Dolar (USD)
34.30
Euro (EUR)
37.02
Gram Altın
3016.28
BIST 100
8908.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kongo'da 570 kişi Maymun çiçeği virüsünden öldü

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) Maymun çiçeği virüsü nedeniyle yıl başından beri en az 570 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.
Kongo'da 570 kişi Maymun çiçeği virüsünden öldü
20 Ağustos 2024 10:30:00
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) Maymun çiçeği virüsü nedeniyle yıl başından beri en az 570 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) Sağlık Bakanı Roger Kamba, ülkedeki Maymun çiçeği virüsü salgınına ilişkin güncel verileri açıkladı.

Kamba, bu yılın başından bu yana 16 bin 700 doğrulanmış veya şüpheli Maymun çiçeği vakasının tespit edildiğini ve bu vakalardan 570'ten fazlasının hayatını kaybettiğini belirtti.

Salgının Afrika'da 17 ülkeye yayıldığını söyleyen Kamba, özellikle 15 yaş altındaki çocuklar ve genç nüfusun bu salgından en çok etkilenen gruplar arasında olduğunu vurguladı.

KDC, Aralık 2022'de ülke genelinde Maymun çiçeği salgını ilan etmişti.

Maymun Çiçeği Virüsü

Maymun çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşabiliyor. Virüs, vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf gibi eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılabiliyor.

İlk belirtiler, virüsle temasın ardından 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabiliyor. Virüs, yüksek ateş, baş ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar gibi semptomlara yol açabiliyor.

Hastalığın özel bir tedavisi bulunmuyor, ancak antiviral ilaçlarla tedavi edilebiliyor. Vakaların çoğu hafif geçiyor ve hastalar birkaç hafta içinde iyileşiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2022'de bu hastalığın ismini ırkçılık ve ayrımcılık endişeleri nedeniyle "maymun çiçeği" yerine "mpox" olarak değiştirmişti.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme