize edilen KPSS sınavını dört gözle bekleyenler için sınav tarihleri ve beilmeniz gerekenler netlik kazandı KPSS'ye dair her merak ettiğiniz soruyu haberimizde bulabilrsiniz.

2018 KPSS LİSANS NE ZAMAN HANGİ TARİHTE YAPILACAK? İŞTE, KPSS LİSANS BAŞVURU TARİHLERİ...

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), tarafından yayımlanan sınav takvimine göre KPSS lisans sınavı 22 Temmuz 2018 tarihinde gerçekleştirilecek.

KPSS Lisans (Alan Bilgisi) birinci gün 28 Temmuz, KPSS Lisans (Alan Bilgisi) ikinci gün 29 Temmuz, KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) oturumu ise 5 Ağustos'ta düzenlenecek.

Bu sınavlar için başvurular 10 ve 21 Mayıs 2018 tarihlerinde alınacak. Sonuçlar ise 31 Ağustos 2018 tarihinde açıklanacak.

2018 KPSS ÖN LİSANS NE ZAMAN YAPILACAK? KPSS ÖN LİSANS BAŞVURU TARİHLERİ...

Kamu Personeli Seçme Sınavı Ön Lisans ise 4 Kasım 2018 tarihinde gerçekleştirilecek.

Yüksek öğretim kurumlarının, 2 yıllık eğitim veren bölümlerinden mezun olan memur adayları ise 2018 KPSS'ye başvuru işlemlerini 28 Ağustos 2018 tarihinde yapacaklar. Yaklaşık iki hafta sürecek başvurular 12 Eylül 2018 tarihinde sona erecek.

2018 KPSS ORTAÖĞRETİM NE ZAMAN YAPILACAK? KPSS ORTAÖĞRETİM BAŞVURU TARİHLERİ...

KPSS Ortaöğretim 7 Ekim 2018 tarihinde gerçekleştirilecek.

Sınav için başvurular 3 ve 19 Temmuz 2018 tarihleri arasında alınacak. Sonuçlar ise 8 Kasım 2018 tarihinde açıklanacak.

Ayrıca, ÖSYM'nin açıkladığı takvime göre KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT), Temmuz 2018'de yapılacak sonuçlar Haziran 2018'de açıklanacak. Sınav başvuruları Mart 2018'de alınacak. KPSS ÖABT (Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi) ise Temmuz 2018'de yapılacak, sonuçlar Ağustos 2018'de duyurulacak. Sınav başvuruları Mart 2018'de alınacak.

2018 KPSS (KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI) BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Başvuru işleminin yapılabilmesi için adayın başvuru merkezine şahsen gitmesi zorunludur. Başvuru merkezleri tarafından adayların başvuruları, resmu00ee iş gününde ve resmu00ee iş saatleri arasında alınacaktır. Başvuru merkezlerinin adresleri, başvuru tarihlerinde ÖSYM'nin https://osym.gov.tr internet adresinde yer alacaktır. Adaylar başvuru işlemini gerçekleştirmek için merkezlere aşağıdaki belgelerle birlikte gidecek;

*Eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş Aday Başvuru Formu

*Nüfus cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya süresi geçerli pasaport nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir. Başvuruda adayın kimlik belgesinin aslını yanında bulundurması gerekmektedir.

*ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine (ais) ilk kez kayıt olacak adaylar ile ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde(ais) kayıtlı olan adaylardan eğitim bilgilerinde eksiklik/değişiklik olanların diploma veya öğrenim durumunu gösterir resmu00ee belgelerinin onaylı bir örneği talep edilecektir.

Bireysel olarak internet aracılığıyla başvuru hakkı olan adaylar, başvuru süresi içinde ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemine (https://ais.osym.gov.tr) T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak başvurularını buradaki açıklamalar doğrultusunda yapacak ve sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. İnternet aracılığıyla bireysel başvuru, başvuru süresinin son günü, saat 23.59'da sona erecektir.

2018 KPSS LİSANS GENEL YETENEK- GENEL KÜLTÜR SORU KİTAPÇIĞI VE CEVAP ANAHTARI

2018 KPSS LİSANS EĞİTİM BİLİMLERİ TEMEL SORU KİTAPÇIĞI VE CEVAP ANAHTARI

Mezun Olmaya İki yıl kala KPSS Sınavına Girilebilir mi? 4 Yıllık herhangi bir bölüm okuyan 3.sınıftan itibaren 2016 KPSS Sınavına memurluk için girilebilir.

2018 KPSS A Gurubuna 3. sınıf öğrencileri girebilir, 2018 KPSS A gurubu ile B gurubu puanları iki yıl geçerli olduğundan bu sınava Lisans mezunları 3. sınıftan itibaren Önlisans mezunları 2. sınıftan itibaren, lise mezunları da 4. sınıftan itibaren girebilirler. Öğretmenlik için 3. Sınıftan itibaren sınava girilebilir ama 3. sınıf öğrencileri 1 yıl içinde mezun olamayacağından genelikle 3. sınıfta aldığı puanı kullanamamaktadırlar.

KPSS'ye kimler başvurabilecek?

Kılavuzda yapılan bilgilendirmede "Sınava, lisans programlarından mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan ancak, sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir. Koşullardan herhangi birine durumunun uymadığı tespit edilen adaylar, KPSS'ye alınmış olsalar bile bu sınav sonucu ile elde ettikleri hiçbir haktan yararlandırılmazlar." denildi. Kimler

KPSS'ye başvuramaz?

Ayrıca yapılan uyarıda da "2018-KPSS Lisans'a son başvuru tarihi olan 21 Mayıs 2018 tarihi itibarıyla lisans diploması almaya hak kazanmış adaylar, ön lisans veya ortaöğretim düzeyinde yapılacak sınava başvuramazlar. Bir adayın hem 2018-KPSS Lisans'a hem de 2018-KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans Sınavına katılması mümkün değildir. 2018-KPSS Lisans'a başvurmuş adayların 2018-KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans'a başvuru yapmaları sistem tarafından engellenecektir. Buna göre, halen bir lisans programında okumakta olan ve 21 Mayıs 2018 tarihinden sonra mezun olacak adayların 2018-KPSS'ye hangi öğrenim düzeyinde katılacaklarına karar verirken bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir." denildi.

SINAV SONUÇLARININ DUYURULMASI

Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden ve mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Sınav sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. Sonuç bilgilerinde adayların testlere verdikleri doğru ve yanlış cevap sayıları ve

KPSS puanları yer alacaktır. İnternet sayfasında ilan edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kayıtlı kimlik bilgilerinde değişiklik olan adayların, daha önce almış oldukları sınav/yerleştirme sonuçları, değişen kimlik bilgilerine göre yeniden düzenlenmez. ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere "Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi" işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir "Sonuç Belgesi Kontrol Kodu" basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

KPSS Nedir?

KPSS yani Kamu Personeli Seçme Sınavı, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapacak personelleri belirlemek amacıyla yapılan birkaç sınavın genel adıdır. Bu sınavlar mezun olduğunuz bölümlere ve atanacağınız kadrolara göre üç gruba ayrılır. Bu gruplar:

KPSS B KPSS A KPSS C KPSS Öğretmenlik

KPSS-B Nedir ?

KPSS-B sınavı bütün lisans mezunlarının girebildiği ve KPSS-A kadroları dışındaki bütün kadrolara giriş yapılabilen bir sınav türüdür. Bu sınav ÖSYM tarafından çift yıllarda (2012, 2014u2026) yapılmaktadır. Kadrolar için yapılacak yerleştirmelerde KPSS dışında herhangi bir yazılı veya sözlü sınav yapılmamaktadır fakat atama için bir takım şartlar aranmaktadır. Şartlar bu şekilde:

KPSS3 puan türünden yeterli bir puan almış olmak. Devlet Memurları 675 sayılı kanununun belirtilmiş şarlarına sahip olmak. En az lisans düzeyinde üniversite veya buna denk yurtiçi veya yurtdışı 4 yıl süreli bir okul bitirmiş olmak. Erkeklerde askerliği yapmış veya erteletmiş olmak. Akıl sağlığı ve vücut sağlığı olarak çalışmasını engelleyecek özürlere sahip olmamak. Zamanında istenen bilgi ve belgelerle birlikte başvuruda bulunmuş olmak. KPSS-B grubunda KPSS3 puan türü için oturum Cumartesi günü sabahları yapılmaktadır. Bu oturumda Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavları yapılır. Sınavda toplam 120 soru bulunur ve adaylara 120 dakika süre verilir. Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavlarının hesaplamaları ayrı ayrı yapılır yani standart sapma da her sınav için ayrı hesaplanır.

Genel Yetenek testi 30 Türkçe ve 30 Matematik sorusundan oluşur. Genel Kültür testi ise 30 Tarih, 18 Coğrafya, 12 Vatandaşlık sorusundan oluşur.

KPSS-A Nedir ?

Bu sınav KPSS-B'den farklı kadrolara sahiptir. Alım yapacak kamu kurum ve kuruluşları hangi fakülte mezunlarını kabul edeceğini ilanlarında belirtirler. Bu demek oluyor ki kadrolar her seferinde aynı bölüm mezunu adayları kabul etmeyebilir.

Genel olarak KPSS-A kadrolarına İşletme, İktisat, Hukuk, Siyasal Bilgiler, Mühendislik bölümlerinin mezunlarından alım yapılır.

KPSS-A sınavı her sene gerçekleştirilir ve sınava girecek adaylardan mezun olma şartı aranmaz fakat bir kadroya yerleşebilmeniz için mezun olma şartı aranır.

KPSS puanınız 2 sene geçerliliğini koruduğuna göre üniversitenin son yıllarında sınava girip mezun olduktan sonra kadrolara yerleşebilirsiniz.

KPSS-C Nedir ?

Bir diğer sınav türü olan KPSS-C lise ve dengi olan okullardan mezun olan adaylar içindir. Yerleştirmeler tıpkı KPSS-B gibi gerçekleştirilir. KPSS-C adaylarında da bir takım şartlar aranmaktadır. Bu şartlar da KPSS-B'de ki gibi askerlik, sağlık, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa uyumluluk gibi şartlardır.

KPSS Öğretmenlik Nedir ?

Bu da adından anlaşılacağı gibi Milli Eğitim Bakanlığında görevli öğretmen olabilmek için girilen sınavdır. Öğretmenlik sınavı MEB'e bağlı tüm eğitim kurumlarında hem sözleşmeli hemde kadro öğretmenlik yapacak tüm adayları kapsar.

Bu sınava üniversitelerin Eğitim Fakültelerinden veya Fen Edebiyat Fakültelerinden mezun olanlar girebilir. Ayrıca öğretmenlik için KPSS dışında birde 120 sorudan oluşan Pedagojik Formasyon sınavı yapılır.

KPSS'de Puan Türleri

KPSS'de 121 adet puan türü bulunmaktadır. A grubu kadrolar için 4. İle 120. Puan türleri arasında (93-94 hariç) alım yapılmaktadır. KPSS-B kadroları için 3. Puan türünde alım yapılır. Öğretmenlik için ise 10. Ve 121. Puan türlerinde alım yapılır.

Ayrıca KPSS puan türleri hakkında ÖSYM tarafından hazırlanan belgeye ulaşmak için buraya tıklayın.

KPSS Hakkında Diğer Bilgiler

KPSS için yaş sınırı yoktur ama kurumlar açık kadrolar için ilan verirken yaş sınırı koyabilmektedir. KPSS'de bütün oturumlara girip bütün puan türlerinden puan alabilirsiniz fakat yerleşirken ilgili kadronun puan türüne göre yerleşirsiniz. A kadrolar için personel alım ilanları Resmi Gazete ve Devlet Personler Başkanlığı'nda yayınlanır. A grubu kadrolarda yerleştirme yapılırken adaylara ayrı bir yazıl/sözlü sınav veya mülakat yapılır.

ÖSYM'nin hafta sonu yaptığı sınavlara 2 milyonun üzerinde aday katıldı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, dün düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile bugün iki oturumda yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) toplam 2 milyon 63 bin 156 adayın katıldığını, sınavlarda 273 bin 893 görevlinin hazır bulunduğunu bildirdi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılın sınav takviminin oldukça yoğun olduğunu, 30 Haziran ve 1 Temmuz tarihlerindeki Yükseköğretim Kurumları Sınavı'ndan (YKS) sonra bu hafta sonunda da büyük sınav organizasyonunu başarıyla gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Yoğunluğa rağmen erişimi artırabilmek için mümkün olduğu kadar sınavları 81 ilde yapmaya çalıştıklarına değinen Özer, bu çerçevede 2018-DGS sınavını dün ilk kez 81 ilde 17 bin 301 salonda yaptıklarını, geçen yıl bu sınavın sadece 17 ilde düzenlenebildiğini hatırlattı.

Bugün 2018 KPSS-Genel Yetenek ve Genel Kültür Sınavı'nın sabah oturumunda 60 bin 662 sınav salonunda yapıldığını, öğleden sonra 81 ilde 24 bin 1 salonda Eğitim Bilimleri sınavının yapıldığını belirten Özer, "Bu hafta sonu yapılan sınavlara toplam 2 milyon 63 bin 156 aday başvurdu. Hafta sonundaki tüm sınav oturumlarında toplam 273 bin 893 görevli hazır bulundu. Sınavlar, sorunsuz tamamlandı." dedi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin