Kızamık nedir? Sebepleri nelerdir?
Kullanıcıların sıkça aradığı Kızamık hakkında merak edilenleri haberimizde derledik...
Kızamık hastalığı çocuk yaşlarda bulaşan ve bir çeşit virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. En yaygın önlenme yolu ise aşıdır. Belirtileri ve işaretleri genellikle öksürük, kırmızı burun, kanlanmış gözler, boğaz ağrısı, yüksek ateş ve ciltte çeşitli lekelerin oluşmasıdır.
Kızamık oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Nefes, hapşırma, öksürük ve mukus yolu ile kolayca yayılma olanağı bulur. Nefes yolu ile havaya yayılan bu virüs, hasta olmayan kişiler tarafından solunarak, vücudun içerisine virüs bulaşması ile gerçekleşir. Sonuç olarak virüs insan vücudu içerisinde parazit görevi görerek yayılır ve kızamık hastalığını bulaştırmış olur. Kızamık hastalığına sahip olan kişilerin su içtiği bardaktan veya yemek yediği çatal ve kaşığı çok iyi bir şekilde hijyenize etmeden, aynı takımları kullanmayınız.
Kızamık çok ufak yaştaki çocuklar için çok ciddi hatta ölümcül etkiler yapabilmektedir. Yapılan son istatistik araştırmalarına göre 1 yıl içerisinde büyük çoğunluğu 5 yaşın altındaki çocuklar olan 100 bin kişi kızamık hastalığı yüzünden hayatını kaybetmiştir. Ancak kızamık aşısı sayesinde bu oran giderek azalmaktadır.
Kızamık virüsü, çocuklarda veya yetişkinlerde genellikle boğaz ve burun bölgesinde çoğalarak yayılır. Tamamen virüse bağlı bir hastalık olduğu için çok hızlı bir şekilde yayılma olanağı bulur. Ufak yaştaki çocuklarda daha hızlı yayılmasının sebebi ise, çocuklardaki bağışıklık sisteminin düşük olmasıdır. Böylece yayılan hastalık çok çabuk bir şekilde yayılma olanağı bulur. En rahat şekilde yayılma alanı ise okullardır.
Kızamığın Belirtileri Nelerdir?Kızamık hastalığının belirtileri, hastalığın virüsüne 10-14 gün arasında maruz kaldıktan sonra ortaya çıkar. Genel olarak belirtileri ise yüksek ateş, öksürük, kırmızı burun, boğaz ağrısı, kırmızı gözler ve çeşitli cilt lekeleridir. Hastalığın bu belirtileri aslen aşama aşama gerçekleşmektedir. Bu aşamaları daha ayrıntılı ve maddeler şeklinde inceleyecek olursak;
Virüs bulaştıktan sonra ilk 10-14 gün kuluçka süresi olarak ifade edilmektedir. Bu aşamada yukarıda saymış olduğumuz belirtiler henüz kendilerini göstermezler.
2.Belirgin Olmayan BelirtilerKızamık hastalığı kuluçka süresi sona erdiğinde başlar. Tipik olarak orta derecede yükselen ateş, kalıcı bir öksürük, burun kızarması, gözlerin tahriş olması ve boğaz ağrısı şeklinde başlar. Bu süreç genellikle 2-3 gün sürmektedir. Ayrıca görüleceği üzere bu belirtiler grip ve soğuk algınlığı belirtilerine benzer belirtiler olma özelliği taşır. Bu aşamada grip ile arasındaki fark kolay bir şekilde ayırt edilemez. Bir doktor kontrolüne ihtiyaç duyulacaktır.
3.Hastalık ve DöküntüDöküntü genellikle ufak kırmızı noktaların oluşması ve bazılarının hafifçe kabarması ile meydana gelir. Bu noktalardan ve çıkıntılardan oluşan cilt bozuklukları kümelenmiş bir şekilde derinize kırmızımsı ve benekli bir görüntü verir. Bu aşamalar ilk olarak yüzünüzde, devamında ise kulaklarınızda ve saç diplerinizde meydana gelir. Tam bu aşamadan sonra belirtiler birkaç gün içerisinde kollara, bacaklara ve hatta ayaklara kadar uzanır. Devam eden günler içerisinde vücut sıcaklığı ani bir şekilde 40-41 derece seviyelerine kadar yükselir. Daha sonra cilt renginde solgunluklar meydana gelir.
4.İletilebilir SüreçHastalığın belirtilerinin net bir şekilde görülmesinden sonra devam eden süreç içerisinde, virüsün yayılma süreci başlar. Yayılma süreci toplamda 8 günlük bir süreci kapsamaktadır. Bu süreç kızarıklıkların başlamasından sonra 4 gün içerisinde ve kızarıklıkların bitmesinin ardından 4 gün süresince daha devam eder. Bu durumda eğer çocuğunuzun etrafında kızamık hastalığına bulaşmış insanlar bulunmakta ise ve çocuğunuza da hastalığın bulaşmış olmasından şüpheleniyor iseniz, derhal bir doktor kontrolüne gitmenizde fayda vardır.
Kızamığın Risk Faktörleri Nelerdir?Kızamık hastalığında birtakım önlemlerin alınmaması ile oluşabilecek çeşitli risk faktörleri mevcuttur. Bunlar;
- Aşı olmamak: Kızamık hastalığı için geliştirilmiş olan kızamık aşısından olmamış iseniz, kızamık virüslerinin vücudunuzda yayılması ve gelişmesi muhtemeldir.
- Yurtdışı Seyahatleri: İş gereği sık sık yurtdışı gezilerine giden kişiler ve özellikle gittiği ülkede kızamık virüsü kolay bir şekilde yayılma imkanı buluyor ise, bu kişilerin de kızamık hastalığına yakalanma ihtimali oldukça yüksektir. Bu yüzden sık sık yurtdışı gezilerine çıkan kişilerin kızamık aşısı olmaya gereken önemi vermeleri gerekmektedir.
- A Vitamini Eksikliği: Vücut direncini arttırmada en önemli bileşenlerden biri de şüphesiz ki A vitaminidir. Bu vitamini yeterli miktarda alamayan kişilerde, başta kızamık olmak üzere çok çeşitli ve ciddi hastalıkların gelişmesi muhtemeldir.
Kızamık hastalığı belirtileri ile doktorunuza gittiğinizde ilk bakacağı yer şüphesiz ki cildinizde oluşan kızarıklıklardır. Ayrıca birtakım testler ile de hastalığın teşhisi kolay ve basit bir şekilde yapılabilmektedir.
Kızamık Tedavisi Nasıl Yapılır?Genel olarak kızamık tedavisinde kullanılan belirli bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak virüse maruz kalmış olan kişiler için çeşitli koruyucu önlemler alınabilmektedir.
- Virüse maruz kaldıktan sonra yapılan aşıyı kapsamaktadır. Hastalığa bağışıklığı olmayan kişilerin (bebekler dahil), virüse maruz kaldıktan sonra 72 saat yani 3 gün içerisinde kızamık aşısı olmaları gerekmektedir. Bu durum hastalığa karşı korunmak ve halen gelişen virüsün gelişme sürecini durdurup, hastalığın belirtilerini yumuşatmak için yapılır.
- Diğer bir tedavi ise hastalığa bağışıklığı bulunan kişiler için yapılan aşıdır. Zayıf bir bağışıklık sistemine sahip ve kızamık virüsüne maruz kalmış hamile bayanlar, bebekler ve diğer insanların bağışıklık serumu olarak bilinen protein enjeksiyonu alması gerekmektedir. Hastalığın bulaşmasından itibaren 6 gün içerisinde vurulan aşı, hastalığın belirtilerini çok ciddi seviyede azaltacaktır.
- Hastalığın belirtilerinden birinin de yüksek ateş olduğundan bahsetmiştik. Özellikle çocuklarda yükselen ateş nöbete sebep olabilir. Bu durumun önüne geçmek için doktor reçetesi ile birtakım ateş düşürücülerin alınmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
- Kızamığın yanında zatürre ve kulak enfeksiyonu gibi bakteriler aracılığı ile yayılan rahatsızlıklara sahip olan çocukların ve bebeklerin, oluşan negatif etkileri ortadan atmak için antibiyotik tavsiyesi yine aynı şekilde doktor kontrolünde yapılabilmektedir.
- A vitaminin eksikliğinde kızamık hastalığının daha rahat ve hızlı bir şekilde gelişebildiğinden bahsetmiştik. Yine aynı şekilde bu duruma takviye olarak bağışıklık sistemini arttırabilmek için A vitamini takviyesi yapılabilir.
Ayrıca aile içerisinde birisi kızamık hastalığı geçiriyor ise, hastalığın virüsünden korunabilmek için alabileceğiniz birtakım önlemlerde bulunmaktadır. Bunlar;
- İzolasyon: Kızamık hastalığında kızarıklıklar geçtikten önceki 8 gün oldukça tehlikelidir. Virüsün en çok yayılma alanı bulduğu kısım bu süreçtir. Bu aşamada diğer insanlar ile etkileşime girildiğinde, hemen normal aktivitelere dönülmemesi gerekir. Bu yüzden iyileşme sürecinde kendinizi diğer insanlardan soyutlamanız büyük bir önlem niteliği taşıyacaktır.
- Aşı: Hastalığın virüsünün bulaştığı tespit edildiğinde olabildiğinde en kısa süre içerisinde kızamık aşısının yapılması gerekir. Bu durumun içerisine 1957 yılından sonra doğmuş ve hiç kızamık aşısı olmamış kimseler ve 6 aylıktan daha büyük yaştaki bebekler de dahil edilebilir.
Genel olarak hastalığın etkilerinden uzak durabilmek için bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler tüketiniz. Hastalığın yayılma alanı bulacağı ortamlardan uzak durunuz.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.