KOAH hastalığı nedir? Tedavisi nasıldır?
Çoğunlukla sigara içenlerde rastlanılan KOAH ciddi sorunlara neden olur. Peki KOAH hastalığı nedir? Tedavisi nasıldır? Böyle bir durumla karşılaşan kişiler kesinlikle bir hekime gitmelidir. İşte KOAH hakkında bilinmesi gerekenler...
Koah nedir? Nefes almayı zorlaştıran ve tedaviye başlanmadığında büyük sonuçlara sebebiyet veren bir hastalıktır. Erken teşhis bu noktada çok önemlidir. Belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkar, hastalığı geçirenlerin birçoğu sigara kullandığından bu belirtileri önemsemezler. Sigara kullanımından kaynaklandığını düşünürler fakat bu tür belirtiler yaşıyorsanız doktora görünmeniz oldukça mühimdir. Koah Hastalığı’nın iki tür sebebi vardır; bunlardan ilki çevresel koşullardır. Tütün kullanımı, zehirli gaz solunumu, hava kirliliği, havalandırılması doğru yapılmayan yerler, tozlu ve dumanlı iş yerleri gibi etkenler hastalığın ortaya çıkmasına sebep olabilir. Diğer sebep ise tamamıyla sizden bağımsız olan genetik faktörlerdir. Koah Hastalığı’nın belirtileri nelerdir? Hastalık sürecinde öksürmeler ve balgam görülür. Başta bunlar çok hafif olduğundan kişi sigara içmesiyle bağlantılı olarak önemsemeyebilir. Fakat gittikçe bu sıklık artar. Özellikle öksürürken balgam çıkartma Koah Hastalığı’nın ilk belirtilerinden birisidir, dikkat edilmesi gerekir. Yavaş yavaş ilerleyen bu hastalıkta öksürük ve balgamın şiddeti artar. Artık neredeyse hergün balgam çıkartmaya ve nefes alamayacak düzeyde şiddetle öksürmeye başlanır. Koah Hastalığı’nın ilk başlarındaki nefes darlığı; koşma, hızlı yürüme, merdiven çıkma gibi aktivitelerin sonucunda oluşur. Buna bağlı olarak kişi önemsemeyebilir. Fakat bu durum çok mühimdir, hastalığın ilerleyen dönemlerinde hiçbir şey yapmadığınızda bile nefes almakta zorlanabilirsiniz. Sigara kullanımı olan insanlarda bu belirtiler var ise doktora görülmelidir. Erken bir safhada tespit edilirse sigara kullanımının bırakılmasıyla tedaviye başlanır. Unutulmamalıdır ki, Koah tedavi edilebilen bir hastlalıktır. Koah Hastalığı’nın tedavisi süreci? Tedavisinde başarılı olunabilmesi için ilk öncelik sigarayı bırakmaktır. Sigarayı bırakmayan hastalarda ilaç tedavileri bir işe yaramayacaktır. Her yıl daha kötü bir döneme girilecek ve hasta bir zaman sonra sigarayı istese bile içemeyecek duruma gelecektir. Bu nedenle bu hastalık ile savaşta en önemli nokta sigara kullanmamaktır. Ayrıca dumanlı, tozlu ortamlarda bulunmamak, bu tür yerlerde çalışmamak çok önemlidir. Nefes almanızı zorlayacak herhangi bir etken olmamalıdır. Sağlıklı ve doğru nefes için temiz hava şarttır. Tedavinin ilaç dönemi ise hiç bitmez. Hastaların bu ilaçları hayatları boyunca kullanmaları gerekmektedir. İlaç doğrudan akciğere etki ettiğinden dolayı nefes alırken rahatlamalar gözlenecektir. Koah Hastalığı’nın ilerleyen safhalarında tedaviye başlanmış ise hasta oksijen tedavisi görür. Bu tedavi de ise hasta günde 15 saat kadar oksijen kullanmak zorundadır. Özel bir makineyle buna olanak tanınır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.