Dolar (USD)
33.98
Euro (EUR)
37.61
Gram Altın
2728.37
BIST 100
9771.16
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

KKTC'de BM ile yol gerilimi: Hakan Fidan'dan dikkat çeken mesaj

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "BM'nin tarafsızlığının yitirildiğine inanıyoruz"" ifadesini kullandı.
KKTC'de BM ile yol gerilimi: Hakan Fidan'dan dikkat çeken mesaj
22 Ağustos 2023 12:55:22
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "BM'nin tarafsızlığının yitirildiğine inanıyoruz"" ifadesini kullandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde BM ile yaşanan gerginlikle ilgili olarak Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "BM'nin tarafsızlığını kaybettiğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.

AB'den beklentimiz tutumlarını gözden geçirmeleri

"AB'den beklentimiz tutumlarını gözden geçirmeleri" diyen Fidan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"KKTC'yi her alanda sonuna kadar desteklemekteyiz. Kıbrıs Türklerinin haklı mücadelesini, dünya çapında tanınması için var gücümüz ile çalışmaktayız. BM´nin adadaki bazı uygulamalarını, BM'nin kuruluş ruhu ile uyuşmadığını göstermiş oldu. BM'nin tarafsızlığını bu olayda yitirdiğine inanıyoruz."

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel ise düzensiz göçe dikkat çekti.

kttc_610fd259b6b5db22c7f02713ce6cfd4a.jpg

KKTC Dışişleri Bakanlığı'da olaya ilişkin açıklama yaptı

KKTC Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin Pile köyünde yaşayan vatandaşların KKTC topraklarına ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla başlatılan Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ne ilişkin yaptığı açıklamanın talihsiz olduğu belirtildi. Açıklamada, proje hakkında 25 yılı aşkın bir süredir KKTC yetkililerinin yapıcı bir tutum sergilediği ve işbirliği çağrılarında bulunduğu ifade edildi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın görüşüne göre, Rumların gayesi Pile köyünü tamamen bir Rum köyü haline getirmek olabilir. Ancak açıklamada projenin çalışmalarının durdurulmadığı ve KKTC'nin Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ni sürdüreceği vurgulandı.

BM Barış Gücü ve ilgili diğer kesimlerin yol yapımını eleştirmesinin dikkat çekici olduğu belirtilen açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin açıklamasında da durumun çarpıtıldığı ifade edildi. Açıklamada, BM Barış Gücü'nün ana görevinin adada sükuneti sağlamak olduğu ve yaşanan gerginlikte insani amaçlarla gerçekleştirilen, askeri bir amacı olmayan projeyi engellemeye çalıştığı belirtildi.

BM Barış Gücü'nün Kıbrıs Türk tarafının rızası olmadan adada bulunduğu ve faaliyet gösterdiği vurgulandı. Ayrıca, BM Barış Gücü'nün tarafsızlık ilkesine uymaktan uzak olduğu ve adada sadece bir tarafın sözcülüğünü yaptığı ifade edildi.

KKTC'nin egemen bir devlet olarak kendi topraklarında vatandaşlarının yararına projeler gerçekleştirme yetkisine sahip olduğu belirtilen açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nin taraflarca müzakere edilerek yapılması çağrısının adil bir yaklaşım olmadığı vurgulandı.

Son olarak, BM Güvenlik Konseyi'ne Kıbrıs'ta iki ayrı halk ve devlet olduğu gerçeğinin hatırlatıldığı ifade edildi.

Proje insancıl amaçlarla yapılıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Yeşil Hat üzerinde bulunan Pile köyüne ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla başlatılan Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nin geri dönmeyeceğini belirtti. Ertuğruloğlu, projenin insancıl amaçlarla ve herhangi bir kötü niyet olmadan hayata geçirildiğini vurguladı. Aynı zamanda Kıbrıs Rum tarafının ve İngiliz üs bölgelerinin denetimine bırakılan Kıbrıs Türk insanının yaşamını kolaylaştırmak için böyle bir projenin hazırlandığını ifade etti.

Ertuğruloğlu, projenin tamamen insani amaçlarla başlatıldığını ve geri dönüşün olmayacağını belirtti. KKTC'nin toprak talebinin olmadığını vurgulayarak, projenin Kıbrıs Türk halkının yaşamını kolaylaştırmak amacıyla yapıldığını ve bunun için kararlı olduklarını ifade etti. Proje kapsamında BM Barış Gücü askerlerinin bölgeden çekildiği ve yol yapım çalışmalarının başlatıldığı da bildirildi.

Projenin amacına göre, Pile-Yiğitler kara yolunun toplam uzunluğunun 11,6 kilometre olacağı ve yolun bir kısmının Yiğitler sınırları içinde, diğer bir kısmının ise Pile köyü sınırları içinde kalacağı belirtildi. KKTC Dışişleri Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nin 25 yıldır Türk tarafının yapıcı tutumuna ve iyi niyetine rağmen sonuçsuz kaldığını ve Kıbrıs Rum tarafının BM Barış Gücü'nün sessizliği ile çeşitli ihlallerde bulunduğunu dile getirmişti.

Ayrıca, Pile köyünde yaşayan vatandaşların GKRY bölgelerine gümrük kontrolü olmadan ve İngiliz Egemen Üs Bölgeleri'nde kısıtlamalara tabi olmadan gidebildiği ancak KKTC'ye ulaşırken kısıtlamalara maruz kaldığına dikkat çekilerek, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nin tamamen insani nedenlerle geliştirildiği vurgulanmıştır.