Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.99
Gram Altın
2457.45
BIST 100
9797.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

KIZ KULESİ NE ZAMAN ZİYARETE AÇILACAK?

Uzun zamandır tadilatı süren Kız Kulesi ne zaman ziyarete açılacak sorusu sıklıkla gündemde yer alıyor. Kız Kulesi Mayıs'ta ziyaretçilerini ağırlayacak.
KIZ KULESİ NE ZAMAN ZİYARETE AÇILACAK?
04 Nisan 2023 15:22:01
Uzun zamandır tadilatı süren Kız Kulesi ne zaman ziyarete açılacak sorusu sıklıkla gündemde yer alıyor. Kız Kulesi Mayıs'ta ziyaretçilerini ağırlayacak.

Uzun zamandır tadilatı süren Kız Kulesi ne zaman ziyarete açılacak sorusu sıklıkla gündemde yer alıyor. Kız Kulesi Mayıs'ta ziyaretçilerini ağırlayacak.

İstanbul'un tarihi yapıtlarından biri olan Kıs Kulesi uzun süredir tadilat aşamasında. Restorasyon süreci uzun süren yapının ne zaman ziyarete açılacağı merak konusu haline geldi. İstanbul Boğazı için önemli bir simgesi olarak öne çıkan Kıs Kulesi, küçük bir ada üzerine inşa edilmiş bir yapı olarak öne çıkar. Hikayesi ve mimari yapısıyla dikkat çeken Kıs Kulesi her sene binlerce kişi tarafından ziyaret edilir. Yıllarca farklı hizmetler için kullanılan Kız Kulesi atmosferi ile göz kamaştıran bir mimariye sahip. Restorasyon süreci başlatıldıktan sonra depremlerin de gündemde olması çalışmaların uzamasına neden oldu. Dolayısıyla yapının daha sağlam bir hale gelmesi için temel kısımlarında da güçlendirme çalışmaları başlatıldı. Çalışmaların son aşamasına yaklaşırken Kız Kulesi'nin Mayıs ayının ilk haftası ziyarete açılacağı da duyuruldu.

kule_6a96fdf6179f1b1a4480a4693846d61b.jpg

KIZ KULESİ RESTORASYON ÇALIŞMASI BİTTİ Mİ?

Kız Kulesi restorasyon çalışması bitti mi sorusuna yanıt arayan bir çok kişi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya yöneldi. Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Ayrıca Bakan Nuri Ersoy Kız Kulesi'nin artık yemek yenen bir alandan ziyade kule-müze şeklinde hizmete açılacağını da duyurdu. Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy açıklamasında; "Bu çalışmayla yapının, sadece üstünün değil alt tarafında, platformun altında, deniz tarafındaki eksiklikleri de fark edildi. Bununla ilgili sağlamlaştırma, güçlendirme çalışmaları doğru bir şekilde tamamlanıyor. Geçmişten bugüne kadar 'mış gibi' yapılmış birçok şey, derinlemesine incelenerek, araştırılarak olması gerektiği gibi sökülüp tekrar doğru bir şekilde bilimsel raporlara göre önlemler alınarak tamamlanıyor. Platformun etrafında bir kazıklama çalışmamız var. Aslında şu anda sürecin iki ay gecikmesindeki ana sebep de bu depreme karşı alınması gereken ekstra önlemler. Ada diye gördüğümüz platformun etrafının tamamının kazıklanması. Bu kazıklar çakıldıktan sonra da platformla kazıkların birbirine çelik konstrüksiyonlarla bağlanması gerekiyor. Daha sonra üzeri kapatılıp platform hazır hale gelecek. Özellikle hem kazıkların olduğu noktada hem binaya yakın noktalarda boşluklar bırakılıyor. Onlar da kauçuk izolatörlerle araları doldurularak depreme karşı üç ayrı yapının da bağımsız çalışması sağlanıyor." ifadelerini kullandı.

Kız kule_3ef20380b418ff81375978652f18fd8b.jpg

KIZ KULESİ ESKİ HALİNE DÖNDÜ

Bir süredir çalışmalardan ötürü kapalı tutulan Kız Kulesi eski haline döndü. Çalışmaları yakından takip eden Bakan Nuri Ersoy, mimari yapısının restorasyondan sonra eski haline döndüğü detayını es geçmedi. Kız Kulesi'nin artık daha sağlam olacağını ve yüzyıllar boyu ayakta kalabileceğini vurgulayan Bakan Ersoy; "Artık yurt dışındaki ikonik yapılar gibi burası da yeme içme ağırlıklı değil olması gerektiği gibi kule-müze şeklinde hizmete girecek ve başta Türk ziyaretçiler olmak üzere dünyanın her yerinden gelen ziyaretçilerin kullanımına açık hale gelecek." dedi. Ersoy ; "Bizim görmeye alışık olduğumuz yüzü aslında olmaması gereken yüzü. Gerçeğe uygun olmayan yüzünü yıllardır gördüğümüz için gözümüz ona alışmıştı. Şimdi orijinal resimlerindeki 2. Mahmut dönemindeki orijinal haline döndürüldü. Eskiden İstanbul'dan Kız Kulesi'ni seyrediyorduk, şimdi de Kız Kulesi'nden İstanbul'u seyredeceğiz." diyerek Kız Kulesi'nin kendi yapı görüntüsüne yeniden kavuştuğunun altını çizdi.