Koronavirüs test sonucu kaç günde çıkar?
Yaşadığımız çağı etkisi altına alan ve milyonlarca kişinin ölümüne neden olan Koronavirüsün test aşaması bütün dünyada merak ediliyor. Tabiki sürenin uzunluğu, testin türüne ve nerede yapıldığına bağlı olarak değişiyor. Virüs bulaşan insanlardan hafif semptomlar yaşayacak veya hiç semptom göstermeyecek olanlar da oluyor .Bununla birlikte, bazı insanlar bazen ölümcül olabilen şiddetli KOVID-19 semptomarı geliştirir. Yaşlılar ve yatalak hasta olanlar, sağlık sorunları olanlar en yüksek risk altında olanalardır. Koronavirüs testinin nasıl yapıldığı merak konusu iken, sonuçların ne zaman çıkacağı da bi okadar merak konusu haline geldi. Koronavirüs testi yaptırmak için insanlar ya uzman kişilere yada internetten detaylı bilgi sahibi olmak istiyor. Peki Koronavirüs testi nasıl yapılır, sonucu kaç günde çıkar, pozitif çıkanlar ne yapmalı? İşte cevabı.
KORONAVİRÜS TESTİ NASIL YAPILIR?
Covid-19 testi ilk etapta ağız ve burundan alınan sıvı örneklerinin laboratuvara gönderilerek test edilmesiyle yapılıyor. Burada yapılan değerlendirmede hastada belirtiler olmasına rağmen testin negatif çıkması durumunda ise gerek görülürse kan testi veya tomografi de yapılabiliyor.
KORONA TESTİ SONUCU KAÇ GÜNDE ÇIKAR?
Testin yapıldığı merkeze göre değişmekle birlikte sonuçlar genellikle 2 gün içerisinde çıkmış oluyor. Bazı hastanelerde bu süre 1 güne kadar kısalabilirken bazı merkezlerde ise 3 güne kadar uzayabiliyor.
TEST SONUCU NASIL ÖĞRENİLİR?
E-NABIZ üzerinden TC kimlik numarası ile sisteme giriş yapan kişiler buradan test sonuçlarına ulaşabilirler.
EL ANTİSEPTİĞİ (DEZENFEKTAN) NEDİR? NASIL KULLANILIR? TIKLAYIN
KORONAVİRÜS NEDİR? NASIL ÖNLEM ALINIR? TIKLAYIN
KORONA POZİTİF ÇIKANLAR NE YAPMALI?
Test sonucu pozitif çıkan kişiler evlerinde ve durumları stabil ise kendilerini karantinaya alarak Sağlık Bakanlığı’na durumu bildirmeli ve kendilerine verilen ilaçları düzenli olarak kullanmalı. Durumu evde tedaviye mümkün olmayan hastalar ise yine ilgili sağlık kuruluşuna giderek ya da Sağlık Bakanlığı’na haber vererek hastanede tedavilerine devam etmeli.
İlaçları kullanırken 14 günlük süre büyük önem arz ediyor. Bu nedenle vaka ilaçları düzenli olarak kullanmalı, beslenmesine dikkat etmeli ve kendisini karantina altına almalı.
Sağlık Bakanlığı'nın evde covid-19 tedavisi ile ilgili önerileri ise şöyle:
- Eve ziyaretçi kabul etmemelisiniz.
- Başka kişi/kişiler ile aynı ortamı paylaşmak zorunda kaldığınız zaman tıbbi maske takmalısınız.
- Yemeğinizi aile bireylerinizden ayrı, tek başına yemelisiniz.
- Bol su tüketmeye ve sağlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz.
- Ev halkına bulaş riskini önlemek için mümkünse diğer kişilerden farklı bir odada, mümkün değil ise iyi havalanan bir odada oturmalı, diğer kişilerden en az 1 metre uzakta olmalı ve tıbbi maske takmalısınız. Maskenizin nemlenmesi halinde yenisi ile değiştirmelisiniz. Özellikle evde yaşayan 60 yaş üstünde ve/veya COVID-19’un ağır seyredebileceği risk faktörü olan bireyler varsa mümkünse aynı evde bulunmamalı ya da temas riskini en aza indirilmelisiniz.
- Ev içindeki hareketinizi olabildiğince sınırlı tutmalısınız.
- Varsa ayrı tuvalet ve banyo kullanmalısınız.
- Ortak tuvalet, banyo kullanılıyorsanız bu alanlar iyi havalandırılmalıdır. Banyo ve tuvaletler günde en az bir kez sulandırılmış çamaşır suyuyla (1/100 normal sulandırmada) temizlenmelidir. 1/100 sulandırılmış çamaşır suyu hazırlanışı: 5 litre suya küçük çay bardağının yarısı kadar çamaşır suyu
- Öksürme veya hapşırma sırasında bir mendille (tercihen tek kullanımlık kağıt mendille) ağzınızı kapatmalı, kullanılmış mendillerinizi ağzı kapalı naylon poşetlere koymalı, ikinci bir naylon poşete koyarak atmalı ve ellerinizi sık yıkamalısınız.
- Kişisel eşyalarınızı başkaları ile paylaşmamalı, ev halkının bardak, tabak, havlu gibi eşyalarını kullanmamalı; eğer kullanmanız gerekirse bunları su ve sabunla yıkanmalısınız. Kullandığınız kıyafetler, havlu, çarşaf gibi tekstil ürünleri 60-90°C’de deterjan ile yıkanmalıdır.
- Odanızın temizliği esnasında eldiven ve maske kullanılmalıdır. Solunum yolu veya vücut çıkartıları ile kirlenme olması durumunda su, sabun veya deterjanla temizlik yaptıktan sonra, tüm yüzeylerin 1/100 normal sulandırma ile hazırlanmış çamaşır suyuyla temizlenmesi gerekir. Belirgin şekilde kirlenme olduğunda ise 1/10 normal sulandırma ile hazırlanmış çamaşır suyu kullanılmalıdır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.