Körfez ziyareti meyvelerini vermeye başladı: 30 milyar dolarlık hedef
Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ikili ilişkilerin güçlendirilmesi amacıyla başlatılan temaslar devam ediyor. Temmuz ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Körfez bölgesine gerçekleştirdiği ziyaretin ardından, doğrudan yatırımın teşvik edilmesi, iletişim, savunma ve enerji alanlarında işbirliği protokolleri imzalanmıştı. Şimdi ise Türkiye, Suudi Arabistanlı iş insanlarını ağırlamaya hazırlanıyor.
Suudi iş insanları ağırlanacak
Türkiye'nin Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, ülkeye yönelik ihracatın artırılması ve ihraç ürünlerinin tanıtılması amacıyla Suudi Arabistanlı iş insanlarını ağırlayacak. Bu kapsamda, Suudi Arabistan Genel Alım Heyeti programı düzenlenecek. Heyet, 8-12 Ekim tarihleri arasında Türkiye'ye gelecek ve çeşitli sektörlerden 65'e yakın Suudi Arabistanlı firmanın temsilcilerinden oluşacak.
Heyet, Türkiye'deki ihracatçı firmalarla 10 Ekim'de İstanbul'da gerçekleştirilecek ikili iş görüşmeleri için bir otelde buluşacak.
Birçok sektör ihya olacak
Bu programın çerçevesinde, birçok sektörde ticari anlaşmalar ve iş birliklerinin gündemde olduğu belirtiliyor. Heyette yer alan firmaların demir ve demir dışı metaller, elektrik-elektronik, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, iklimlendirme sanayisi, kimyevi maddeler ve mamulleri, mücevher, hizmet, madencilik ürünleri, makine ve aksamları, mobilya, kâğıt ve orman ürünleri, otomotiv endüstrisi, tekstil ve ham maddeleri ile yaş meyve ve sebze alanlarında faaliyet gösterdiği biliniyor.
Ticaret hacmi geçen yıl 6,5 milyar dolara ulaşmıştı
Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 6,5 milyar doları bulmuştu. Bu yılın ilk altı ayında ise iki ülke arasındaki ticaret hacmi 3,4 milyar dolara ulaştı. Türkiye'nin Ticaret Bakanı Ömer Bolat, hedeflerinin kısa vadede karşılıklı ticareti 10 milyar dolara, uzun vadede ise 30 milyar dolara çıkarmak olduğunu açıklamıştı.
Körfez ziyareti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz Temmuz ayındaki Körfez ziyaretinde en önemli duraklarından birisi de Suudi Arabistan olmuştu. Ziyarette Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman başkanlığındaki heyetler arasındaki görüşmeler sonucunda çeşitli anlaşmalar imzalanmıştı.
Türkiye Cumhuriyeti ile Suudi Arabistan Krallığı arasında, doğrudan yatırımın teşvik edilmesi alanında işbirliğini öngören bir Mutabakat Zaptı, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu ve Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid Al-Falih tarafından imzalanmıştı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Suudi Arabistan Krallığı Enformasyon Bakanlığı arasında iletişim alanında işbirliği öngören bir Mutabakat Zaptı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Suudi Arabistan Medya Bakanı Salman bin Yusuf Al-Dawsari tarafından imzalamıştı.
Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı ile Suudi Arabistan Krallığı Savunma Bakanlığı arasında işbirliği öngören bir uygulama planı, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman Al-Suud tarafından imzalanmıştı.
Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Suudi Arabistan Krallığı Enerji Bakanlığı arasında enerji alanında işbirliğini öngören bir Mutabakat Zaptı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman Al-Suud tarafından imzalanmıştı.
Baykar ve Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı arasında bir işbirliği sözleşmesi imzalandı ve bu sözleşmede Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ile Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Halid Bin Hüseyin El Bayari imzaları yer almıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.