Dolar (USD)
33.98
Euro (EUR)
37.61
Gram Altın
2728.37
BIST 100
9771.16
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Komodo ejderleriyle ilgili dikkat çeken keşif!

Bilim insanları, Komodo ejderlerinin dişlerinde avlarını kolayca parçalamalarını sağlayan demir tabakaların bulunduğunu keşfetti.
Komodo ejderleriyle ilgili dikkat çeken keşif!
25 Temmuz 2024 10:33:19
Bilim insanları, Komodo ejderlerinin dişlerinde avlarını kolayca parçalamalarını sağlayan demir tabakaların bulunduğunu keşfetti.

Haber: Yunus Akseki

Bilim insanları, Komodo ejderlerinin dişlerinin uçlarındaki tırtıklı kısımların demirden tabakalarla kaplı olduğunu keşfetti. İngiltere'deki King's College London'dan araştırmacılar, gelişmiş kimyasal ve yapısal görüntüleme teknikleri kullanarak dünyanın en büyük kertenkelesi olan Komodo ejderinin dişlerine dair yeni bilgiler elde etti.

Araştırmalar, Komodo ejderlerinin dişlerinde bulunan tırtıklı uçların demir açısından zengin bir tabaka ile kaplı olduğunu ortaya koydu. Bu demir tabaka, dişlerin turuncu renge bürünmesine ve keskinliğini korumasına yardımcı oluyor. Bilim insanları, bu demir tabakanın diğer sürüngenlerden farklı olarak Komodo ejderlerinin dişlerinin uçlarında yoğunlaştığını belirtti. Monitör kertenkeleleri ve bazı timsah türlerinde de demir bulunmasına rağmen, Komodo ejderlerinin dişlerinde bu tabaka daha belirgin.

Avını rahatça parçalayabiliyor

Bilim insanları, bu özelliğin, Komodo ejderinin avını rahatça parçalamasına yardımcı olduğuna dikkati çekerek, bunun daha önce hiçbir etçil sürüngende tespit edilmediğini vurguladı.

Komodo ejderleri, dünyada sadece Endonezya'nın türle aynı adı taşıyan milli parkında ve Flores ile bazı adalarında bulunuyor.

Doğada yalnızca 3 bin 458 tane var

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin verilerine göre, doğada sadece 3 bin 458 Komodo ejderi kaldı.

Boyları 3 metreye ve ağırlıkları da 90 kilograma kadar çıkabilen sürüngenler, insan faaliyetleri ve iklim değişikliğinin yaşam alanlarını yok etmesi nedeniyle tehlike altında.

Çalışmanın detaylarına "Nature Ecology & Evolution" dergisinde yer verildi.