Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.87
Gram Altın
2321.76
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Köşk'te Erdoğan'a gece brifingi!

Uzun zamandan beri dile getirilen kritik görüşme dün gece saatlerinde gerçekleşti.
Köşk'te Erdoğan'a gece brifingi!
10 Mart 2015 10:18:00
Uzun zamandan beri dile getirilen kritik görüşme dün gece saatlerinde gerçekleşti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ABD'den döndükten hemen sonra Merkez Bankası, SPK ve Hazine'den brifing almasının ardından; Ali Babacan Başkanlığı'ndaki bir heyet önceki gece Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi.
Para Politikası Kurulu üyelerinin de katıldığı toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a para piyasalarındaki aşırı hareketlilik hakkında bilgi verildi. Hükümetin ekonomi kurmayları; Türkiye'nin kesintisiz büyümesini destekleyecek ve Orta Vadeli Programdaki hedeflere ulaştıracak adımlara yoğunlaşırken; Merkez Bankası'nın da bu yolda üzerine düşeni yapması isteniyor.
FAİZ İNDİRİMİ İÇİN FED'İ BEKLE
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; Ekonomi çevreleri; Merkez Bankası'nın önümüzdeki döneme ilişkin kur politikalarında faiz konusunda temkinli olmasını önerdi. Bu kapsamda, FED'in 18 Mart tarihindeki toplantısında faizlerin artırılması konusunda 'sabırlı' davranılması kararının çıkabileceği, bunun için de Merkez Bankası'nın beklemede kalmasının doğru olacağı tavsiye edildi.
ÖNCE DOLARIN ATEŞİNİ DÜŞÜR
Türkiye'de dolar üzerinden piyasalarda oluşturulan türbülans konusuna yoğunlaşması istenen Merkez Bankası'nın sakin davranması öneriliyor. Öncelikle doların ateşini düşürmesi istenen Merkez Bankası'nın bu amaçla, kullanma imkanı bulduğu elindeki para politikası araçlarını devreye sokması gerektiği ifade edildi.
BANKALARA UCUZ DOLAR DÖNEMİ
Doların ateşini düşürmek için elinde bir dizi imkan bulunan Merkez Bankası, dün ilk olarak bankaların MB'den alabilecekleri bir hafta vadeli döviz depolarının faiz oranları bugünden (10 Mart 2015) itibaren dolar cinsinden yüzde 7,5'ten yüzde 4,5'e, Euro cinsinden yüzde 6,5'ten yüzde 2,5'e indirdi. Cuma günü 2,64'e kadar çıkan dolar, MB'nin bu adımının ardından dün 2,59 TL'ye kadar geriledi.
Merkez 'e 8 maddelik yol haritası
Mermez Bankası'nın öncelikle piyasaya yaptığı TL fonlamasını durdurmasını öneren ekonomistler, özellikle vadeli işlem piyasalarındaki döviz kuru kotasyonlarına dikkat edilmesini öneriyor. MB'nin TL likiditesini daha etkin yönetmesi gerektiğine dikkat çeken ekonomi kurmayları, vadeli işlem piyasalarındaki döviz kuru kotasyonlarına da dikkat edilmesi önerisine vurgu yapıyor.
1- Fed 'i beklemeli
Faiz indirme konusunda temkinli davranmalı. FED'in 8 Mart'taki toplantısında çıkacak karar ile Fitch'in 20 Mart'ta Türkiye hakkında vereceği not beklenmeli.
2- TL fonlaması durmalı
Merkez Bankası; önceliği, TL karşısında aşırı şekilde değerlenen doların yükselişini durdurmaya vermeli. Bu amaçla piyasaya yaptığı TL fonlamasını durdurmalı.
3- Dövize sıkı takip
MB; vadeli işlem piyasalarındaki döviz kuru kotasyonlarını sıkı takip etmeli. Çünkü Türkiye'de günde yapılan 25 milyar dolarlık işlemin yüzde 64'ünü yabancılar yapıyar.
4- Dış dinamiklere dikkat
Dolar -TL kurundaki yüksek fiyatlandırmada özellikle Euro'nun da düşmesinin çok büyük etkisi oldu. Bu nedenle içerden ziyade dış dinamikleri gözlemlemeli.
5- Birçok araçla müdahale
MB, halen devreye sokmadığı çok daha fazla para politikası aracını da devreye almalı. 4-5 ayrı para politikası aracıyla aynı anda piyasaya müdahale etmeli.
6- Bankalara ucuz döviz
Bankaların döviz cinsinden likidite ihtiyacını düşük faizle karşılamalı. Merkez Bankası dün bu amaçla bankalara dolar satışında 300, euro satışında ise 400 baz indirim yaptı.
7- Enflasyon hedeflemesi
Orta vadede enflasyon hedeflemesi modelinin uygunluğunu gözden geçirmeli. Dünyada şu anda 30 ayrı ülkede enflasyon hedeflemesi modeli uygulanıyor.
8- Başka şıklar da var
7 Haziran seçimlerinden sonra enflasyon hedeflemesi modeline odaklanmalı. Bu amaçla şimdiden teknik bir çalışma yapmalı. Başka alternatifler de gündeme gelebilir.
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan