Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 1,5 milyon kişi acil seviyede gıda güvensizliği yaşıyor
WFP'nin KDC Direktörü Peter Musoko, çevrim içi katıldığı BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında değerlendirme yaptı.
Ülkede devam eden siyasi istikrarsızlık ve silahlı çatışmaların, gıda üretim ve dağıtım sistemlerine zarar verdiğini kaydeden Musoko, "İnsanların yerinden edilmesi, altyapının tahrip edilmesi ve tarımsal faaliyetlerin aksaması gıda kıtlığına ve açlığa karşı hassasiyetin artmasına sebep oldu. KDC'de 1,5 milyon kişi acil seviyede gıda güvensizliği yaşıyor." ifadelerini kullandı.
Musoko, sürekli şiddet tehdidinin çiftçilerin toprakları işlemesini engellediğini belirtirken bu durumun, mahsul veriminin azalmasına ve pazara erişimin sınırlı olmasına yol açtığını söyledi.
Musoko, ülkedeki 25,8 milyon kişinin gıda güvenliğinden yoksun olduğunu kaydetti.
KDC'de yaklaşık 6,3 milyon kişinin ülkede yerinden edildiğini belirten Musoko, ülkedeki çatışmaların gıda güvensizliğini, yetersiz beslenmeyi, sağlığı, eğitimi, temiz suya ve barınmaya erişimi etkilediğini ifade etti.
Ülkede yardımlar için kullanılan finansmanın bitme seviyesine geldiğinin altını çizen Musoko, WFP'nin operasyonel gereksinimlerinin tehlikede olduğunu söyledi.
Afganistan'daki insan hakları ihlalleri raporu
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Jeremy Laurence ise Afganistan'daki duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.
Laurence, Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonunun (UNAMA) bugün yayımlanan raporunda, Taliban'ın yüzlerce eski hükümet yetkilisi ve silahlı kuvvetler mensuplarına karşı işlediği insan hakları ihlalleri iddialarının detaylandırıldığını belirtti.
"Bu ihlaller, Taliban'ın aynı kişiler için genel af ilan etmesine rağmen gerçekleştirildi." ifadelerini kullanan Laurence, Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği 15 Ağustos 2021 ile 30 Haziran 2023 tarihleri arasında BM'nin, 218 yargısız infaz, 14 zorla kaybetme, 144'ün üzerinde işkence ve kötü muamele vakası, 424 keyfi tutuklama ile gözaltı olayından Taliban'ın sorumlu olduğuna dair güvenilir raporlar elde ettiğini söyledi.
Laurence, bu ihlallerinin çoğunun eski Afgan ordusu mensupları, polis ve kolluk kuvvetlerinde görev yapan diğer kişilere karşı işlendiğini ifade etti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.