Koronavirüs aşısı bulundu mu?
Şu ana kadar 1milyon 41 bin kişinin hayatına mal olan Koronavirüs için bütün dünya aşının çıkma tarihini merak ediyor. Hepimizin uzmanları dinleyerek geçirdiği şu günlerde koronavirüs aşısında sona gelindiği söylense de henüz yüzde yüz sonuç sağlandığı açıklanmadı. Peki Koronavirüs aşısı bulundu mu? Korona aşısı ilk hangi gruba yapılacak? Korona aşısı Türkiye'ye ne zaman gelecek? İşte cevabı
Türkiye'de testlerin sona erip ilk aşılamanın 2021'in hemen başı ya da gelişmelere göre ilk aylarında uygulanması bekleniyor. Çin'den 5 milyon doz aşı gelecek. Bu da 2.5 milyon kişiye aşı yapılması anlamına geliyor. Çünkü aşı iki doz halinde kullanılıyor.
ABD'li ilaç firması Pfizer ile BioNTech'in aşısının üçüncü aşama klinik denemelerinin sonuçlarında yüzde 95 oranında koruma sağlandığını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, Pfizer'in bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech ile geliştirdiği aşının 3'üncü aşama denemelerinde Covid-19'a karşı yüzde 95 etkili olduğu bildirildi.
ONAY İÇİN FDA'YA SUNULACAK
Amerikan ilaç firması Pfizer tarafından yapılan açıklamada, Covid-19 aşı verilerinin FDA'ye birkaç gün içerisinde acil kullanım onayı için sunulacağı bildirildi
Bloomberg HT'de yer alan bilgiye göre Moderna'nın 30 bin kişi üzerinde gerçekleştirdiği aşı çalışmalarının sonuçlarına göre, koronavirüse karşı geliştirilen aşı yüzde 94.5 etkili oldu.
Yapılan analiz çalışmasında plasebo verilen katılımcılardan 90’ının koronavirüse yakalandığı ortaya kondu. En az iki doz aşı verilen deneklerden sadece beşi hastalığa yakalandı.
Aşı aynı zamanda en ciddi koronavirüs enfeksiyonlarını da engelliyor. Moderna'nın ise "Geliştirilen aşı genel olarak güvenli ve iyi tolare edildi, yan etkiler arasında kas ve baş ağırsı ile yorgunluk var." açıklamasında bulundu.
KORONA AŞISI DENEMELERİ BAŞLADI
Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, 15 Eylül’de ülkemizde Faz 3 çalışmalarına başlanan Çin menşeli Covid-19 aşısı, sağlık çalışanlarından sonra gönüllü vatandaşlar üzerinde de uygulanmaya başlıyor.
18-59 yaş arası, daha önce Covid-19 geçirmemiş vatandaşlar, https://covid19asi.calismasi.info adresinden veya 0850 811 18 80 telefon numarasını arayarak gönüllü olabilecek.
PFİZER CORONA AŞISI NE ZAMAN TÜRKİYE'YE GELİYOR?
Pfizer ve BioNTech ortaklığıyla yapılan aşının yılbaşından önce dağıtıma hazır olabileceği ifade ediliyor.
Pfizer, önerilen iki aylık güvenlik verilerini topladıktan sonra, Gıda ve İlaç İdaresi'nden bu ayın sonlarında iki doz aşı için acil durum izni istemeyi planlıyor. Şirket yöneticileri, yıl sonuna kadar 15 ila 20 milyon insanı aşılamaya yetecek miktarda üretmiş olacağını söyledi.
Pfizer'de kıdemli başkan yardımcısı ve aşı araştırma ve geliştirme başkanı Kathrin Jansen bir röportajda "Bu tarihi bir an. Bu yıkıcı bir durumdu, bir salgındı ve hiç kimsenin ulaşamadığı bir yola ve hedefe - bir yıl içinde bir aşı bulmak için girdik" dedi.
43 binden fazla gönüllünün katıldığı bir çalışmada, Pfizer ve BioNTech SE tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının enfeksiyonu yüzde 90'dan fazla önlediği açıklandı.
AŞI İLK KİMLERE YAPILACAK?
ABD Pfizer ve Alman aşısı ile ilgili çalışmalar da hızla sürüyor. Alman aşısının Türkiye'deki denemeleri başladı. Yapılan ilk çalışmalarda herhangi bir sorun gözlenmezse aşının yüzde 98 oranında antikor geliştirdiği tespit edildi.
Çin, ardından da Almanya'dan gelmesi beklenen aşılar sağlık çalışanları, polisler, kalabalık ortamlarda çalışanlar gibi öncelikli risk gruplarına yapılacak. Bu da büyük bir rahatlama sağlayacak. Daha sonra belli yaşın altındaki genç nüfus aşılanacak. 65 yaş üstüne ilk etapta aşı yapılması planlanmıyor. Çünkü aşılar bu grupta hiç denenmedi ve sonuçları bilinmiyor.
Daha sonra yerli aşı da devreye girecek. Aşılama yöntemi ile pandeminin önlenmesi bir süre alacak. Bu süre içinde toplumsal bağışıklık kazanılması ya da virüsün mutasyona uğraması olasılığı da çok yüksek görünüyor.
Kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan "Risk grupları bilinmiyor, aşılama kapsamında değildir" gibi olumsuz algıya karşın Sağlık Bakanlığı'nın elinde sadece Kovid-19 değil tüm aşılarda önceliğin kime verileceğini belirlemeyi sağlayan programlar ve altyapı bulunuyor. Kişilerin kullandığı ilaçlardan geçirdiği hastalıklara kadar hızla incelemeleri yapılıp risk haritası çıkarılabiliyor. Bu sistemde kullanılan ilaçtan hastalığa kadar her şeyin bir puanı bulunuyor. Bu puanların toplamı riski veriyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.