KKTC'den Rumlara yeni iş birliği önerisi geldi
Cumhurbaşkanı Tatar, yaptığı yazılı açıklamada, BM aracılığıyla 1 Temmuz'da GKRY'ye iletilmek üzere hidrokarbon, elektrik, yenilenebilir enerji ve su konusunda sunduğu iş birliği önerileri içeren bir paketin yanı sıra Rumlara iki yeni iş birliği önerisi daha sunduğunu açıkladı.
Tatar, "Kıbrıs Türk Tarafı olarak BM Genel Sekreteri Sayın Antonio Guterres aracılığıyla Rum lider (Nikos) Anatasiadis'e iletilmek üzere hazırladığımız ikinci kapsamlı iş birliği önerilerimizi bugün BM yetkililerine sunduk. 1 Temmuz 2022 tarihinde yapmış olduğum dört önemli alanda iş birliği önerimize ek olarak, bugün ilgili kurumlarımızın değerli katkılarıyla hazırlanan "Kıbrıs Adası'nın mayınlardan temizlenmesi" ve "Düzensiz Göçle mücadele" konularındaki kapsamlı önerilerimizi de BM aracılığıyla sunmuş bulunuyorum." ifadelerini kullandı.
Vatandaşların hayatını tehdit etme potansiyeli bulunan, iki tarafın da kara mayınlarından temizlenmesi konusundaki kararlılığı bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayan Tatar, BM raporlarına da geçen; Kıbrıs'ın halihazırda 29 şüpheli mayınlı alanının bulunduğunu kaydetti.
Kıbrıs Türk tarafı olarak 2014, 2015 ve 2018'de bu amaca yönelik önerilerini yaptıklarını hatırlatan Tatar, Rum tarafından olumsuz yanıt alındığını kaydetti.
Tatar, "Bugün yaptığımız ve ilgili kurumlarımızın yoğun uğraşlarıyla hazırlanan birinci iş birliği önerimizde, ara bölgeden başlayarak ara bölgede Rum tarafının kontrolünde üç, bizim kontrolümüzde de bir mayınlı alan bulunmaktadır, tüm adayı mayınlardan temizlemeye hazır olduğumuzu ilettik. Bu amaç doğrultusunda, Rum lidere BM Barış Gücü nezaretinde iki tarafın eşitlik zemininde ve eşit sayıda yetkili personelin katılımıyla oluşturulacak mekanizmayla iki tarafta eş zamanlı ve orantılılık esasında çalışılacak şekilde yetkilendirdiğimiz personelimizin hazır olduğunu net şekilde ifade ettim." ifadelerini kullandı.
Tatar, BM Genel Sekreteri'nden de hem Kıbrıs Türk hem de Kıbrıs Rum halkına tehdit içeren böylesine önemli bir konuda, Rum tarafının iş birliğine yaklaşmama direncinin kırılması konusunda desteğini talep etti.
Düzensiz göç konusuyla birlikte mücadele konusunda da iş birliği önerisine bulunduğunu da kaydeden Tatar, "BM gözetiminde, iki taraftan başta polis muhaceret, İçişleri Bakanlığı, Başsavcılık ve diğer ilgili kurumların yetkili temsilcilerinin katılımıyla oluşturulacak iş birliği mekanizmasıyla hem Kıbrıs Adası'nı hem de iki tarafı olumsuz etkileyen düzensiz göçle mücadele konusunda iş birliğine hazır olduğumuzu ortaya koyan kapsamlı önerimizi sundum." değerlendirmesinde bulundu.
Ersin Tatar, bahse konu önerinin, düzensiz göçün sebeplerinin ele alınmasıyla birlikte, bu bağlamda insan kaçakçılığıyla mücadele ve aynı zamanda hem denizde hem de karada sınır güvenliği konularında iş birliği yapılmasını içerdiğini vurguladı.
"Kıbrıs Türk tarafının iş birliğine samimi şekilde hazır olduğunu bir kez daha gösterdim"
Bu öneride özellikle sığınmacıların uluslararası sözleşmelerle korunan haklarına halel gelmeyecek şekilde çalışmanın altını çizdiklerine işaret eden Tatar, burada iki tarafa da kılavuz olacak belge olarak mültecilerin statülerini düzenleyen, 28 Temmuz 1951 sayılı BM Sözleşmesi'ni gösterdiğini kaydetti.
Tatar, "Bir önceki önerilerimizde de açıkça ifade ettiğimiz gibi bahse konu iş birliği alanları iki tarafı da yakından ilgilendiren ve kazan-kazan ilkesiyle iki halkın somut fayda sağlayacağı önerilerdir. Bugün sunmuş olduğum ikinci set önerilerimle de Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs Rum tarafıyla iş birliğine samimi şekilde hazır olduğunu bir kez daha gösterdim. Rum liderliğinin bu önerilerimize olumlu yaklaşması ve iş birliğine başlamamızın siyasi sürece de olumlu zemin hazırlanması açısından katkı yapacağını vurguladım." ifadelerini kullandı.
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, BM'ye, iki devletli çözüm temelinde GKRY ile hidrokarbon, elektrik, yenilenebilir enerji ve su konusunda iş birliği önerileri içeren bir paketi 1 Temmuz'da sunmuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.