Dolar (USD)
35.19
Euro (EUR)
36.59
Gram Altın
2971.95
BIST 100
9961.35
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türk Lirası oyuna geri döndü! KKM hesapları eriyor

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında düşüş trendi sürüyor ve BDDK verilerine göre KKM hesaplarında bir önceki haftaya kıyasla 2 milyar 100 milyon liralık bir azalma yaşandı.
Türk Lirası oyuna geri döndü! KKM hesapları eriyor
02 Ekim 2023 09:43:10
Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında düşüş trendi sürüyor ve BDDK verilerine göre KKM hesaplarında bir önceki haftaya kıyasla 2 milyar 100 milyon liralık bir azalma yaşandı.

Kur korumalı mevduatlar cazibesini kaybediyor. Türk lirası mevduatı teşvik edici adımlar atılıyor. Kur korumalı mevduat hesaplarından çıkış sürüyor.

Düşüş serisinde 5’inci hafta

Düşüş serisi 5'inci haftaya girdi, toplam 103 milyar lira tutarında çıkış yaşandı.

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Ali Oğuz Diriöz, konuyla ilgili şu yorumda bulundu:

"Türk lirası güçlendikçe, bu sistemin eninde sonunda işlevini tamamlayıp bitirileceği bekleniyordu. KKM'den birden değil kademeli bir çıkışın gerçekleşeceği yönünde bir irade temsil edildi bu da ekonomide şok etkisi yaratmadan, kademeli olarak TL'nin tercih edilmesine yönelik atılan adımların bir sonucu olduğunu görüyoruz."

KKM’de 2 milyar 100 milyon lira düşüş

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduatlar geçen haftaya göre 2 milyar 100 milyon lira düştü ve 3 trilyon 300 milyar liraya geriledi.

turk-lirasi_f23b0f021db8fd76e66b48c0d910eb9e.jpg

KKM’de çıkışlar kademeli olarak devam edecek

Kur korumalı mevduat hesaplarından çıkışın süreceğini belirten Diriöz şöyle konuştu:

"Kur korumalı mevduatta faizler düşürülüyor, buna karşılık Merkez Bankası düzenli olarak politika faizlerini artırıyor. Bu da TL'de kalmanın daha cazip, KKM'de ve dövizde kalmanın ise daha az tercih edilen bir sistem olmasını ortaya koyuyor. Benim öngörüm önümüzdeki aylarda haftalarda bu çıkışın kademeli olarak devam edeceği yönünde."

Mevduat nedir?

Mevduat, bankalara ve benzeri kredi kurumlarına istenildiğinde ya da belli bir vade ya da ihbar süresi sonunda çekilmek üzere yatırılan paraya denir. Mevduatın izlendiği hesaplara yerine veya türüne göre, "mevduat hesapları", "alacaklı câri hesaplar", "küçük câri hesaplar" gibi adlar verilmektedir. Aynı zamanda "altın vadeli hesabı" gibi hesaplar da bulunmaktadır. Mevduat hesapları banka için borç olduğundan, pasifte gösterilir.

Mevduat yalnızca belli bir paranın hesaba nakit olarak yatırılması suretiyle yapılmaz; başka bir hesaba keşide edilen çekin alacak kaydı, herhangi bir hesaptan aktarma yapılması, havale kabul edilmesi gibi nakit hareketi gerekmeden de mevduat oluşturulabilir.

İşlevleri

Mevduat, ticaret bankalarının en önemli kaynağıdır. Bu bankalar halktan topladıkları küçük tutarda paraları firmalara kredi olarak vermek, şirketler kurmak, bunların sermayelerine katılmak gibi yollardan ekonomiye aktarırlar. Böylelikle büyük fonları yönetmek durumunda olduklarından, hükûmetler, mevduatın sahiplerine zamanında geri verilebilmesini sağlamak üzere, mevduat kabul edilmesini izne bağlamışlar ve bankaların faaliyetlerine müdahale ederek bunların belirli kurullara uymalarını zorunlu kılmışlardır.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin