Kosova Başbakanı Kurti, AB Temsilcisi Lajcak'ın ülkesine karşı pozisyon aldığını söyledi
Kurti, Avrupa Entegrasyonu, Kalkınma ve Diyalogdan Sorumlu Birinci Başbakan Yardımcısı Besnik Bislimi ile düzenledikleri basın toplantısında, Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında gerçekleşen ve başarısızlıkla sonuçlanan görüşmeyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in katılımıyla gerçekleştirilen üçlü toplantıda, "Lajcak'ın daha önce tasarladığı bir senaryoya maruz kaldığını" ifade eden Kurti, şunları kaydetti:
"14 Eylül'de arabulucunun genel olarak Kosova'ya, özel olarak da Temel Anlaşma'ya karşı açık bir pozisyonu vardı. Kosova'nın geleceğine darbe vurma konusunda çok ileri gittiler. Temel Anlaşma'yı bütünüyle uygulamalıyız, sadece Sırbistan'ın istediğini uygulayamayız. Bu mantık ölmüştür ve bağımsız Kosova Cumhuriyeti böyle bir yolda yürüyemez, yürümemelidir ve yürümeyecektir."
İki ülke arasında varılan Temel Anlaşma kapsamında bulunan ve Kosova'da çoğunlukla Sırpların yaşadığı belediyelerde "Sırp Belediyeler Birliği" kurulmasına yönelik maddenin diğer maddelerden önce uygulanma talebini, "Arabayı atın önüne koşmak" deyimine benzeten Kurti, Lajcak’ın diyalog sürecinin deforme edilmesine izin verdiğini savundu.
Sırbistan'ın şu ana kadar Kosova-Sırbistan ilişkilerinin normalleşmesi yönünde herhangi bir öneride bulunmadığına dikkati çeken Kurti, ülkesinin çok sayıda öneride bulunmasına rağmen bunların AB arabulucuları tarafından göz ardı edildiğini vurguladı.
Kurti, Brüksel'deki diyalog sürecinin gidişatı hakkında 15 Eylül'de Washington, Berlin, Paris ve Roma'yı mektuplar aracılığıyla bilgilendirdiğini kaydetti.
Vucic-Kurti görüşmesi
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile Kosova Başbakanı Albin Kurti arasında 14 Eylül'de Brüksel'de gerçekleşen görüşme, ilişkilerin normalleşmesi konusunda ilerleme kaydedilmeden sona ermişti.
Liderler, Kosova'nın kuzeyinde mayıs ve haziranda yaşanan gerilimlerin ardından ilk defa bir araya gelmişti.
Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen iki ülke arasındaki gerilimin ana nedeni; Sırbistan'ın tek taraflı bağımsızlığını 2008'de ilan eden Kosova'yı kendi toprağı görmesi olarak ifade ediliyor.
AB arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ise ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak bir yol bulmaya çalışılıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.