Konya'da 103 yaşındaki kadına kalp pili takıldı
Karapınar ilçesinde yaşayan 103 yaşındaki Ayşe Ağaç, baygınlık, baş dönmesi ve halsizlik şikayetleriyle Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'ne başvurdu.
Yapılan tetkiklerde Ağaç'ın nabzının dakikada 20 atıma düştüğü tespit edildi. Yaşlı kadına NEÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Lütfü Sertdemir tarafından kalıcı kalp pili implantasyonu işlemi gerçekleştirildi.
Hasta, ameliyat sonrası iki gün boyunca hastanede gözetim altında tutulduktan sonra taburcu edildi.
Yaşlı hastalar için kalp pili takmak riskli
Operasyonu gerçekleştiren Dr. Sertdemir, yaşlı hastalar için kalp pili takmanın riskli olabileceğini belirtti. Ancak Ağaç'ın nabzının çok düşük olduğunu ve acil bir müdahale gerektiğini vurguladı. Doktor, hastanın ameliyattan sonra birinci ay kontrolünde sağlıklı olduğunu ve günlük aktivitelerini gerçekleştirebilecek duruma geldiğini ifade etti.
Ayşe Ağaç, ameliyat sonrası sol omzunda hafif ağrı hissettiğini ancak iyilikle dolu olduğunu belirtirken, oğlu Adem Ağaç da annesinin kalp pili takıldıktan sonra sağlığının düzeldiğini söyledi. Dr. Sertdemir'e minnettarlıkla, "Çok şükür iyiyim. Ameliyatım çok iyi geçti. Allah razı olsun doktorumuzdan, tedavisi bana iyi geldi." şeklinde teşekkür etti.
Kalp pili nedir?
Kalp pili, tıbbi bir cihazdır ve genellikle kalp ritm bozukluklarını tedavi etmek amacıyla kullanılır. Kalp pili, bir cerrahi işlemle hastanın göğüs bölgesine yerleştirilir. Bu cihaz, kalp atışlarını düzenlemek ve kontrol etmek için elektriksel sinyaller gönderir.
Kalp pili, iki ana türde gelir:
Geleneksel Kalp Pili (Pacemaker): Geleneksel bir kalp pili, kalp ritmi bozukluklarını düzelten veya yavaşlayan bir cihazdır. Bu tip pil, kalp atış hızını artırmak veya yavaşlatmak için programlanabilir. Kalp ritmi düzensizliği, kalp bloğu ve bazı diğer kalp rahatsızlıkları gibi durumların tedavisinde kullanılır.
İleri Kalp Pili (ICD - Implantable Cardioverter Defibrillator): İleri kalp pilleri, ani ve yaşamı tehdit eden ventriküler fibrilasyon veya ventriküler taşikardi gibi tehlikeli kalp ritimlerini düzelten bir cihazdır. Bu tür cihazlar, kalp ritmini normale döndürmek için elektriksel şoklar gönderebilirler. Ayrıca geleneksel kalp pilinin işlevini de yerine getirebilirler.
Kalp pilleri, hastanın yaşadığı özel kalp sorununa ve sağlık durumuna bağlı olarak belirlenir ve doktor tarafından tavsiye edilir. Bu cihazlar, hastaların hayat kalitesini artırabilir ve kalp rahatsızlıklarının etkilerini hafifletebilir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.