Dolar (USD)
34.17
Euro (EUR)
38.30
Gram Altın
2910.23
BIST 100
9670.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kosova'da ulusal yas ilan edildi

Kosova'nın kuzeyinde silahlı Sırp gruplarla çıkan çatışmada hayatını kaybeden bir polis memuru için yarın ulusal yas ilan edildi.
Kosova'da ulusal yas ilan edildi
25 Eylül 2023 07:54:19
Kosova'nın kuzeyinde silahlı Sırp gruplarla çıkan çatışmada hayatını kaybeden bir polis memuru için yarın ulusal yas ilan edildi.

Kosova'nın kuzeyinde, Leposavic sınır bölgesindeki silahlı Sırp gruplarla çıkan çatışmada hayatını kaybeden polis memuru Afrim Bunjaku için Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani tarafından yarın için ulusal yas ilan edildi. Osmani yaptığı açıklamada, "Kosova Anayasası'na göre, 25 Eylül 2023 Pazartesi günü öldürülen polis Afrim Bunjaku'nun anısına bir günlük ulusal yas ilan etme kararı alındı" dedi.

kosova_51f06b0fd0d92eede0e8553e2bb0569f.jpg

Sırp saldırganlar polislere ateş açmıştı

Kosova'nın kuzeyinde, çoğunluğunu Sırp nüfusunun oluşturduğu Kuzey Mitrovica'da yaşanan olayda, silahlı Sırp gruplarının yol kapatması sonucu polise ateş açıldı. Bu olayda bir polis memuru yaşamını yitirirken, bir diğer polis memuru ise yaralanmıştı.

Kosova polisi tarafından yapılan açıklamada, silahlı bir Sırp grubunun Kuzey Mitrovica yakınlarındaki Bajnske köyü girişindeki köprüyü kapatmak amacıyla iki plakasız kamyon yerleştirdiği belirtildi. İhbar üzerine olay yerine gelen polislere silahlı Sırp gruplarının ateş açması sonucu çatışma yaşandığı ifade edildi. Polis açıklamasında, "El bombaları da dahil olmak üzere çeşitli ateşli silahlarla polise ateş açıldı, bu saldırıda iki polis memuru yaralandı"

Yaralı polis memurlarının hemen hastaneye sevk edildiği belirtilen açıklamada, tüm müdahalelere rağmen bir polis memurunun yaşamını yitirdiği açıklanmıştı. Diğer yaralı polis memurunun ise hayati tehlikesinin olmadığı ifade edilmişti.

Olayın ardından bölgeye geniş çaplı güvenlik güçleri sevk edilirken, Kosova ile Sırbistan arasındaki Brnjak sınır geçiş noktası da kapatılmıştı.

Kosova liderleri, saldırıya karşı sosyal medya hesapları üzerinden tepkilerini dile getirdi. Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, "Kuzeydeki cinayet, Sırp suç çeteleri tarafından planlandı ve uygulandı." şeklinde açıklamada bulundu. Ayrıca, Kosova Başbakanı Albin Kurti de "Belgrad'ın siyasi, mali ve lojistik destek sağladığı organize suç, ülkemize saldırıyor." ifadesini kullandı.

Albin Kurti'den dikkat çeken açıklama

Kosova Başbakanı Albin Kurti, ülkenin kuzeyindeki olaylar hakkında açıklamalarda bulundu. Kurti, Kosova Güvenlik Konseyi Toplantısı'nın ardından düzenlediği basın toplantısında, sabah saatlerinde ülkenin kuzeyinde 1 polis memurunun öldürülmesine ilişkin bilgi verdi.

Kurti, Banjska Manastırı ve çevresinde hala devam etmekte olan polise yönelik saldırılara dikkat çekti. En az 30 ağır silahlı, profesyonel asker veya polisin bulunduğunu belirten Kurti, bu kişilerin güvenlik güçlerine teslim olmaları çağrısında bulundu.

Başbakan Kurti, Banjska Manastırı ve çevresindeki ağır silahlı kişilerin fotoğraflarını basınla paylaşarak, bu kişilerin sivil halkın sahip olduğu silah ve ekipmanlardan çok daha fazlasına sahip olduklarını vurguladı. Ayrıca, bu kişilerin Sırbistan'dan gelmiş olabileceği ihtimali üzerinde de durduklarını ifade etti.

Kurti, yaşanan olaylar sonucu Kosova'da organize bir oluşumun ortaya çıktığını belirtti.