Kızılhaç: Fas'ta depremden etkilenen köy ve şehirlerin yeniden inşası yıllar alabilir
BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında Fas'ta yaşanan deprem ile Libya'daki sel felaketleri ele alındı.
Carpentier, Marakeş'ten çevrimi içi yaptığı konuşmada, ülkenin tanık olduğu yıkımdan bahsetti.
Depremin merkezinin Marakeş'e 75 kilometre uzakta olduğunu ve yüzlerce kilometre uzaklıktaki köylerin dahi etkilendiğini aktaran Carpentier, yerel ve uluslararası topluluklarla koordineli çalıştıklarını dile getirdi.
Carpentier, "Yüz binlerce kişinin barınağa ihtiyacı var. Önümüzdeki hafta fırtınalar ve soğuk hava bekleniyor. Etkilenen köy ve şehirleri yeniden inşa etmek aylar hatta yıllar alabilir." dedi.
IFRC Libya Heyeti Başkanı Tamer Ramadan da Libya'da selin en çok etkilediği Derne kentindeki durumun karmaşık olduğunu ve erişim konusunda sıkıntılar yaşandığını söyledi.
Ramadan, ilk yardım, geçici barınak ve tahliye hizmetlerinin yanı sıra cesetlerin nereye taşınacağı konusunda destek olduklarını kaydetti.
Cansız bedenler hastalık veya salgına neden olmuyor
Kenya'dan çevrim içi toplantıya katılan Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin (ICRC) Afrika Adli Tıp Müdürü Bilal Sablouh, çatışma ve felaketler sonucu yaşanan ölümlerin ardından cesetlerin hastalık veya salgınlara neden olmadığını anlattı.
Sablouh, "Bu yanlış anlama çoğu zaman cesetlerin hızla imha edilmesine yol açıyor. Bu da ailelerin düzgün ve onurlu bir cenaze töreni yapamaması anlamına geliyor. Cesetlerin belgelenmesi ve etiketli ceset torbalarına konulması gerekiyor. Hem Fas hem de Libya'da hayatını kaybedenlerin defnedilmesi zaman alacak." diye konuştu.
Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Margaret Harris ise afetlerden sonra güvenli içme suyuna erişimin önceliklerinden biri olduğunu vurguladı.
Harris, "Su kirliliğinin ana nedeni cansız bedenler değil ancak mümkünse içilebilir su kaynaklarından uzak tutulmalılar." şeklinde konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.