Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kuzey Kivu'daki şiddet olayları için UCM'ye başvurdu
UCM Savcılığından yapılan yazılı açıklamada, KDC'nin Kuzey Kivu eyaletindeki çeşitli silahlı gruplarca işlenen suçların soruşturulması amacıyla başvuruda bulunduğu belirtildi.
Açıklamada, Kuzey Kivu'daki silahlı gruplara ve işlenen suçlara yönelik bazı belgelerin de mevcut olduğu ve KDC'nin özellikle bu grupların 1 Ocak 2022'den bu yana işlediği suçların soruşturulması talebiyle UCM Savcılığına başvuruda bulunduğu kaydedildi.
Talebin değerlendirilmesi için hızlıca ön inceleme yapılacağı aktarılan açıklamada, Mart 2004'te KDC tarafından UCM'ye yapılan ilk başvuru ile mevcut başvurunun birleştirilmesi imkanının da ele alınacağı bildirildi.
UCM, Mart 2004'te KDC tarafından yapılan ilk başvuru neticesinde 6 kişi hakkında yürüttüğü kovuşturmada; eski milis liderinden Germain Katanga, Thomas Lubanga Dylio ve Bosco Ntaganda hakkında mahkumiyet kararı vermişti.
Sanıklardan biri henüz yakalanamadı.
-Askeri kuşatma 2 yıldır sürüyor
Ülkenin Kuzey Kivu ve İturi eyaletlerinde KDC ordusu ile Demokratik İttifak Güçleri (ADF) adlı isyancı gruplar arasındaki şiddet olaylarını kontrol altına almak amacıyla 7 Mayıs 2021'de bu bölgelerde askeri kuşatma ilan edilmişti.
KDC ordusu 2 yıldır devam eden askeri kuşatmada, en az 1000 ADF üyesinin öldürüldüğünü duyurmuştu.
Uganda ve KDC'de 1990'ların sonlarından itibaren faaliyet göstermeye başlayan ADF, Uganda Ulusal Kurtuluş Ordusu (NALU), Uganda Müslüman Kurtuluş Ordusu ve Tebliğ Cemaati gibi hareketlerin eski üyelerinin bir araya gelmesiyle oluşturuldu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.