Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
35.19
Gram Altın
2468.24
BIST 100
10872.56
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İngiliz üslerindeki hareketlilik Kıbrıs'ı hedef haline getirebilir

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: İngiliz üslerindeki hareketlilik Kıbrıs'ı hedef haline getirebilir.
İngiliz üslerindeki hareketlilik Kıbrıs'ı hedef haline getirebilir
02 Temmuz 2024 15:00:00
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: İngiliz üslerindeki hareketlilik Kıbrıs'ı hedef haline getirebilir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İngiltere'de yaptığı temasların ardından ülkesine döndü ve Ercan Havalimanı'nda gazetecilere açıklamalarda bulundu. Tatar, İngiltere'nin Kıbrıs'ta iki egemen üssü olduğunu ve bu üslerin bölgede etkin rol oynadığını belirterek, İngiliz üslerindeki faaliyetlerin Kıbrıs adasını hedef haline getirebileceği uyarısında bulundu.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) politikaları ve İngiliz üslerinden kalkan uçaklar nedeniyle Orta Doğu'dan Kıbrıs'ı hedef alan açıklamalar yapıldığını hatırlatan Tatar, "İngiliz üslerindeki hareketlilik Kıbrıs'ı hedef haline getirebilir. İngiltere, Kıbrıs'tan çekilirken anlaşmalarla iki egemen üs aldı. Bu üsler 'egemen' statüde olduğu için kimse karışamıyor. Üslerden kalkan İngiliz uçaklarının bazı yerlerde karıştıkları meseleler o zaman Kıbrıs'ı hedef yapabilir." dedi.

Tatar, İngiltere'deki temasları sırasında BM Genel Sekreteri'nin Şahsi Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar ile de görüştüğünü ve Cuellar'ın müzakere sürecinin yeniden başlatılması için yaptığı çalışmalarda bir sonuç alınamadığını ifade etti. Crans Montana'da kaldığı yerden müzakerelerin devam etmesinin mümkün olmadığını belirten Tatar, müzakereler için ön şartlarının Kıbrıs Türk halkının egemen eşit statüsünün kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

Son olarak İngiltere'de yapılacak genel seçimlere de değinen Tatar, yeni seçilecek hükümetin Kıbrıs Türk halkının haklarını gözetecek ve konuya daha adil bir yaklaşım sergileyeceği umudunu dile getirdi.