Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yerinden edilenler için "uluslararası destek" çağrısı
IASC, çatışmaların yaşandığı Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki insani duruma ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, artan çatışmaların, ülkenin doğusunda rekor düzeyde şiddet olaylarına, yerinden edilmelere ve açlığa yol açtığı belirtildi.
Acil olarak uluslararası eyleme geçilmemesi halinde, bu durumun ülkeyi felaketin eşiğine getirme tehlikesi oluşturduğu kaydedilen açıklamada, onlarca yıldır devam eden çatışmalar sonucu ortaya çıkan insani acil durumun milyonlarca sivili etkilediği vurgulandı.
Açıklamada, "Sadece son birkaç ayda, 700 binden fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Yerinden edilenlerin toplam sayısı, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 7,2 milyona ulaştı." denildi.
Yardımların ihtiyaç sahibi sivillere hızla ve engellenmeden ulaşmasını sağlamanın kritik önem taşıdığına işaret edilen açıklamada, bu yıl BM öncülüğünde başlatılan "insani yardım planının" yetersiz finanse edildiği ve ihtiyaç duyulan 2,6 milyar doların yalnızca yüzde 16'sının karşılandığı kaydedildi.
Açıklamada, "Hızla artan ihtiyaçlar ile yeterli kaynaklar arasındaki uçurum, milyonlarca insanın ihtiyaç duyduğu hayat kurtarıcı destekten mahrum kalması anlamına geliyor. Dünyanın en büyük gıda krizlerinden biriyle karşı karşıya olan Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde, 25 milyondan fazla kişi krizle veya acil düzeydeki gıda güvensizliğiyle yüzleşiyor. Ülkede sağlık sektörü kötüye gitmeye devam ederken kolera ve kızamık da hızla yayılıyor." ifadeleri kullanıldı.
İnsan hakları ihlallerinin faillerinin, işledikleri suçlardan sorumlu tutulması gerektiği vurgulanan açıklamada, uluslararası insancıl hukuk uyarınca sivillerin korunmasının öneminin altı çizildi.
Açıklamada, uluslararası topluma, çatışmalar nedeniyle yerinden edilme dahil büyük krizler yaşayan Kongo halkına desteğin artırılması yönünde çağrı yapıldı.
Uluslararası toplumun, insani müdahale ve sivil toplum örgütlerine destek için ek finansal destek sağlaması ve şiddeti kalıcı olarak sona erdirmeye yönelik siyasi iradeyi harekete geçirmesi gerektiği de vurgulandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.