Kongo'da 570 kişi Maymun çiçeği virüsünden öldü
Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) Sağlık Bakanı Roger Kamba, ülkedeki Maymun çiçeği virüsü salgınına ilişkin güncel verileri açıkladı.
Kamba, bu yılın başından bu yana 16 bin 700 doğrulanmış veya şüpheli Maymun çiçeği vakasının tespit edildiğini ve bu vakalardan 570'ten fazlasının hayatını kaybettiğini belirtti.
Salgının Afrika'da 17 ülkeye yayıldığını söyleyen Kamba, özellikle 15 yaş altındaki çocuklar ve genç nüfusun bu salgından en çok etkilenen gruplar arasında olduğunu vurguladı.
KDC, Aralık 2022'de ülke genelinde Maymun çiçeği salgını ilan etmişti.
Maymun Çiçeği Virüsü
Maymun çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşabiliyor. Virüs, vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf gibi eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılabiliyor.
İlk belirtiler, virüsle temasın ardından 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabiliyor. Virüs, yüksek ateş, baş ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar gibi semptomlara yol açabiliyor.
Hastalığın özel bir tedavisi bulunmuyor, ancak antiviral ilaçlarla tedavi edilebiliyor. Vakaların çoğu hafif geçiyor ve hastalar birkaç hafta içinde iyileşiyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2022'de bu hastalığın ismini ırkçılık ve ayrımcılık endişeleri nedeniyle "maymun çiçeği" yerine "mpox" olarak değiştirmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.