KKTC'den İngiliz Yüksek Komiseri Sıddık'ın açıklamalarına tepki geldi
Cumhurbaşkanı Tatar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İngiltere’nin Güney Kıbrıs’a akredite Yüksek Komiseri Sıddık'a tepki gösterdi.
Tatar, "KKTC’nin hiçbir zaman tanınmayacağını" söyleyen Sıddık'ın, Kıbrıslı Türklere ve KKTC liderliğine ne tavsiye ne de akıl verecek pozisyonda olduğunu kaydetti.
Sıddık'ın açıklamalarının, Doğu Akdeniz'deki dengeleri İngiltere lehine bozmaya yönelik olduğuna işaret eden Tatar, "İngiliz Yüksek Komiseri'nin hiçbir şekilde iç işlerimize karışmaya hakkı yoktur. Arkamızda Türk milleti var. Federasyon konusunda geriye dönüş olmayacağı gibi KKTC, Doğu Akdeniz'de Mavi Vatan'da varlığını sürdüren bir Türk devleti olarak ilelebet yaşayacaktır ve buna kimse de engel olamayacaktır." dedi.
Tatar, Yüksek Komiser Sıddık'ın beyanatlarını şiddetle kınayarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da anavatan Türkiye ile yollarına devam edeceklerini aktardı.
Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs ile müzakerelerin başlaması için ön koşullarının, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü olduğunu yineledi.
- Bakan Ertuğruloğlu'dan da sert tepki
KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da yaptığı yazılı açıklamada, Komiser Sıddık'a sert tepki gösterdi.
Ertuğruloğlu, Sıddık'ın, KKTC'nin iç işlerine müdahale etmek suretiyle hem diplomatik hem de terbiye sınırlarını aştığını belirtti.
Sıddık'ın beyanlarının halkı tahrik etmeyi amaçladığını kaydeden Ertuğruloğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Federasyon modeline dönüş yok, biz o defteri kapattık. Rum, Kıbrıs Cumhuriyeti olarak tanındığı sürece hiçbir zaman federasyon temelinde bir anlaşmayla ilgilenmemiştir. Sorunu yaratan ve körükleyen sizsiniz. Rum’a hala daha ‘sen Kıbrıs Cumhuriyeti'sin’ muamelesi yapan siz, buna karşı onurlu bir mücadele veren Kıbrıs Türk halkına hakaretlerde bulunuyorsunuz. Bu terbiyesizlik, bu şımarıklık, bu diplomatik nezaketten yoksunluktur."
Ertuğruloğlu, KKTC’nin tanınması konusunun Sıddık'ın keyfine kalmadığını vurgulayarak, "KKTC’nin anavatan Türkiye dışında tanınmaması, bu devletin olmadığı anlamında yorumlanamaz. Tanınma veya tanınmama, devletin varlığını veya yokluğunu gösteren bir unsur da değildir. İrfan Sıddık beğense de beğenmese de tanısa da tanımasa da KKTC bir realitedir, vardır ve Sıddık ve benzerlerine rağmen de diğer ülkeler tarafından da tanınacaktır." görüşlerini dile getirdi.
İngiliz Yüksek Komiseri İrfan Sıddık, bir gazeteye verdiği röportajda, "Kıbrıs Türk liderliğinin çok net olması lazım. Ne istiyorlar? Eğer pozisyonları 'egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü istiyoruz' ise bunun verilmesi mümkün değil. Peki o zaman halkınıza ne sunacaksınız? KKTC'nin tanınması mı? O da olası değil. 2 devletin kabul edilmesini sağlayamayacaksınız!" ifadelerini kullanmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.