Kolombiya hükümeti, yargısız infaz sonucu öldürülen 19 kişinin ailesinden özür diledi
Savunma Bakanı Ivan Velasquez, 19 kurbanın yakınlarının da katıldığı etkinlikte 2002-2008 yılları arasında yaşanan yargısız infazlara ilişkin konuştu.
Velasquez, "Bu cinayetler hiç yaşanmamalıydı. Bizi dünyanın önünde utandıran bu suçlar için bizi affetmenizi istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Oğlunu yargısız infaz sonucu kaybeden Florinda Hernandez, burada asıl af dileyen kişinin o dönemlerde savunma bakanlığı görevinde olan Juan Manuel Santos olması gerektiğini söyledi.
Hernandez, bunun bir daha yaşanmasını istemediklerini ve hala pek çok insanın öldürülmesine ilişkin adalet aradıklarını kaydetti.
Ne olmuştu
Kolombiya'da 2002-2008 yılları arasında 6 bin 400'den fazla kişinin yargısız infaz sonucu öldürüldüğü ortaya çıkmıştı.
Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Barış Antlaşması çerçevesinde kurulan Özel Barış Hukuku (JEP), 19 Şubat 2021'de ordunun, şiddetin yoğun olduğu 2002-2008 yıllarında terör örgütlerine yaptığı operasyonlara dair rapor hazırlamıştı.
Raporda, bu yıllar arasında 6 bin 400'den fazla kişinin yasa dışı şekilde infaz edildiği bilgisi verilmişti.
Siviller kaçırılıp öldürülmüştü
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) 2002-2008 yıllarında 3 binden fazla kişinin, "yanlış pozitif ölüm" denilen şekilde yoksul, uyuşturucu bağımlısı ve engelli sivillerin kaçırılıp Kolombiya güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü açıklamıştı.
Yerel medyada çıkan haberlere göre ise güvenlik güçlerinin öldürdükleri sivillere terörist üniformaları giydirip savaş sırasında öldürülmüş gibi kamuoyuna sunulduğu iddiaları birçok kez gündeme gelmişti.
"Yanlış pozitif ölümler" genellikle kurbanların, asker tarafından çeşitli gerekçelerle sakin bir yere götürülüp infaz edilmesi, daha sonra ise kurbanın cansız bedenine terörist üniforması giydirilmesi, eline silah verilmesi gibi çeşitli yöntemlerle cinayet mahallinin manipüle edilmesi olarak tanımlanıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.