Koronavirüsle mücadelede sinyal izleme yöntemi
Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkarak küresel bir salgına dönüşen koronavirüs ile mücadelede en önemli yöntem dünya genelinde izolasyon politikaları izlemek oldu.
Güney Kore ve Singapur gibi ülkelerde test sonucu pozitif çıkan kişilerin evde tecrit sürecini teknolojiyi kullanarak izlenilmesi başarılı oldu. Bu ülkeler koronavirüs vakalarının yükselme periyodundan kısa sürede çıkarak, krizi kontrol altına aldı.
Almanya ve İsrail gibi ülkeler de karantina altındaki vatandaşlarını benzer bir uygulama ile izlemeye ve süreci kontrol etmeye çalışıyor.
Peki benzer bir uygulamaya Türkiye'de geçilebilir mi? Bu uygulamanın üretimi ve kullanımı açısından kolaylıklar ve zorluklar neler olabilir?
Konuyla ilgili yenisafak.com'a değerlendirmelerde bulunan Siber İstihbarat Analizi Atalay Keleştemur, uygulamanın üretilmesinde bir zorluk olmadığını belirterek, "Uygulamayı üreten şirket ile GSM operatörleri ve devletin koordineli çalışması gerekiyor. Şehirlerde çok fazla sinyal olacağı için hata payları olacaktır. Bu nedenle GSM operatörlerine büyük iş düşüyor. Onlardan veri akışının sürekli olarak uygulamaya gelmesi gerekir" diye konuştu.
YÜZDE 100 SONUÇ VERMEYEBİLİR
Karantina altındaki kişilerin sinyal üzerinden izlemenmesinin yüzde 100 sonuç vermeyebileceğini ifade eden Keleştemur, "İnsanlar neticede telefonunu almayarak evlerinden çıkabilirler. Bunu kontrol etme adına daha özel bir tasarım geliştirilebilir" değerlendirmesinde bulundu.
UYGULAMALAR REHBER GÖREVİ GÖRÜYOR
Güney Kore'deki uygulamaların hastalar ile sağlık yetkilileri arasında koordinasyon sağladığının da altını çizen Keleştemur, "Uygulamalar aracılığıyla hastalara yönlendirmeler ve tavsiyelerde bulunulmuş. İzolasyon sürecindeki kişilerin neler yapması gerektiği hakkında gün gün bilgiler var" dedi.
UYGULAMALAR NASIL ÇALIŞIYOR?
Güney Kore ve Singapur gibi ülkelerde ortaya çıkan akıllı telefon uygulamasında koronavirüs teşhisi konan bireylerin bilgileri uygulama üzerinde kayıt altına alındı ve bu konuda diğer insanlar da uyarıldı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.