'Komünizmden kurtulma' dönemi başladı
Başkent Kiev'de, 2013'te Meydan olaylarının başladığı dönemde Batı yanlılarının Lenin heykelini devirmesi ile yükselişe geçen komünizmden kurtulma süreci, Ukrayna Parlamentosu'nda 2015'te çıkarılan bazı yasalarla hukuki zemine de oturtularak somutlaştırıldı. Komünizmden kurtulma süreciyle ilgili çalışmaları hazırlama ve hızlandırma görevi yasal olarak Ukrayna Ulusal Hafıza Enstitüsüne verildi.
Enstitünün verilerine göre, Ukrayna genelinde Sovyetler Birliği döneminden kalan ve komünizm dönemini hatırlatan 25 bölge ve 987 yerleşim biriminin ismi değiştirildi. Bu bölgelerde komünizmi çağrıştıran 51 bin 493 cadde, sokak ve meydan isimlerinin yerine başka isimler verildi.
Sovyetler Birliği'nde Komünist Partinin önde gelenlerini temsil eden ve komünizme dair içerikler taşıyan 2 bin 389 heykel ve anıt söküldü. Yıkılan ya da sökülen heykellerden bin 320 tanesi Sovyetler Birliği'nin kurucusu ve Komünist Partinin lideri Vladimir Lenin'in heykeli oldu.
Parlamentodan çıkarılan yasalar kapsamında ülkede çekiç orak sembolü ve komünizmi sembolize eden beş köşeli kızıl yıldız, bunu taşıyan bayraklar, Sovyet marşları, başta Lenin olmak üzere Komünist Parti yöneticilerinin heykelleri ve anıtları, Sovyet istihbarat kuruluşu KGB gibi kuruluşları temsil eden anıtlar, Sovyetler Birliği ve Komünist Parti ile ilgili yerleşim birimleri isimleri ülkede yasak kapsamında bulunuyor.
Bir süre önce parlamentodan çıkarılan bir yasa ile Sovyetler Birliği'nin 2. Dünya Savaşı'nda kazandığı zaferi sembolize eden Aziz Georgia kurdelesinin kullanılması da yasaklandı.
Kırım yarımadasında Sovyetler döneminde ismi değiştirilen yer isimlerinin tekrar Kırım Tatar isimlerine kavuşması yönündeki tasarı ise Ukrayna Parlamentosu'nun gündeminde bekliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.