Dolar (USD)
34.18
Euro (EUR)
38.31
Gram Altın
2902.02
BIST 100
9669.11
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kosova'da tansiyon yükseliyor!

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova'da gerçekleşen silahlı çatışmada bir Kosova polisinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olayın Kosovalı Sırplar tarafından gerçekleştirildiğini onayladı ve Kosova'nın bağımsızlığını tanımayacaklarını açıkladı.
Kosova'da tansiyon yükseliyor!
25 Eylül 2023 07:17:32
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova'da gerçekleşen silahlı çatışmada bir Kosova polisinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olayın Kosovalı Sırplar tarafından gerçekleştirildiğini onayladı ve Kosova'nın bağımsızlığını tanımayacaklarını açıkladı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova'nın kuzeyinde, çoğunluğunu Sırpların oluşturduğu Kuzey Mitrovica bölgesinde yolu kapatan silahlı Sırp grupların polise ateş açması sonucu bir polis memurunun hayatını kaybetmesi üzerine başkent Belgrad'da basın açıklaması yaptı.

"Zor bir gün yaşıyoruz"

Vucic, Sırp halkı için son derece zor bir gün olduğunu ifade ederek, "Bu gece, Banjska'da bir grup Kosovalı Sırp, iki kamyonla yol üzerine barikat kurdu. Ardından Kosova polisi geldi ve barikatları kaldırmak istedi. Bu noktada bir çatışma yaşandı ve bu çatışma sonucunda bir polis memuru hayatını kaybetti, bir kişi ise yaralandı. Olayın ardından çatışma devam etti." dedi.

kosova_f8cf6af04bc1a965600acb3b7302ec82.jpg

Kosova Başbakanını hedef aldı

Vucic, uluslararası kurumları birçok kez bu tür bir duruma karşı uyarmalarına rağmen, Kosovalı Sırpların artık Kosova Başbakanı Albin Kurti'nin "terörüne" daha fazla dayanamayacak hale geldiklerini belirtti. Aynı zamanda, "Bir polisin ölümü üzücüdür ve bu olayı hiçbir şekilde haklı çıkarmıyorum, ancak aynı zamanda 3 Kosovalı Sırp'ın da öldüğünü belirtmem gerekir. Kosovalı Sırplar, çember içine alındı ve kanlı çatışmalar yaşandı. İki kişi ağır yaralı. Bir kişinin daha öldürülmüş olabileceği şüphesi var. Ayrıca, Kosova polisinin yaralı bir Kosovalı Sırp'a yardım etmediği ve onu ölüme terk ettiğine dair elimizde kanıtlar var." dedi.

Sırbistan'ı NATO ile çatışmaya sürüklemek istiyor

Vucic, yaşananların tek sorumlusunun Kurti olduğunu savunarak, "Kurti'nin tek isteği savaş ve çatışma. Sırbistan'ı NATO ile çatışmaya sürüklemek istiyor. Uluslararası kurumlardan bir an önce Sırp Belediyeler Birliği'nin kurulmasını talep ediyorum. Bu şekilde Sırplar kendilerini sürgün edilmiş hissetmeyecek ve benzer çatışmaların önüne geçilmiş olacak." dedi.

Vucic, "Halkımıza barış ve sakin kalmaları çağrısında bulunuyorum, daha fazla kan dökülmesini önlemek için elimizden geleni yapmaya hazırız." ifadelerini kullandı.

Gelecek günlerde yeni kararlar alınacağını belirten Vucic, "Sırbistan, Kosova'nın bağımsızlığını tanımayacak, isterseniz bizi öldürün. Her zaman diyalog için hazırız, ancak Kosova'nın bağımsızlığını kabul etmeyeceğiz." dedi.

460 özel birlik askeri toplandı

Saldırganların üniformalarının Sırbistan polisi veya ordusuna ait olmadığına dikkat çeken Vucic, "Her şey hazırlanmış bir planın bir parçasıydı. Yaklaşık bir buçuk saat içinde 460 özel birlik askeri toplandı, üstelik bunun pazar günü gerçekleştiğini unutmayalım. Her şey önceden planlanmıştı." şeklinde konuştu.