'KOAH'dan korunmak için sigarayı bırakın'
Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) bir numaralı risk faktörünün sigara olduğunu belirterek, bu ölümcül hastalığa yakalanmamak için sigarayı bırakmak gerektiğini bildirdi.
Dünya KOAH Günü dolayısıyla açıklama yapan Öztürk, KOAH'ın önlenebilir bir akciğer hastalığı olduğunu belirtti.
KOAH'ın bir numaralı risk faktörünün sigara olduğuna işaret eden Öztürk, "Öyle ki tedavi aşamasında sigara bırakılsa dahi vücuda sigarayla birlikte işlenen zehirli maddelerin bu hastalığın tedavisini zorlaştırdığı bilinmektedir. KOAH'a pasif içicilerin de yakalanma riski çok yüksek. Burada özellikle sigara içilen ortamlarda bulunmanın etkisi çok fazladır." ifadelerini kullandı.
Öztürk, sigara dumanına maruz kalındığında da sigara kaynaklı birçok hastalığa yakalanma riskinin olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Sigara içmeyen birçok kişi sigara içenin dumanından pasif olarak etkileniyor, sigaradan salınan zehirli dumanı solumak zorunda kalıyor. Özellikle çocuklar pasif içicilikten en çok etkilenen grup. Bizler de özellikle sigaranın yasak olduğu yerlerde sigara içmeyenin hakkını korumak ve pasif içiciliğin zararlarını azaltmak amacıyla yapılan ihlali tek tuşla bildirebileceği Yeşil Dedektör mobil uygulamasını hayata geçirdik. Telefon ya da tablete indirilen bu uygulamayla sigara ihlalini gören vatandaşımız Sağlık Bakanlığının denetim ekiplerine uygulamadan konum göndererek ihlali bildirebilliyor. Denetim ekipleri de mekana gelip denetimi ve gerekli işlemleri yapıyor."
Tütün ürünlerinin de KOAH'a sebebiyet verdiğini aktaran Öztürk, "Nargile, puro, pipo gibi tütün ürünleri de KOAH'a yol açıyor. Bu ölümcül hastalığa yakalanmamak mümkün; kendiniz ve sevdikleriniz için sigarayı bırakın. Bırakmakta zorlanıyorsanız mutlaka, Sigara Bırakma Polikliniklerinden ve Sağlık Bakanlığı çağrı merkezlerinden destek alın." değerlendirmesinde bulundu.
Yeşilay'ın bağımlılıktan korunma eğitimleri milyonlara ulaştıYeşilay'ın sigara, alkol, uyuşturucu, teknoloji bağımlılığı ve sağlıklı yaşam alanlarında yaş gruplarına göre özelleştirilmiş ve alan uzmanları tarafından hazırlanmış içeriklerle öğrencilere ulaştırılan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) eğitimleri, 11 milyon öğrenci ve 2 milyon veliye ulaştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.