Dolar (USD)
34.92
Euro (EUR)
36.39
Gram Altın
2942.93
BIST 100
10025.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Klasik Yay Erkek Milli Takımı yarı finale yükseldi

Almanya'da devam eden Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda Türkiye Klasik Yay Erkek Milli Takımı büyük bir başarı elde etti ve yarı finale çıktı.
Klasik Yay Erkek Milli Takımı yarı finale yükseldi
02 Ağustos 2023 16:59:45
Almanya'da devam eden Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda Türkiye Klasik Yay Erkek Milli Takımı büyük bir başarı elde etti ve yarı finale çıktı.

Başkent Berlin'de düzenlenen şampiyonada, Türkiye Klasik Yay Erkek Milli Takımı, Mete Gazoz, Ulaş Berkim Tümer ve Muhammed Abdullah Yıldırmış'tan oluşan kadrosuyla ilk turu bay geçti.

Yarı final Cuma günü

2024 Paris Olimpiyatları'na kota veren organizasyonda, son 16 turunda İspanya, çeyrek finalde Hollanda'yı yenen milliler, 4 Ağustos Cuma günü yarı finalde Japonya ile karşılaşacak.

Fatma Maraşlı, Gülnaz Büşranur Coşkun ve Ezgi Başaran'ın yer aldığı Klasik Yay Kadın Milli Takımı ise ilk turda Japonya'ya yenildi.

İlk turda Vietnam'ı yenen Mete Gazoz ve Fatma Maraşlı'nın yer aldığı Klasik Yay Karışık Milli Takımı da son 16 turunda Meksika'ya mağlup oldu.

okculuk_c063a0e082b26f4f7017b4ad3f217598.jpg

Klasik yay nedir?

Basit olarak, yay kirişinin çekilmesiyle oluşan potansiyel enerjiyi oka aktararak oku atmaya yarayan ekipman olarak tanımlanabilir. Klasik Kızılderili ya da Hun yaylarının aksine, karbon, fiber, çelik gibi malzemeler kullanarak üretilir. Yayı çekmeyi, Kiriş adı verilen ipin, yayın alt ve üstündeki tahtaları yani limbleri geriye doğru esnetmesi sağlar. Yani esnek olan ip değil, alt ve üst limblerdir.

Olimpik yayın boyutları, 48 inç (122 cm) ile 70 inç (178 cm) arasında değişir. Genellikle kullanılan yaylar ise 62-66 inç arasındaki yaylardır.

Parçalar

Kiriş: Sporcunun oku tutturduğu ve çektiği sert iptir. Tam ortası, ok arkalığının içini dolduracak şekilde kalındır.

Handle: Sporcunun yayı kavradığı ve tahtaların yani limblerin tutturulduğu kısımdır.

Limb: Handle'ın altında ve üstünde bulunan, tahta, karbon ve fiber gibi malzemelerle yapılan, yayın esnemesini ve sertçe kapanıp oku fırlatmasını sağlayan elemanlardır.

Nişangah: Nişan almayı sağlayan, ayarlanabilir metal levhalara sahip plastik yuvarlak bir parçadır.

Stabilizer ağırlıklar: Handle'ın ortasından yaya tutturulan, fırlatma esnasındaki sarsıntıyı minimuma indirmeye yarayan ağırlıklardır. Genellikle alüminyum üstüne karbon kaplamayla yapılırlar. Ok atıldıktan sonra oluşan enerji, yayın ucuna gidip, yayı aşağı doğru iter.

Clicker: Kiriş yeterince çekildiğinde ve oku atmak için uygun mesafeye geldiğinde, okun üstünden yana doğru düşerek "klik" sesi çıkaran parça. Ses duyulduğu anda ok atılır. Okun uzunluğuna göre clicker mesafesi ayarı yapılıyor çünkü her seferde yay aynı çekmeye yarar.

SÜPER LİG'DE GÖREV YAPACAK HAKEMLER BELLİ OLDU

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin