Köye dönüş hazırlığı
GÜNEYDOĞU'da Güneydoğu'da 1990'lı yıllarda yaşanan şiddet olayları nedeniyle Türkiye'nin dört bir yanına göç eden 10 bin aile, çözüm süreciyle Diyarbakır'daki köylerine dönmek istiyor.
Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, terör olayları yüzünden köylerinden ayrılarak farklı bölgelere göç eden ailelere, muhtarlar ve kanaat önderleri aracılığıyla köylerine geri dönüp, üretim sürecine yeniden dahil olmak isteyip istemedikleri soruldu.
Bunun üzerine göç ettikleri Bursa, Diyarbakır, İzmir, İstanbul, Adana ve Mersin gibi illerde yaşayan yaklaşık 10 bin aile, köylerine dönmek istediklerini dilekçeyle Kurul'a bildirdi.
Aileler dilekçelerinde, doğdukları topraklarda yeniden tarım ve hayvancılık yaparak üretime dahil olmak istediklerini belirtti.
Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, köylerine dönmek isteyen ailelerin üretime yeniden katılması için devletin ailelere nakdi destek yerine geri ödemeli hayvan desteğinde bulunmasını öneriyor.
Bir ayda toplanan 10 bin dilekçe Kalkınma Bakanlığı ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Merkezi'ne bildirildi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi ve Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil, geçmişte yaşanan olaylar nedeniyle köylerin boşaltıldığını ve binlerce insanın göç etmek zorunda kaldığını ifade ederek, başlatılan çözüm sürecinde yaklaşık 10 bin ailenin Diyarbakır'daki köylerine dönme talebini kendilerine ilettiğini kaydetti.
Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkan Vekili ve Kulp Ziraat Odası Başkanı Kenan Akdeniz, köye geri dönüş için tahminlerinin üzerinde bir başvuruyla karşılaştıklarını, sadece Kulp'ta 4 bin 180 dilekçe aldıklarını belirtti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.