Türk Lirası oyuna geri döndü! KKM hesapları eriyor
Kur korumalı mevduatlar cazibesini kaybediyor. Türk lirası mevduatı teşvik edici adımlar atılıyor. Kur korumalı mevduat hesaplarından çıkış sürüyor.
Düşüş serisinde 5’inci hafta
Düşüş serisi 5'inci haftaya girdi, toplam 103 milyar lira tutarında çıkış yaşandı.
TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Ali Oğuz Diriöz, konuyla ilgili şu yorumda bulundu:
"Türk lirası güçlendikçe, bu sistemin eninde sonunda işlevini tamamlayıp bitirileceği bekleniyordu. KKM'den birden değil kademeli bir çıkışın gerçekleşeceği yönünde bir irade temsil edildi bu da ekonomide şok etkisi yaratmadan, kademeli olarak TL'nin tercih edilmesine yönelik atılan adımların bir sonucu olduğunu görüyoruz."
KKM’de 2 milyar 100 milyon lira düşüş
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduatlar geçen haftaya göre 2 milyar 100 milyon lira düştü ve 3 trilyon 300 milyar liraya geriledi.
KKM’de çıkışlar kademeli olarak devam edecek
Kur korumalı mevduat hesaplarından çıkışın süreceğini belirten Diriöz şöyle konuştu:
"Kur korumalı mevduatta faizler düşürülüyor, buna karşılık Merkez Bankası düzenli olarak politika faizlerini artırıyor. Bu da TL'de kalmanın daha cazip, KKM'de ve dövizde kalmanın ise daha az tercih edilen bir sistem olmasını ortaya koyuyor. Benim öngörüm önümüzdeki aylarda haftalarda bu çıkışın kademeli olarak devam edeceği yönünde."
Mevduat nedir?
Mevduat, bankalara ve benzeri kredi kurumlarına istenildiğinde ya da belli bir vade ya da ihbar süresi sonunda çekilmek üzere yatırılan paraya denir. Mevduatın izlendiği hesaplara yerine veya türüne göre, "mevduat hesapları", "alacaklı câri hesaplar", "küçük câri hesaplar" gibi adlar verilmektedir. Aynı zamanda "altın vadeli hesabı" gibi hesaplar da bulunmaktadır. Mevduat hesapları banka için borç olduğundan, pasifte gösterilir.
Mevduat yalnızca belli bir paranın hesaba nakit olarak yatırılması suretiyle yapılmaz; başka bir hesaba keşide edilen çekin alacak kaydı, herhangi bir hesaptan aktarma yapılması, havale kabul edilmesi gibi nakit hareketi gerekmeden de mevduat oluşturulabilir.
İşlevleri
Mevduat, ticaret bankalarının en önemli kaynağıdır. Bu bankalar halktan topladıkları küçük tutarda paraları firmalara kredi olarak vermek, şirketler kurmak, bunların sermayelerine katılmak gibi yollardan ekonomiye aktarırlar. Böylelikle büyük fonları yönetmek durumunda olduklarından, hükûmetler, mevduatın sahiplerine zamanında geri verilebilmesini sağlamak üzere, mevduat kabul edilmesini izne bağlamışlar ve bankaların faaliyetlerine müdahale ederek bunların belirli kurullara uymalarını zorunlu kılmışlardır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.